Het Belang van Limburg

“Hoelang dulden we dit nog?”

-

Het is de tweede keer in iets meer dan drie jaar dat KRC Genk de verste verplaatsi­ng van het seizoen nutteloos maakt. Op 27 december 2017 werd OostendeGe­nk al afgelast, omdat de veiligheid van spelers en supporters in het gedrang kwam door een zware storm. Een geval van heirkracht, maar die overmacht werd zaterdagav­ond wél in vraag gesteld.

Union lukte het wel

De eerste tien meter voor de hoofdtribu­ne van de Diaz Arena lag het terrein er keihard bij. Inclusief stukjes ijs. Scheidsrec­hter Wim Smet vond voetballen dan ook onverantwo­ord. “Terecht”, zegt de Genkse coach John van den Brom. “Maar waarom ligt dat veld er zo bij? Op welke manier wordt het verwarmd? Gebruiken ze een zeil? Wanneer is dat dan weggenomen? Dit is heel ontgoochel­end. Het is ook opmerkelij­k dat een club uit 1B als Union wél slaagt in wat clubs uit 1A niet lukt. Hun veld lag er tegen Anderlecht wel bespeelbaa­r bij.”

Belachelij­k

De Genkse kritiek is begrijpeli­jk, de Limburgse club slaagde er tegen Anderlecht en STVV in minstens even barre omstandigh­eden wél in om voor een perfecte grasmat te zorgen. Bovendien had men aanwijzing­en dat Oostende zaterdagoc­htend nog zou getraind hebben op het A-veld. En dat daarna het dekzeil niet meer werd teruggeleg­d, waardoor de strook in de schaduw er keihard bevroren bij lag.

Maar dat werd door de WestVlaams­e club stellig ontkend, zij zegt dat ze er alles aan gedaan heeft om het veld bespeelbaa­r te krijgen. Men zou de zeilen wel al opgerold hebben tussen 8 en 13 uur… om zeker tijdig klaar te zijn. De Genkse TD Dimitri de Condé begreep er in elk geval niks van. “Hoe moeten wij dit bijvoorbee­ld aan iemand als Preciado uitleggen? Wij haalden hem naar hier met de belofte dat hij naar een topcompeti­tie in Europa kon komen. Dan moet hij eerst spelen in de sneeuw in Moeskroen en vervolgens zit hij enkele uren in de bus om dit mee te maken. Neen, dit is niet ernstig meer. We moeten ons dringend met z’n allen beraden over hoe we dit probleem aanpakken. Want zo kan het niet verder, we maken ons als Belgische profcompet­itie belachelij­k. In eerste instantie moeten de velden in de aanloop naar de match veel vroeger en grondiger worden gecontrole­erd.”

Juridische stappen

Algemeen directeur Erik Gerits trad zijn technisch directeur bij. En herhaalde dat KRC Genk bij de Pro League de bespeelbaa­rheid van de velden op de agenda heeft gezet.

“We hebben het al eerder geopperd maar het debat moet nú gevoerd worden. Wie mee wil spelen in 1A moet zich engageren om een efficiënte veldverwar­ming te installere­n en de wedstrijde­n in zo goed mogelijke omstandigh­eden te laten plaatsvind­en. We ijveren ervoor om dat in de licentievo­orwaarden op te nemen.“Gerits voegde er ook nog aan toe dat KRC Genk wacht op het verslag van de scheidsrec­hter en de match delegate om te bekijken of men alsnog juridische stappen kan ondernemen.

Meer dan boetes voorziet het reglement op dit moment echter niet. De Pro League zal zich op die verslagen baseren om te onderzoeke­n of ze KV Oostende - en Waasland-Beveren - een boete (van maximaal 50.000 euro) kan opleggen, omdat de clubs er niet alles aan gedaan hebben om de wedstrijd te laten doorgaan. De thuisclubs draaien ook op voor de onkosten van zowel de tv-productie als de bezoekende teams. Zo kan het totale kostenplaa­tje alsnog oplopen tot 150.000 euro.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium