Het Belang van Limburg

STANDARD - ANTWERP 1-1 Jonge Rouches afgebluft door smeerlapje­s en Lamkel Zé

- Bob Faesen

Standard betaalde zondag de prijs voor de verjonging­skuur die het heeft ondergaan. Na een sterke start werden de Rouches afgebluft door de power van Antwerp en zijn gevaarlijk­ste wapen Didier Lamkel Zé: 1-1.

Wat liep het die eerste 20 minuten vlot bij de Luikenaars. Goed rondspelen, telkens weer die opkomende Siquet, nog eens een aanwezige Carcela en een infiltrere­nde Bokadi. De Congolees slalomde zich na acht minuten elegant voorbij de Antwerp-defensie totdat Le Marchand onhandig aan de alarmbel trok. Na een VAR-interventi­e – waarom moet zoiets altijd zo lang duren? – zette Carcela de strafschop om. Raskin liet kort daarna de kans op de 2-0 liggen en toen was Antwerp wakker. “We hadden meer moeten profiteren van onze sterke beginperio­de”, besefte Leye na de match. “Je domineert, verrast de tegenstand­er. Dan moet je die intensitei­t behouden en blijven doorgaan. Dat is niet gelukt.”

Ongrijpbar­e Zé

De overige 70 minuten was het al Antwerp wat de klok sloeg, met Didier Lamkel Zé opnieuw als speerpunt. De Kameroener blijft een attractie. Soms ongrijpbaa­r met zijn snelheid en kracht, dan weer opzien barend met onverklaar­bare acties en vreemde gebaren. Hoe hij drie minuten bleef liggen na een onschuldig contact met Bokadi, hoe hij de makkelijks­te kans na rust naast schoot, maar ook hoe hij na een hoekschop vanop eigen helft vertrok, Raskin van zich afhield en De Pauw de 1-1 aangaf.

“Ik weet hoe gevaarlijk Didier kan zijn”, zei Antwerp-trainer

Franky Vercautere­n. “En ik weet dat hij tegenstrev­ers én de scheidsrec­hter kan vervelen. Tot nu toe is alles nog binnen de normen. We werken aan de voortzetti­ng daarvan.”

Bekijk je het vanaf de Luikse kant, dan zag je dat Raskin doortasten­der had moeten zijn bij de gelijkmake­r. De tiener liet op Club Brugge al na een overtredin­g te maken op Noa Lang, met een goal tot gevolg. “Het is niet de eerste keer dat hem dit overkomt”, wist Leye ook. “Het is misschien antijeu, maar daar moet je aan de noodrem trekken. Je pakt geel en speelt door.”

1A

De fase Raskin-Lamkel Zé vatte de topper tussen Standard en Antwerp

zowat perfect samen. The Great Old is een bende smeerlappe­n, in de goede zin van het woord. Elk fluitsigna­al werd collectief betwist, de grens verkend maar nooit echt overschred­en. Standard was dan trop gentil. Te lief. Acht overtredin­gen tegenover 21 en één gele kaart tegenover vier stuks.

Leye was het niet volledig met die lezing eens. “Het is zo dat we veel duels verloren en niet altijd de tweede bal wonnen, maar ik vond ons niet te lief. Er is gewoon een verschil in kracht en lengte. We zijn bovendien twee ploegen met een andere identiteit. Leeftijd speelt eveneens een rol. Veel van mijn spelers zijn nog niet zo ervaren.”

Jeugdighei­d

Klopt, de basisploeg van Standard was gemiddeld vier jaar jonger dan die van Antwerp. Profession­ele overtredin­gen maken en wedstrijde­n lezen is nu eenmaal meer weggelegd voor spelers met métier. Speel je met 18- en 19-jarigen, dan moet je je verzoenen met wisselvall­igheid – Balikwisha was zondag heel flets – en jeugdzonde­s als die van Raskin. “Ik constateer dat we gegroeid zijn ten opzichte van anderhalve maand geleden”, zei Leye. “De fouten die ze nu maken, zullen ze volgende week in Waregem niet meer maken.” Uiteindeli­jk ontsnapte Standard aan een nederlaag: Gerkens kopte op de dwarslat, Henkinet haalde de rebound van Seck voor de lijn weg, Bokadi hinderde Boya net genoeg om de 1-2 te voorkomen en een goal van Lamkel Zé werd terecht afgekeurd.

Na de 12 op 12 volgde nu de 3 op 12 voor Leye en zijn Standard. Zorgen bij de Luikse T1? “Nee, dat niet. We gaan er alles aan doen om in play-off 1 te halen, maar blijven ook realistisc­h”, besloot de Senegalees.

Trop gentil

STANDARD: Henkinet (5) – Siquet (6), Bokadi (7), Laifis (6), Gavory (6) – Cimirot (6), Raskin (5), Bastien (5) – Carcela (6), Klauss (5), M-A. Balikwisha (5)

ANTWERP: Beiranvand (6) – Seck (6), Le Marchand (6), De Laet (6) – De Pauw (7), Hongla (5), Boya (5), Gerkens (6), Lukaku (6) – Refaelov (5), Lamkel Zé (7)

VERVANGING­EN: 46’ M-A. Balikwisha door Lestienne (5), 74’ Bastien door Shamir (6), 83’ Carcela door Tapsoba (-), 85’ Gerkens door Buta (-), 90’ Refaelov door Ampomah (-)

DOELPUNTEN: 8’ Carcela 1-0 (strafschop), 28’ De Pauw 1-1

GELE KAARTEN: 45+3’ Hongla, 56’ Boya, 79’ Lamkel Zé, 79’ Lestienne, 90’ Le Marchand SCHEIDSREC­HTER: Van Driessche (5)

 ?? FOTO BELGA ?? Didier Lamkel Zé sprint tegen Nicolas Raskin. De jonge Luikenaar was te lief.
FOTO BELGA Didier Lamkel Zé sprint tegen Nicolas Raskin. De jonge Luikenaar was te lief.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium