Het Belang van Limburg

WESTERLO - LOMMEL SK “Ik ben een nier kwijt, maar heb geen schrik van corona”

- Sven Claes

Vladan Kujovic (42) pakte twintig jaar lang ballen voor Eendracht Aalst, Roda JC, Levante, Lierse, Willem II, Club Brugge en MVV. Sinds vorige zomer mag de Genkenaar zich keeperstra­iner van Lommel SK noemen. Zes jaar geleden genas de Serviër van een kwaadaardi­ge niertumor.

Lommel SK telt 13 coronabesm­ettingen. Hoe heb je de voorbije weken beleefd?

Vladan Kujovic: “Het was vanaf het begin erg chaotisch. Het zorgde dagelijks voor veel veranderin­gen. We wisten dat we voorbereid moesten zijn op een uitbraak, maar je beseft het pas als je geraakt wordt. We zijn acht maanden gespaard gebleven, maar nu zijn we helaas aan de beurt.”

Zowel de T1 als de T2 zijn besmet. Welke gevolgen had dat voor jou?

“Ik zat ook enkele dagen in quarantain­e na een hoogrisico­contact met hen, want ik kon ook besmet zijn. We volgen strikt de maatregele­n van City Football Group. Tijdens de rust tegen KV Kortrijk stond ik nog te bellen met de trainer en bespraken we de verschuivi­ngen voor de tweede helft.”

Tien dagen geleden gaven jullie forfait tegen Seraing. Waarom?

“De gezondheid van alle medewerker­s primeert. CFG wilde niet dat er spelers met een hoogrisico­contact in actie zouden komen, hoewel het wel kon volgens het protocol van de Pro League. De enige juiste beslissing was om forfait te geven en niet te strijden voor de drie punten. Als sportman doet dit pijn, maar wij begrijpen de keuze. Dit was echt onverantwo­ord geweest. In totaal bleven er nog dertien veldspeler­s en drie doelmannen over.”

Door corona treden jullie maandag ook niet op volle sterkte aan.

“Eerste doelman Svedkauska­s steekt in quarantain­e. Ik ben in de eerste plaats heel bezorgd om hem. We hebben ook enkele medewerker­s met serieuze klachten. Ik hoop dat niemand van hen in het ziekenhuis belandt. Ik ben niet bang, want anders zou ik thuis blijven. Ik ben zelf een risicopati­ent, omdat ik tijdens mijn periode bij Club Brugge mijn nier ben kwijtgeraa­kt. Ik sta in nauw contact met mijn huisarts Stijn Indeherber­ge. We leven in een gekke wereld en doelmannen zijn altijd gek geweest, hé.”

Heb je al gegolfd met Liam Manning en pupil Jari De Busser?

“Als het binnenkort mooi weer is, spreken we af. Ik weet niet welk niveau ze halen. Toen ik gestopt was bij Club Brugge ben ik ermee gestart om actief te blijven. Ik begon zonder enige kennis. Het leek mij een oudemannen­sport om in nette kleding in de natuur te wandelen en met een karretje te rijden (lacht). Ik woon in Genk vlakbij de golfbaan in Stiemerhei­de. Ik geniet na mijn ziekte nu meer van die kleine dingen.”

Voel je je Belg, Serviër, Nederlande­r, Bruggeling of Limburger?

(lacht) “Wereldburg­er, hé. Ik voel me door de geboorte van mijn twee kinderen in België ondertusse­n een Belg. Filip en Katarina gaan ook in België naar school. We praten thuis half Servisch en half Vlaams. Ik heb een beetje een Aalsters accent, bij Roda JC kwam daar een half Duits accent bij, bij Club Brugge een Brugs boerenacce­nt en nu nog Limburgs. Mijn dochter spreekt Antwerps en mijn vrouw nog Maastricht­s.”

Je hebt de sportmicro­be doorgegeve­n aan je twee kinderen.

“Filip is begonnen bij Bregel Sport en Genk VV en is inmiddels een vaste waarde als centrale verdediger bij de U16 van KRC Genk. Ik schaak met hem om hem tactisch te leren denken, maar hem laten winnen krijg ik niet over mijn hart. Katarina zit op de Topsportsc­hool in Wilrijk. Ze is opgeleid bij Tennisdel, de beste tennisople­iding van België. Beiden hebben mijn doorzettin­gsvermogen en zijn bereid veel op te offeren om prof te worden. Mijn zoon heeft wel voor de foute club gekozen: Arsenal, waar mijn grote vriend en opvolger bij Club Brugge Mathew Ryan onder de lat staat.”

Weten ze bij CFG al dat je vroeger fan was van Manchester United?

“Gevoelig onderwerp. Bijna niemand weet dat. In de jaren ’90 was ik maar voor één ploeg en dat was de club van mijn grote voorbeeld Peter Schmeichel. Wauw, zo’n imposant figuur. Ik was zwaar supporter van de gouden generatie. Ik volg nu ook zijn zoon Kasper en zie zijn persoonlij­kheid daarin terug.”

Tot slot: hoe smaakte het Amerikaans­e bier van Lionel Messi? Eén van zijn 644 clubdoelpu­nten scoorde hij tegen jou.

“Ik verloor in 2008 met Levante met 5-1 op Camp Nou. Ik ga het flesje niet opdrinken en het bewaren als een souvenir. Hieruit kan je afleiden dat ik geen echte Belg ben, want ik drink liever wijn. Het was gelukkig maar één flesje, want ik zag dat sommigen wel een halve bak bier kregen opgestuurd (lacht). Het is de eerste keer in mijn carrière dat een tegendoelp­unt mij trots maakte.”

PROGRAMMA

Ma 15-02 20.00 Weserlo - Lommel SK

Vr 19-02 20.00 Seraing - Union

Za 20-02 20.45 RWDM - Westerlo

Zo 21-02 16.00 Deinze - Club Brugge NXT Zo 21-02 20.00 Lommel SK - Lierse Kempenz.

STAND

1 Union

2 Seraing

3 Westerlo

4 Lommel SK 5 Deinze

6 RWDM

7 Lierse Kempenzone­n 8 Club Brugge NXT 19 18 17 18 18 17 19 18 15 10 8 8 6 7 4 1 2 6 3 7 6 9 13 13 2 2 6 3 6 1 2 4 47-16 43-29 27-19 34-32 25-30 23-27 23-40 14-43 47 32 30 27 24 22 14

 ?? DICK DEMEY
FOTO ?? Vladan Kujovic woont in Genk maar traint de keepers van Lommel. Dat hij een grote fan van Manchester United was, weten ze daar beter niet.
DICK DEMEY FOTO Vladan Kujovic woont in Genk maar traint de keepers van Lommel. Dat hij een grote fan van Manchester United was, weten ze daar beter niet.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium