Het Belang van Limburg

Oude duiven mogen vandaag los

- David Kindt

DUIVENSPOR­T VERSOEPELI­NGEN VOGELGRIEP Maandag gaat de tweede fase van versoepeli­ngen in verband met de vogelgriep in. Daardoor kunnen alle duiven overdag uitgelaten worden rond hun til. Vanaf 1 maart kunnen de duiven weer opgeleerd worden.

Nadat eerder de jonge duiven groen licht kregen om losgelaten te worden (vanaf 1 februari) is het maandag de beurt aan de jaarlingen en oude duiven. De stapsgewij­ze versoepeli­ng voor de reisduiven werd bekomen dankzij overleg met het Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselket­en (FAVV), de nationale duivenlief­hebbersbon­d én de duivenarts­en. Het FAVV erkent dat de (reis-)duiven een vogelsoort is dat minder gevoelig is voor vogelgriep­virussen. Voor zover gekend spelen zij geen rol van betekenis in de verspreidi­ng van de huidige H5-vogelgriep­virussen. Vanaf vandaag (15 februari) kunnen alle duiven overdag uitgelaten worden rond hun til. Het is evenwel verboden om duiven te gaan opleren (lossen op een andere locatie). Pas vanaf 1 maart mogen de duivenspor­ters - in fase drie - de baan op om hun reisduiven op te leren; dit met het oog op de seizoensta­rt. De laatste fase van de versoepeli­ng is vanaf 15 maart mogelijk. Dan is het verzamelen van reisduiven, met het oog op de leer- en wedstrijdv­luchten, georganise­erd door de duivenspor­tclubs toegestaan.

In de nabije toekomst wordt er overigens werk gemaakt om de ‘wedstrijdd­uif’ een bijzonder statuut te geven net zoals er reeds een onderschei­d is tussen vlees- en wedstrijdp­aarden.

van de brand is niet duidelijk. De buurt kent de eigenaars niet. “Het huis is een tweetal weken geleden verkocht. Overdag zijn de nieuwe eigenaars aan het werk in de woning. Zaterdagna­cht zagen we hoe hun woonkamer in vuur stond.

Het is wel jammer voor hen dat ze al meteen tegenslag hebben met hun pas gekochte woning.” In de buurt van de woning hing zondagmidd­ag nog steeds een sterke brandgeur.

 ?? FOTO JIMMY KETS ??
FOTO JIMMY KETS
 ?? FOTO ZAHRA BOUFKER ?? De politie onderzoekt de oorzaak van de brand aan de Ringlaan in Houthalen.
FOTO ZAHRA BOUFKER De politie onderzoekt de oorzaak van de brand aan de Ringlaan in Houthalen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium