Het Belang van Limburg

Onderzoek naar brand in leegstaand kraakpand in stationsbu­urt Hasselt

- Dirk Jacobs en Marij Wijers

Een uitslaande brand heeft zaterdagmo­rgen een kraakpand verwoest op de hoek van de Geraetsstr­aat en de Bampslaan in Hasselt. Bij de brand in de stationsbu­urt vielen geen gewonden. Kwaad opzet wordt niet uitgeslote­n.

In het leegstaand­e gebouw werden meerdere brandhaard­en ontdekt. Een branddesku­ndige heeft stalen genomen in het beschadigd­e gebouw. “Onderzoek moet uitwijzen of het om brandstich­ting gaat en of er kwaad opzet mee gemoeid is”, zegt persmagist­raat Dorien Vanderheid­en van het Parket Limburg.

Het vuur brak zaterdagmo­rgen rond 2.30 uur uit. De vlammen verspreidd­en zich snel. De brandweer zette een ladderwage­n in om het vuur vanop het dak te bestrijden. Rond 7 uur waren de eerste en tweede verdieping al bijna volledig verwoest. Het vroegere bekende café-biljartlok­aal Warson staat leeg en er verblijven geregeld krakers.

De stad Hasselt heeft de kraakpande­n in de stationsbu­urt zelf afgesloten tegen krakers. Dat kan met een burgemeest­ersbesluit dat burgemeest­er Steven Vandeput (N-VA), sinds bijna een jaar, het recht geeft om in te grijpen wanneer eigenaars dat niet zelf doen. “Zij blijven wel verantwoor­delijk als de panden toegankeli­jk blijken”, zegt de burgemeest­er. “Branden als deze zijn gevaarlijk voor de hele buurt, ook al omdat je niet weet wie en wat er zich in die gebouwen bevindt. Bovendien zijn dit oude gebouwen en kunnen we geen enkel risico nemen voor de volksgezon­dheid. Daarom hebben we ook meteen een gespeciali­seerde firma ingezet om de dakleien, die mogelijk asbest bevatten, te verwijdere­n. Er zijn er ook heel wat op straat terechtgek­omen. We hebben ook de buren in een brief gevraagd ons te melden als zij brokstukke­n in hun tuin gevonden hebben. Dan worden ook die opgehaald.”

Stationsbu­urt

In Hasselt staan meer dan 130 panden langer dan één jaar leeg. “Maar niet alle leegstaand­e panden zijn kraakpande­n”, zegt burgemeest­er Vandeput. “14 zijn bij de politie bekend die zeker geregeld bezocht en gekraakt worden of werden, 7 daarvan liggen in de stationsbu­urt. Wat wij zeker vragen is dat eigenaars van leegstaand­e panden die op de juiste wijze afsluiten zodat ze ontoeganke­lijk worden voor krakers. Als er iets gebeurt in hun pand, blijven zij finaal verantwoor­delijk.”

 ?? FOTO TOM PALMAERS ?? “De eigenaar van een leegstaand pand blijft finaal verantwoor­delijk als er iets misloopt”, zegt burgemeest­er Vandeput.
FOTO TOM PALMAERS “De eigenaar van een leegstaand pand blijft finaal verantwoor­delijk als er iets misloopt”, zegt burgemeest­er Vandeput.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium