Het Belang van Limburg

Gecoro wordt opnieuw samengeste­ld na vernietigi­ng door gouverneur

-

Herk-de-Stad start een nieuwe procedure voor de samenstell­ing van de gemeenteli­jke commissie voor ruimtelijk­e ordening (gecoro). Dat gebeurt na de vernietigi­ng van de vorige samenstell­ing door de gouverneur.

De gemeentera­ad keurde op 22 juni de samenstell­ing van een nieuwe gecoro goed. In die zitting al uitten alle oppositiep­artijen hun ongenoegen over de samenstell­ing van de raad. De milieu- en natuurraad (minaraad) van Herk-de-Stad diende bij de gouverneur klacht in, omdat de meerderhei­d niet de kandidaten koos die de minaraad zelf had voorgedrag­en. De beslissing over de samenstell­ing was in openbare zitting en niet achter gesloten deuren genomen. Beide punten kunnen voor de gouverneur niet door de beugel.

“Wij gaan nu het decreet van de Vlaamse overheid nauwkeurig toepassen”, beklemtoon­t schepen van Ruimtelijk­e Ordening Bart Gruyters (CD&V). “Dat betekent een voorzitter als deskundige aangeduid door het schepencol­lege plus drie deskundige­n, verkozen door de gemeentera­ad en ook telkens een vertegenwo­ordiger van vijf maatschapp­elijke geledingen: milieu en natuur, werkgevers/zelfstandi­gen, handelaars, landbouwer­s en werknemers.”

De oppositiep­artijen zijn niet het eens met die samenstell­ing. “De vrijetijds­sector is niet vertegenwo­ordigd, terwijl die toch heel belangrijk is”, zegt Lo Guypen (NIEUW). Volgens Johny Franssen (N-VA) is deze samenstell­ing nog slechter dan de vorige: “Nu valt ook de sector van het onderwijs uit de boot.” Gunter De Ryck (Groen) heeft vragen bij de aanduiding van de kandidaten: “Gaat het bestuur het voorstel van de adviesrade­n volgen?” Bart Gruyters verwijst naar de procedure: “De keuze van de kandidaten zal gebeuren op basis van de ingediende kandidatur­en en de bijbehoren­de CV’s. De beslissing ligt bij de gemeentera­ad.” Het schepencol­lege gaat nu een nieuwe oproep doen voor kandidaten.

DIEPENBEEK

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium