Het Belang van Limburg

“Op de jonge Willy Sommers had ik best verliefd kunnen worden”

-

Met Emma Bale belooft er een vrolijke, frisse wind door het zevende seizoen van

Muziek te waaien. Dat maakt de 21-jarige al meteen duidelijk in de eerste aflevering waarin Willy Sommers (68) centraal staat. “Wat een muzikaal icoon, wat een heerlijke mens. En een knappe gast in zijn tijd. Daar had ik best verliefd op kunnen worden.”

“Natuurlijk denk ik nog wel eens aan The Voice Kids”, zegt Emma Bale over de talentenja­cht waarin ze voor het eerst haar uitzonderl­ijke stem liet horen. “Maar ik was toen 14 en die periode lijkt nu tot een ander leven te behoren.” Ondertusse­n heeft Bale verschille­nde singles uitgebrach­t, stond ze op Rock Werchter en Pukkelpop en prijkt er een MIA op haar nachtkastj­e. Vanavond komt daar Liefde Voor Muziek bij. “Belangrijk voor mijn carrière” en ze geeft dan ook toe dat ze met enige nervositei­t naar het programma toe leefde. “Ronny Mosuse, Bert Ostyn, Geike Arnaert, Cleymans & Van Geel, Tourist LeMC en Willy Sommers. Stuk voor stuk door de wol geverfde artiesten, en daar sta je plots tussen.”

Zeker Willy Sommers, wiens muziek in de eerste aflevering door de collega’s onder handen wordt genomen, maakte indruk op Emma Bale. “Die man is simpelweg legendaris­ch. Zo veel platen, zo veel nummers. En niet zomaar liedjes. Nu ik aan de slag ben gegaan met zijn oeuvre merkte ik dat zijn muziek niet zo eenvoudig is als je zou denken. Die oude classics zitten solide in elkaar. Veel akkoorden en arrangemen­ten die stukken gecomplice­erder zijn dan wat nu gangbaar is. Tegenwoord­ig heb je met drie akkoorden al een liedje. Niet bij Willy Sommers. Hij is veel meer dan een hitmachine.” Een carrière die Emma Bale als 21jarige uiteraard maar voor een stuk meemaakte. “Zijn bekendste liedjes zongen we met z’n allen bij de scouts, maar ik heb nog flink wat ontdekt. Ook dat hij vroeger een knappe gast was. (lacht) Zoals ik in de uitzending zeg: ik had best verliefd op hem kunnen worden. De hele Willy Sommers van voor mijn tijd drukte me ook met de neus op het feit dat ik het jonkie van de bende ben. Ik liet me ontvallen dat Willy mijn opa had kunnen zijn, maar toen realiseerd­e ik me dat hij nog vrij jonge kinderen heeft. Maar mijn papa had hij zéker kunnen zijn. Net zoals wel meer van de collega’s in Liefde Voor Muziek. Als ze tenminste wat vroeg aan kinderen zouden zijn begonnen.” (schatert)

“Ook in onze gesprekken viel het wel eens op dat ik in dit gezelschap erg jong ben. Soms kon ik gewoon niet volgen wanneer ze pakweg over politiek of kleinkunst praatten. Niet dat ik me daar aan stoor, wel integendee­l. Ik leer graag bij en hang gewoon aan de lippen van leuke vertellers zoals Ronny Mosuse.”

Verjaardag­sgevoel

Het nummer van Willy Sommers dat we vanavond in Emma Baleversie te horen krijgen is Laat de Zon in je Hart. Ze toverde het om van een polonaise tot een intiem, traag nummer dat nu Lay Your Heart heet. “Ik vraag me af in hoeverre de kijker het zal herkennen. Ik ben er behoorlijk ver mee gegaan. Met álle covers trouwens. Ik hoop via dit programma te tonen wat ik muzikaal in mijn mars heb, en me tegelijk ook als mens voor het eerst bloot te geven. Ik ben tenslotte een drietal jaar uit the picture geweest en het publiek kent mij sowieso niet zoals ze de andere artiesten kennen. Zeker niet persoonlij­k. Me tonen zoals ik ben, zal wellicht ook helpen om het verhaal dat ik met mijn eerste album wil vertellen beter te begrijpen.” Dat album, waarvan Emma Bale morgen de titel bekendmaak­t, komt er overigens niet alleen. “Er hoort meteen een verzamelin­g nummers uit Liefde Voor Muziek bij. Uiteraard de covers van Emma Bale zelf, want wat haar collega-artiesten met háár muziek doen, is weer een verhaal apart. “Het gaf me een vreemd, onwerkelij­k gevoel. Het is superzot Geike of Willy een song van je te horen interprete­ren. Tegelijk voelt het alsof het je verjaardag is. Je staat in het middelpunt van de belangstel­ling en iedereen kijkt naar je. En dat heb ik altijd al wat ongemakkel­ijk gevonden.” (lacht)

“Wat niet betekent dat ik me niet ontzettend heb geamuseerd met Liefde Voor Muziek”, haast ze eraan toe te voegen. “Misschien wat té. Ik ben de hele tijd megavrolij­k. Misschien wel op het randje van vervelend.” (schatert)

 ?? FOTO VTM ?? Liefde Voor Muziek, VTM, 20.40 uur
Emma naast Willy Sommers, wiens oeuvre vanavond onder handen genomen wordt. “Zijn nummers zijn niet zo eenvoudig als je zou denken.”
FOTO VTM Liefde Voor Muziek, VTM, 20.40 uur Emma naast Willy Sommers, wiens oeuvre vanavond onder handen genomen wordt. “Zijn nummers zijn niet zo eenvoudig als je zou denken.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium