Het Belang van Limburg

Bent Van Looy verkoopt zichzelf

-

‘STUKKEN VAN MENSEN’ PLAY4 Het moet toch een beetje voelen als jezelf verkopen: bij de dealers in Stukken Van Mensen langsgaan met een werk dat je zelf hebt geschilder­d. Bent Van Looy doet het met verve.

Er komen wel vaker bekende mensen met een fraai object langs in Stukken Van Mensen, maar dat ze een eigen kunstwerk te koop aanbieden, is zeldzaam. Dealers Bie Baert, Sofie Van de Velde, Yves Chung en Frank Van Laer kijken dan ook verrast op wanneer Bent Van Looy (44) een schilderij van zichzelf meebrengt. Van Looy is vooral bekend als zanger van Das Pop en als radioman. Dat hij ook het penseel hanteert, aan de academie studeerde en vorig jaar zelfs een eerste solotentoo­nstelling had, is minder bekend. Vraag is nu of zijn naam in de kunstwerel­d voldoende weerklank vindt om de marchands ervan te overtuigen stevig te bieden op zijn acryldoek van zo’n twee meter op twee.

Spiegelbol en lachspiege­l

Architect Patrick Jacobs uit Tessenderl­o waagt zijn kans in Stukken Van Mensen dan weer met een ander kunstwerk. Zijn vader was beeldhouwe­r, waardoor hij de passie voor kunst met de paplepel binnenkree­g.

Hij brengt een werk mee van Antwerpena­ar Floris Jespers uit diens Congolese periode. Het is een vrij abstract werk met verticale lijnen en is op het eerste gezicht één grote georganise­erde chaos. De man kon het enkele jaren geleden aanschaffe­n op een veiling voor 4.000 euro, en hoopt er bij de dealers minstens 6.000 euro voor te krijgen. Hij lijkt een kans te maken, want zeker bij Frank Van Laer en Sofie Van de Velde is er veel interesse.

Dat het niet allemaal kunst met een grote K is in Stukken Van Mensen, bewijzen de twee andere objecten waarvoor de dealers in hun kamers bikkelen. Uit Wallonië krijgen ze een reusachtig­e spiegelbol uit een discotheek aangeboden. Rechtstree­ks van de kermis komt dan weer een glazen lachspiege­l waarin de dealers zelfs zonder te bieden een mal figuur slaan.

→ Stukken van mensen, Play 4, 21.35 uur

 ?? FOTO SBS ?? Wat heeft Bie Baert over voor een Bent Van Looy uit 2003?
FOTO SBS Wat heeft Bie Baert over voor een Bent Van Looy uit 2003?

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium