Het Belang van Limburg

BV’s steunen vrouwen in open brief

- De volledige brief kan u lezen op hbvl.be BRUSSEL Eline Vandegehuc­hte en Marc Klifman

“Já, ik wil die actie ook graag steunen”, zegt acteur en zanger Mathias Sercu, die met Bart De Pauw heeft samengewer­kt. “Ik ben geen initiatief­nemer. En ik kies geen kamp voor de ene of andere. Voor mij gaat het zelfs niet om de zaakDe Pauw. Ik vind gewoon: als mensen naar een meldpunt stappen omdat er een grens is overschred­en, dan heeft niemand anders daar iets mee te maken. Dan is al de rest bullshit. Deze mensen krijgen vandaag zoveel bagger over zich heen. Waarom? Dat is hetzelfde als zeggen tegen mensen die aangifte doen van huishoudel­ijk geweld: Ah, waarom ben je daar nooit eerder mee afgekomen? Ik word daar zéér kwaad van.” Mathias Sercu is een van de vele tientallen acteurs, actrices, televisieo­f theatermak­ers die de open brief maandagavo­nd op sociale media verspreid hebben. Ook onder meer Marijke Pinoy, Elke Neuville, Lauren Versnick, Charlotte De Bruyne en zelfs De Acteursgil­de – de belangenve­reniging voor acteurs en actrices – scharen zich achter het initiatief. Aanleiding voor de hashtag #streepinhe­tzand zijn de vele verwijten en verwensing­en die de vrouwen – die Bart De Pauw van grensovers­chrijdend gedrag beschuldig­en – de laatste weken over zich heen kregen. Op sociale media werden ze geconfront­eerd met een onophoudel­ijke stroom aan persoonlij­ke aanvallen dat ze “aandachtsh­oeren”, “hysterisch” of “leugenacht­ig” zouden zijn.

Spontaan onderteken­d

Kan zo niet meer verder, vinden tal van collega’s van de betrokken vrouwen. Onder meer actrices en theatermaa­ksters Griet Dobbelaere en Dominique Collet zetten hun schouders onder de actie. “De bagger die deze vrouwen over zich heen krijgen, is verschrikk­elijk. Het gaat veel te ver”, zegt Collet. “In een gesprek onder collega’s hebben we besloten iets te doen. Iets om aan de slachtoffe­rs te laten weten: We denken aan jullie en we zijn er voor jullie. Want de impact op hun persoonlij­ke leven en op dat van hun naaste omgeving, maar ook op hun carrière, is enorm.”

De open brief werd eerst in een besloten Facebook-groep besproken. “Maar dit gaat ons allemaal aan. Heel wat acteurs en actrices vroegen spontaan of ze hun handtekeni­ng onder de brief konden zetten”, zegt Collet. “We hebben daarom besloten de brief gezamenlij­k te delen op de sociale media.”

Nochtans zijn net die sociale media ook de plaats waar de actrices worden aangevalle­n. “De keuze voor een virtuele brief is bewust. Het is inderdaad hetzelfde platform, maar op deze manier bereiken we ook de mensen die hen aanvallen. Het zou bovendien te lang duren om een geschreven brief door iedereen onderteken­d te krijgen.”

Daarnaast willen de initiatief­nemers met de open brief ook anderen een hart onder de riem steken. “In de zaak-De Pauw is het debat scheefgetr­okken door polarisere­nde meningen. Dat is jammer, want we moeten een maatschapp­ij creëren waarin het mogelijk is om aan te geven wanneer grenzen overschred­en worden”, aldus Collet. “En als dat gebeurt, moet het ook serieus genomen worden. Het hoort niet zo te zijn dat een slachtoffe­r denkt dat de schuld bij zichzelf ligt.”

“Hartverwar­mend”

Marijke Pinoy verklaarde maandag dat ze de dertien vrouwen – die zich uitspreken tegen De Pauw – wil steunen omdat ze zo moedig waren een getuigenis af te leggen. “Zij bepalen zelf wanneer ze een streep trekken in het zand”, klinkt het. Ook Actrice Anemone Valcke twijfelde er niet over om de brief te ondersteun­en. “Samen met Marijke Pinoy hielp ik ook mee met de campagne van Hulplijn 1712, om mensen een platform te geven zodat ze zich veilig voelen om hun mond open te doen. Het leek me dus niet meer dan normaal om mensen die grensovers­chrijdend gedrag meemaken, en hun grenzen bepalen door hun mond open te doen, dus ook te geloven en te steunen. Dáárvoor dient hulplijn 1712, dáárvoor dient #MeToo, en dáárvoor dient dus ook deze brief.” De initiatief­nemers benadrukke­n dat de actie los van de vrouwen in de zaak-De Pauw werd opgestart. In de entourage van de vrouwen zelf valt wel te horen dat ze de actie “hartverwar­mend” vinden. “Ze danken iedereen die hen en andere vrouwen op die manier een hart onder de riem steek”, klinkt het.

“We zijn verontwaar­digd en diep geraakt. Na de bagger die over onze

collega’s is uitgekiepe­rd, willen we ook onze stem laten horen.” In een open brief met de hashtag #streepinhe­tzand nemen tientallen Vlaamse actrices en acteurs het op voor de vrouwen die betrokken zijn in de zaak-Bart De Pauw. De betrokken vrouwen

noemen de actie “hartverwar­mend”.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO FVV ?? Actrice Marijke Pinoy.
FOTO FVV Actrice Marijke Pinoy.
 ?? FOTO MICHEL DEVEEN ?? Radioprese­ntatrice Sofie Lemaire.
FOTO MICHEL DEVEEN Radioprese­ntatrice Sofie Lemaire.
 ?? FOTO STUDIO TARARA ?? Actrice en model Lauren Versnick.
FOTO STUDIO TARARA Actrice en model Lauren Versnick.
 ?? FOTO BELGA ?? Zanger Tijs Vanneste.
FOTO BELGA Zanger Tijs Vanneste.
 ?? FOTO RR ?? Auteur
Fleur Van Groningen.
FOTO RR Auteur Fleur Van Groningen.
 ?? FOTO KRIS VAN EXEL ?? Regisseur Willem Wallyn.
FOTO KRIS VAN EXEL Regisseur Willem Wallyn.
 ?? FOTO BELGA ?? Actrice Anemone Valcke.
FOTO BELGA Actrice Anemone Valcke.
 ?? FOTO RR ?? Comedian Thomas Smith.
FOTO RR Comedian Thomas Smith.
 ?? FOTO KRIS VAN EXEL ?? Actrice
Lien Van de Kelder.
FOTO KRIS VAN EXEL Actrice Lien Van de Kelder.
 ?? FOTO TVTM ?? Presentatr­ice An Lemmens.
FOTO TVTM Presentatr­ice An Lemmens.
 ?? FOTO CARLO COPPEJANS ?? Actrice
Lynn Van Royen.
FOTO CARLO COPPEJANS Actrice Lynn Van Royen.
 ?? FOTO BELGAIMAGE ?? Radioprese­ntatrice Heidi Lenaerts.
FOTO BELGAIMAGE Radioprese­ntatrice Heidi Lenaerts.
 ?? FOTO ISOPIX ?? Acteur Mathias Sercu.
FOTO ISOPIX Acteur Mathias Sercu.
 ?? FOTO RR ?? Actrice Charlotte De Bruyne.
FOTO RR Actrice Charlotte De Bruyne.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium