Het Belang van Limburg

Extra beveiligin­g moet diefstal van vaccins voorkomen

Met de vaccins in aantocht worden alle Limburgse vaccinatie­centra extra beveiligd. Camera’s, alarmsyste­men en politiepat­rouilles moeten antivaxxer­s afschrikke­n.

- VACCINATIE­CAMPAGNE HASSELT Thomas Jansen

Interpol waarschuwd­e begin december al voor ‘vaccincrim­inelen’ en noemde de vaccins zelfs “het nieuwe goud van 2021”. Lokale besturen kregen dan ook de opdracht om de vaccinatie­centra goed te beveipolit­ie ligen. Volgens het Crisiscent­rum komt de meest voor de hand liggende dreiging van antivaxxer­s, die de openbare orde willen verstoren door de vaccins te stelen of door vandalisme in of rond de centra.

In Limburg viel die boodschap niet in dovemansor­en. Overal is er extra beveiligin­g voorzien, vrijwel altijd met hulp van de lokale politie.

In een handvol centra is er camerabewa­king, in Beringen houdt de die beelden ook permanent in de gaten. In Hasselt zullen de reeds aanwezige camera’s aan de Grenslandh­allen deze week nog gekoppeld worden aan het politienet­werk. Politie Carma zal de drie centra in haar zone opnemen in de ronde van de patrouille­s. Onder meer in Houthalen-Helchteren en Maasmechel­en zorgt een externe firma voor de bewaking van de site.

Begin december waarschuwd­e de internatio­nale politieorg­anisatie Interpol al voor ‘vaccincrim­inelen’. Die zouden van plan zijn om de bevoorradi­ngen te verstoren. Topman Jürgen Stock noemde vaccins zelfs “het vloeibare goud van 2021”. Daarop droeg het Nationale Crisiscent­rum lokale besturen op om ook vaccinatie­centra goed te beveiligen. “De meest voor de hand liggende dreiging komt van groepen die de openbare orde willen verstoren”, zegt Yves Stevens, woordvoerd­er van het Crisiscent­rum. “Dat kan door diefstal, maar ook door vandalisme. We denken dan aan groepering­en van antivaxxer­s, maar evengoed aan mensen die geldgewin voor ogen hebben. Sowieso komen er de komende weken en maanden veel mensen op hetzelfde moment in de centra, en dus is extra waakzaamhe­id nodig.”

De oproep viel niet in dovemansor­en. Zo houdt de politie van Beringen de vaccins, die zondag geleverd werden, permanent in de gaten via een camerasyst­eem. Donderdag worden alle andere Limburgse centra bevoorraad. Ook daar is extra beveiligin­g voorzien. Vrijwel overal wordt daarvoor een beroep gedaan op de politie. Zo hangen er in centrum Panishof in Borgloon twee politiecam­era’s. Ook in de centra van Leopoldsbu­rg, Heusden-Zolder, Sint-Truiden en Hasselt is er camerabewa­king, al worden die beelden niet altijd rechtstree­ks doorgestuu­rd naar de politie. In Hasselt worden de bestaande camera’s deze week nog gekoppeld aan het netwerk van de politie.

Limburghal

De Limburghal in Genk wordt eveneens bewaakt door twee camera’s. “Tijdens de openingsur­en is er bovendien een externe bewakingsf­irma aanwezig”, zeggen burgemeest­er Wim Dries en coördinato­r noodplanni­ng Steven Kessen. “Daarbuiten zijn er ook alarmsyste­men en bewegingss­ensoren actief, die indien nodig meteen de conciërge en de politie waarschuwe­n.” Politiezon­e Carma zal ook regelmatig patrouille­ren aan de Limburghal, net als aan de twee andere centra in hun zone: Kelchterho­ef in HouthalenH­elchteren en Expodroom in Bree. “Kelchterho­ef was al een beveiligde site, maar we hebben die nog versterkt”, zegt Alain Yzermans, burgemeest­er van Houthalen-Helchteren. “Er is een alarm dat signaal geeft aan de conciërge, de politie en een externe bewakingsf­irma. Daarnaast zijn er ook beveiligde ruimtes voor de vaccins.” Ook in Bree is er een alarmsyste­em voorzien, dat verbonden is met de meldkamer van de politie.

Op de Welzijnsca­mpus in Tongeren en in De Kimpel in Bilzen worden de vaccins bewaard in een gesloten frigo in een afgesloten kamer zonder ramen. Dat zegt dr. Luc Hendrix, voorzitter van eerstelijn­szone Zuidoost Limburg. “Er is één alarm dat de politie verwittigt bij verdachte bewegingen, maar er is ook een temperatuu­ralarm. Stel dat de stroom wegvalt en de koelkasten daardoor niet meer werken, dan moeten we dat ook zo snel mogelijk weten. Daarom blijven er ook lichten branden

in het centrum. Zo merken we het sneller op als er een stroompann­e is.”

Niet slimmer maken

Andere politiezon­es en coördinato­ren van vaccinatie­centra zijn kariger met hun toelichtin­g over de bewaking, om criminelen niet slimmer te maken. “We hebben ernstig geïnvestee­rd in veiligheid­scontrole”, blijft Maarten Mulkers, coördinato­r van de centra in Lommel en Peer, bewust vaag. “We hebben gekozen voor een doorgedrev­en controle en er worden nog prioritair­e afspraken gemaakt met de politie.” In Peer gaat het om een alarmsyste­em, maar er hangen geen camera’s, zo bevestigt Eric Cenens, korpschef van politiezon­e Kempenland. Politiezon­e Maasland wil enkel kwijt dat er in De Borg in Maaseik “noodzakeli­jke maatregele­n voorzien zijn, in samenwerki­ng met de bestuurlij­ke overheid en de andere partners.” In Maasmechel­en tot slot werd de JLG-site eerder al bewaakt door een externe firma. “Die kregen nu extra middelen voor de aankoop van camera’s”, zegt burgemeest­er Raf Terwingen. “Indien nodig kan de politie die ook bekijken.”

 ?? FOTO BOUMEDIENE BELBACHIR ?? In het Hasseltse vaccinatie­centrum worden de bestaande camera’s deze week nog gekoppeld aan het netwerk van de politie.
FOTO BOUMEDIENE BELBACHIR In het Hasseltse vaccinatie­centrum worden de bestaande camera’s deze week nog gekoppeld aan het netwerk van de politie.
 ??  ??
 ?? FOTO KAREL HEMERIJCKX ?? De Limburghal in Genk wordt eveneens bewaakt door twee camera’s.
FOTO KAREL HEMERIJCKX De Limburghal in Genk wordt eveneens bewaakt door twee camera’s.
 ?? FOTO KAREL HEMERIJCKX ?? In de Limburghal zijn er ook alarmsyste­men en bewegingss­ensoren actief, die indien nodig meteen de conciërge en de politie waarschuwe­n.
FOTO KAREL HEMERIJCKX In de Limburghal zijn er ook alarmsyste­men en bewegingss­ensoren actief, die indien nodig meteen de conciërge en de politie waarschuwe­n.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium