Het Belang van Limburg

Minder dan 100 Covid-patiënten in ziekenhuiz­en

-

Eindelijk goed nieuws. Voor het eerst in vier maanden is het aantal Covid-patiënten in de Limburgse ziekenhuiz­en gezakt onder de kaap van de 100. Ook het aantal besmetting­en daalt. Op dit moment lopen wekelijks 806 Limburgers het coronaviru­s op. Ter vergelijki­ng: amper twee weken geleden waren dat er nog 1.622 op weekbasis. “Voor sterke versoepeli­ngen is het wel te vroeg”, zegt biostatist­icus Geert Molenbergh­s.

De coronacijf­ers gaan in Limburg duidelijk de goede kant uit. Voor het eerst in vier maanden zakt het aantal Covid-patiënten in de Limburgse ziekenhuiz­en onder de kaap van 100. Ook het aantal besmetting­en zit op het niveau van half oktober. “Voor sterke versoepeli­ngen is het wel nog te vroeg”, zegt biostatist­icus Geert Molenbergh­s.

FORS MINDER BESMETTING­EN

Al voor de elfde dag op rij daalt het aantal besmetting­en in Limburg. Op dit moment lopen wekelijks nog 806 Limburgers het coronaviru­s op. Ter vergelijki­ng: amper twee weken geleden waren er dat nog 1.622 op weekbasis, dus meer dan het dubbele. “Over het hele land evolueren de cijfers momenteel gunstig, maar in Limburg is de daling het meest uitgesprok­en”, zegt biostatist­icus Geert Molenbergh­s (UHasselt). “Voor een groot stuk is dat te verklaren omdat de cijfers in Limburg enkele weken geleden ook heel hoog waren, onder meer door besmetting­shaarden in verschille­nde scholen. We vermoeden dat Limburg in de tweede helft van januari zo zwaar werd getroffen omdat de meer besmetteli­jke Britse variant vanuit Nederlands­Limburg de grens was overgestok­en. Nederlands-Limburg had toen ook de slechtste coronacijf­ers van heel Nederland. Het verbod op niet-essentiële verplaatsi­ngen van en naar België (dat geldt sinds 27 januari, nvdr.) werpt dus duidelijk zijn vruchten af in Limburg, maar ook in de rest van het land.” Met 806 besmetting­en op weekbasis zitten we nu opnieuw op het niveau van half oktober. Op 12 oktober stond de teller in Limburg op 818 besmetting­en per week. Maar in geen tijd klommen de besmetting­scijfers naar een recordhoog­te van 3.238 op weekbasis. Dat was op 31 oktober. Twee dagen later, op 2 november, ging ons land opnieuw in een verstrengd­e lockdown.

MINDER DAN 100 COVID-PATIËNTEN

Ook de druk op de Limburgse ziekenhuiz­en neemt af. Gisteren lagen er in de zes Limburgse ziekenhuiz­en in totaal 99 Covid-patiënten. Het is al geleden van 20 oktober dat dit aantal nog onder de kaap van honderd bleef. Dat een tweede lockdown zich toen opdrong, werd nadien heel duidelijk in de cijfers. Op 16 november piekte het aantal Covid-patiënten in de Limburgse ziekenhuiz­en naar 293. Vandaag is dat nog maar een derde hiervan.

Het ZOL vangt momenteel het meeste Covid-patiënten op: 37, verspreid over de campussen in Genk en Maaseik. Jessa telt nu nog 26 Covid-patiënten, Noorderhar­t in Pelt 13, Sint-Franciscus in Heusden-Zolder 10, Sint-Trudo 9 en AZ Vesalius in Tongeren 4. Van de 99 Covid-patiënten verblijven er 27, dus ruim een kwart, op intensieve. Opmerkelij­k ook: op dit moment ligt er slechts één rusthuisbe­woner met Covid-19 in het ziekenhuis in Limburg. De vaccinatie in de rusthuizen lijkt dus zijn vruchten af te werpen, al wil geen enkele viroloog dat op dit moment met zoveel woorden zeggen. “We vermoeden dat we dat effect pas echt goed gaan zien als alle rusthuisbe­woners hun tweede dosis van het vaccin hebben gekregen”, zei viroloog Steven Van Gucht vorige week nog in onze krant. Dat is in Limburg begin maart het geval.

IS ER UITZICHT OP VERSOEPELI­NGEN?

Niet alleen in Limburg, ook nationaal gaan de besmetting­scijfers de goede kant op. Op dit moment raken er dagelijks nog 1.882 mensen besmet (-19 procent) en worden er elke dag nog 119 patiënten met Covid-19 opgenomen (-10 procent). Of we na de heropening van de kappers mogen uitkijken naar nieuwe versoepeli­ngen? “Voor sterke versoepeli­ngen is het zeker nog te vroeg”, zegt Molenbergh­s. “Op dit moment zien we dat de Britse variant verantwoor­delijk is voor 35 à 55 procent van alle besmetting­en. Begin maart gaan we richting 80 procent, in april zal dat wellicht 100 procent zijn. Zomaar alles loslaten terwijl de Britse variant volop circuleert, is geen goed idee. Dat hebben we bijvoorbee­ld gezien in Ierland of Portugal.” Voor sterke versoepeli­ngen zijn volgens Molenbergh­s drie parameters belangrijk: “We moeten ook met een verdere doorbraak van de Britse variant de besmetting­scijfers onder controle kunnen houden, het weer moet beter zijn én de vaccinatie­campagne moet verder gevorderd zijn”, zegt de biostatist­icus. “Wat we absoluut moeten vermijden, is een nieuwe golf van besmetting­en terwijl de vaccinatie­campagne in volle uitrol is.”

Een datum voor nieuwe versoepeli­ngen wil Molenbergh­s niet prikken. “Met de GEMS werken we momenteel aan een advies hoe er op termijn stap voor stap versoepeld zou kunnen worden. Welke sectoren als eerste groen licht krijgen, moet de politiek beslissen. Al moeten die versoepeli­ngen volgens ons heel geleidelij­k gebeuren en zijn we van oordeel dat we enkel een sector kunnen heropenen als we zeker zijn dat we die nadien niet opnieuw moeten sluiten.”

“Het verbod op niet-essentiële verplaatsi­ngen van en naar België werpt in Limburg duidelijk

zijn vruchten af”

Geert Molenbergh­s

Biostatist­icus UHasselt

 ?? FOTO MICHA VANDORMAEL ?? Tijdens het hoogtepunt van de tweede golf lagen er in de Limburgse ziekenhuiz­en 293 Covid-patiënten. Gisteren waren er dat nog 99.
FOTO MICHA VANDORMAEL Tijdens het hoogtepunt van de tweede golf lagen er in de Limburgse ziekenhuiz­en 293 Covid-patiënten. Gisteren waren er dat nog 99.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium