Het Belang van Limburg

Prof. Maddens: “Partijen moeten meer voor eigen inkomsten zorgen”

- Liliana Casagrande

Sinds de affaire rond Sihame El Kaouakib (Open Vld) losbarstte, stijgt de druk om de zeer royale partijfina­nciering in te perken. “Het zou beter zijn als partijen voor eigen inkomsten zouden zorgen, via een systeem van crowdfundi­ng bijvoorbee­ld”, vindt professor politieke wetenschap­pen Bart Maddens (KU Leuven).

Sinds bekend raakte dat Vlaams Parlements­lid Sihame El Kaouakibi 50.000 euro van Open Vld kreeg om campagne te voeren, is de discussie uitgedeind naar de erg royale partijfina­nciering. In 2019 ontvingen alle Belgische partijen samen maar liefst 73 miljoen euro. N-VA had eind 2019 een nettovermo­gen van 31,7 miljoen euro, sp.a van 13 miljoen, CD&V van 11,7 miljoen, Open Vld van 6,6 miljoen, Vlaams Belang van 5,9 miljoen, Groen van 4,3 miljoen euro en landelijke partij PVDA/PTB van 6,7 miljoen. Dat geld stroomt binnen via allerlei bronnen: federaal, regionaal en provinciaa­l. “De federale financieri­ng bestaat uit een forfaitair bedrag aangevuld met een bedrag per stem. Dat forfaitair bedrag is goed voor ongeveer 10 procent van de financieri­ng, de resterende 90 procent hangt af van het aantal kiezers”, legt professor Maddens uit, auteur van De prijs van politiek. Nu circuleren er voorstelle­n om het forfaitair­e deel op te trekken en het variabel deel te plafonnere­n. “Maar dat zou betekenen dat N-VA en Vlaams Belang minder zouden krijgen. Terwijl de kleine Vivaldi-partijen uit de meerderhei­d hier net goed zouden uitkomen. Aangezien de twee grootste partijen in de oppositie zitten, lijkt het alsof de meerderhei­d de oppositie sanctionee­rt en dat is toch een moeilijk verhaal.”

Giften

“Bij de Zesde Staatsherv­oming heeft men een historisch­e kans gemist om te bezuinigen op de financieri­ng”, zegt Maddens. “De Senaat wordt sindsdien niet meer rechtstree­ks verkozen, die financieri­ng had men dus kunnen laten vallen. Maar in plaats van in de financieri­ng te snoeien, heeft men die net verhoogd. Ik verwacht deze keer ook niet dat ze eigen vlees zullen snijden.” Maddens pleit er al langer voor om de partijen minder afhankelij­k te maken van overheidsf­inancierin­g. “Een partij zou meer voor eigen inkomsten moeten zorgen. Dat kan voor een deel van leden komen en voor een ander deel van giften. Voor elke euro die een partij zo krijgt, zou de overheid een euro kunnen toeleggen. Ontwikkeli­ngsorganis­aties worden soms zo gefinancie­rd. De giften van privéperso­nen begrens je best tot een bepaald bedrag, want je moet vermijden dat mensen invloed kunnen kopen. Maar het is ook niet per se slecht om giften van bedrijven te aanvaarden, op voorwaarde dat die transparan­t zijn. Duitsland werkt zo. Daar kan je bijvoorbee­ld zien aan welke partij

een bedrijf een groot bedrag schenkt en kan je als klant beslissen of je het daar eens mee bent.”

Crowdfundi­ng

België is momenteel een van de weinige Europese landen waar giften van bedrijven in het algemeen verboden zijn. Maar als privéperso­on mag je wel vier keer 500 euro schenken. “Partijen in ons land hebben nu geen nood aan giften aangezien ze al genoeg financieri­ng ontvangen van de overheid. Ze beschikken over een stabiele vorm van inkomsten, daarom betwijfel ik of ze het bestaande systeem wel willen veranderen”, zegt Maddens. “Ik denk eerder aan het principe van crowdfundi­ng. Je laat zoveel mogelijk mensen een klein bedrag geven. Grote voordeel van giften is dat je meteen democratis­che feedback krijgt. Als je een moeilijke beslissing moet nemen die slecht valt bij de achterban, zullen je inkomsten dalen. Neem nu het rekeningri­jden: als de mensen dit niet willen, dan moet je daar rekening mee houden.”

Wouter De Vriendt, Kamerlid voor Groen, wil met een voorstel komen om de partijfina­nciering in te perken. “Want het is niet de bedoeling dat partijen zwemmen in het geld”, zegt De Vriendt. Tegelijker­tijd wil hij ook de uitgaven op sociale media plafonnere­n. “België is wat dat betreft een van de koplopers in Europa. Partijen als Vlaams Belang, N-VA en PVDA bieden tegen elkaar op, ze kopen nu likes en volgers”, zegt De Vriendt.

Maar van die beperkinge­n voor sociale media krijgt professor Maddens koude rillingen. “Hoe partijen hun geld inzetten, is hun zaak”, vindt hij.

 ??  ??
 ?? FOTO PDW ?? “Eigen inkomsten voor een partij kunnen voor een deel van leden komen en voor een deel van giften”, zegt Bart Maddens.
FOTO PDW “Eigen inkomsten voor een partij kunnen voor een deel van leden komen en voor een deel van giften”, zegt Bart Maddens.
 ?? FOTO BELGA ?? Bart Somers en Sihame El Kaouakibi bij de lancering van de campagne in 2019. “Verschille­nde partijen zaten er toen verveeld mee dat ze voor ons koos”, zegt Somers nu. “Iedereen bij ons was tevreden.”
FOTO BELGA Bart Somers en Sihame El Kaouakibi bij de lancering van de campagne in 2019. “Verschille­nde partijen zaten er toen verveeld mee dat ze voor ons koos”, zegt Somers nu. “Iedereen bij ons was tevreden.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium