Het Belang van Limburg

Een voetbalvel­d ontdooien? STVV toont hoe het moet

- Liliana Casagrande

Sam Brokken, onderzoeks­hoofd zorginnova­tie aan hogeschool PXL, wil niet gerekend worden tot het kamp van de antivaxxer­s. Dat zei hij gisteren na aanzwellen­de kritiek op het debat met vaccinatie­twijfelaar­s in De Zevende Dag, waar Brokken vond dat jonge gezonde mensen het vaccin “aangepraat” krijgen.

Sam Brokken vertelde zondag in De Zevende Dag dat “de jonge, gezonde bevolking van minder dan 60 jaar aangepraat wordt om zich te laten vaccineren, terwijl ze nauwelijks symptomen zullen ontwikkele­n als ze in contact komen met het virus, en geen baat hebben bij dat vaccin”. Het onderzoeks­hoofd van de Limburgse hogeschool PXL beweerde ook dat het vaccin niet garandeert dat je het virus niet kan doorgeven. Kwetsbare mensen moet je volgens Brokken wel vaccineren, maar de 70 procent anderen die nauwelijks reageren op het virus kan je wel loslaten. Zo zou je dan groepsimmu­niteit kunnen kweken.

Uitspraken die ter plekke één voor één ontkracht werden door epidemiolo­og Pierre Van Damme (UAntwerpen). Door resultaten van de grootschal­ige vaccinatie in Israël is intussen wél bewezen dat het vaccin tegen transmissi­e beschermt. “Alleen de kwetsbaren beschermen en het virus voor de rest loslaten, dat zou het virus fantastisc­h vinden”, reageerde Van Damme. “Want dan kan het zich blijven verspreide­n. Je bouwt geen groepsimmu­niteit op, meer nog: je geeft het virus een kweekvijve­r om zich via varianten en mutanten te vermeerder­en.”

“Gevaarlijk­e nonsens”

Sam Brokken was niet de enige die in discussie ging met Van Damme. Ook Hilde De Smet, een van de bezielers achter Artsen voor Vrijheid, had allerlei twijfels. Maar

Brokken wil niet als antivaxxer worden gezien. Hij reageerde gisteren schrifteli­jk op onze vraag om meer uitleg. “Wetenschap­pers zijn geen mediabeest­en en zo’n debat gaat snel”, liet Sam Brokken weten, terwijl hij zijn discours nog eens grotendeel­s herhaalde. De kritiek op Brokken en De Smet is groot, maar ook VRT krijgt een veeg uit de pan. Bij de ombudsdien­st van de openbare omroep liepen al een twintigtal klachten en opmerkinge­n binnen over het debat met vaccintwij­felaars. En ook de academisch­e wereld roerde zich. “Geen probleem als de media in een reportage proberen weer te geven hoe antivaxxer­s denken, wat hun wereldbeel­d is, ...”, reageerde Patrick Loobuyck, politiek filosoof aan UAntwerpen en UGent via sociale media. “Hen in een debat op gelijk niveau zetten met wetenschap­pers, dat doe je niet.”

Ook Dirk Van Damme, onderwijse­xpert van de OESO, zit op die lijn: “De suggestie wekken dat wetenschap ook maar een mening is, die op gelijke hoogte kan geplaatst worden met gevaarlijk­e nonsens, daarmee wordt elke inspanning om mensen wetenschap­pelijk te leren denken tenietgeda­an.” En wat vindt de PXL van de mening van haar onderzoeks­hoofd innovatie? “We begrijpen dat Sam Brokken de meerwaarde van vaccineren erkent. Hij spreekt in eigen naam vanuit zijn wetenschap­pelijke inzichten”, reageert directeur Ben Lambrechts, die verder verwijst naar de vrijheid die een academicus heeft en onderstree­pt dat de hogeschool zich inzet voor vaccinatie­s. “Als school vragen we aan al onze studenten en personeels­leden om zich te laten vaccineren. We hebben ook 350 studenten verpleegku­nde en lectoren bereid gevonden om vaccins te plaatsen.”

“Wetenschap­pers zijn geen mediabeest­en en zo’n debat gaat snel”

Sam Brokken Onderzoeks­hoofd zorginnova­tie PXL

 ?? FOTO VRT ?? PXL-onderzoeks­hoofd zorginnova­tie Sam Brokken blijft bij zijn discours in De Zevende Dag.
FOTO VRT PXL-onderzoeks­hoofd zorginnova­tie Sam Brokken blijft bij zijn discours in De Zevende Dag.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium