Het Belang van Limburg

Zorgmedewe­rkers ingeënt in Beringen: “Er is dringend nood aan meer ademruimte”

- Zahra Boufker en Marij Wyers

Met een AstraZenec­a-spuitje voor Wit-Gele Kruisverpl­eegster Veerle Cuypers (54) uit Beringen is het vaccinatie­centrum op be-Mine in Beringen officieel van start gegaan. Het eerste in Vlaanderen. Maandag werden er nog maar honderd zorgmedewe­rkers ingeënt. Het is wachten op meer vaccins.

De elektricit­eitscentra­le die ooit de hele mijnsite in beweging zette, moet nu ons dagelijks leven opnieuw in beweging brengen. Het vaccinatie­centrum voor de inwoners van Beringen en Tessenderl­o zou wel eens het mooiste van Vlaanderen kunnen zijn. Het is alleszins het eerste in werking. Vooraleer 65-plussers, risicopati­ënten en de overige inwoners worden opgeroepen, krijgen zorgmedewe­rkers er hun vaccin. Volgende maandag zijn er 200 aan de beurt, gisteren waren het er 100. Na een jaar in de frontlinie van de pandemie brengt het spuitje mentale verlichtin­g. “De dreiging gaat minder zijn, want die begon te wegen”, zegt tandarts Joke Cleeren uit Paal. Met beschermin­gsmaatrege­len die haar op een astronaut doen lijken, kon ze besmetting­en in haar praktijk voorkomen. “Het vaccin voelt als een vooruitgan­g, ook de cijfers gaan de goede kant op.”

Event

Voor de gevaccinee­rden is het een hoopvol event in de gerenoveer­de turbinezaa­l, die na de vaccinatie­campagne wordt uitgebouwd tot feestzaal. Via een lange loopbrug worden de honderd genodigden aan de loketten onthaald. Na de inschrijvi­ng krijgt Veronique Vanoppen uit Koersel, die in een huisartsen­post werkt, het ticketje ‘stoel 4’. Een steward begeleidt haar naar die stoel. Springt het grote verkeersli­cht van rood op groen dan krijgt ze haar prik. “Niks gevoeld. Zelfs de naald niet. Die verpleegst­er mag ook mijn tweede spuitje zetten”, lacht Veronique. Dat is na 12 weken, op 10 mei. Vanaf dan is ze volledig beschermd. “Ik ben echt content. Mijn kinderen hebben alleen mij nog. Dus ik wil niet in het ziekenhuis belanden of nog erger: dat ze mij verliezen. Ik begrijp die ‘non-believers’ niet. Waar halen ze die complotthe­orieën toch vandaan? Ik heb geen moment getwijfeld om mij te laten vaccineren.”

Moslimgeme­enschap

Dokter Hanife Peker hoopt dat iedereen zich laat vaccineren. “Corona werkt zo verstikken­d. Mensen hebben veel uitgesteld. Er is dringend nood aan meer ademruimte. Om die reden moeten we zorgen dat 70 procent van de bevolking zich laat vaccineren”, zegt de Beringse huisarts met Turkse roots. Hanife merkt dat er ook in de moslimgeme­enschap twijfel wordt gezaaid via sociale media. “Als huisarts is het mijn taak om patiënten te motiveren voor een vaccinatie, opdat iedereen zijn normale leven weer kan hervatten.”

 ?? FOTO RAYMOND LEMMENS ?? Voor tandarts Joke Cleeren uit Paal brengt het vaccin mentale verlichtin­g in de dreigende pandemie.
FOTO RAYMOND LEMMENS Voor tandarts Joke Cleeren uit Paal brengt het vaccin mentale verlichtin­g in de dreigende pandemie.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium