Het Belang van Limburg

Ruim 500 Pfizer-vaccins van Jessa en Trudo naar andere ziekenhuiz­en

- Koen Snoekx

Jessa in Hasselt en Sint-Trudo in Sint-Truiden krijgen respectiev­elijk 418 en 100 Pfizer-vaccins minder geleverd. Deze vaccins gaan naar de Moderna-ziekenhuiz­en, zoals het ZOL in Genk. Op die manier wil de overheid een gelijke tred tussen de ziekenhuiz­en aanhouden.

Door problemen met leveringen krijgen de ziekenhuiz­en die afhankelij­k zijn van Moderna-vaccins fors minder dosissen geleverd. Om de achterstan­d op de Pfizerziek­enhuizen goed te maken, heeft de overheid beslist om zo’n 3.000 vaccins die voor hun personeels­leden bedoeld waren, te bezorgen aan de Moderna-ziekenhuiz­en. Zo krijgt Jessa in Hasselt 418 Pfizer-vaccins minder. In Sint-Trudo gaat het om zo’n 100 vaccins. Hoeveel Pfizer-vaccins er exact naar de vier Limburgse Moderna-ziekenhuiz­en gaan, is nog niet bekend. “Wij hebben hier alvast nog geen info over gekregen”, klinkt het bij ZOL in Genk, dat net als Noorderhar­t in Pelt, AZ Vesalius in Tongeren en SintFranci­scus in Heusden-Zolder afhankelij­k is van Moderna-vaccins.

Categorie A

Volgens Joris Moonens van het Agentschap Zorg en Gezondheid zullen deze vaccins ergens volgende week toegewezen worden. Daarnaast krijgen de Limburgse Moderna-ziekenhuiz­en ook nog eens 1.100 AstraZenec­a-vaccins om hun zorgperson­eel in te enten. Bedoeling van de verschuivi­ngen in de vaccinatie­campagne is om in alle ziekenhuiz­en het personeel in categorie A - dat zijn de zorgprofes­sionals die rechtstree­ks contact hebben met patiënten - zoveel mogelijk tegelijk in te enten. De Pfizer-ziekenhuiz­en krijgen vandaag al een nieuwe lading vaccins. “Met deze nieuwe levering kunnen we vanaf woensdag 1.800 extra personeels­leden inenten bovenop de 600 die al gevaccinee­rd zijn. Daarmee zal al ons personeel uit categorie A ingeënt zijn”, zegt

Lieve Ketelslege­rs van Jessa. Ook in Sint-Trudo zal, dankzij een nieuwe levering vandaag, iedereen uit categorie A gevaccinee­rd kunnen worden.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium