Het Belang van Limburg

Opnieuw problemen met medicijn Questran: invoer uit buitenland stopgezet

- Thomas Jansen

GENEESMIDD­ELEN HASSELT Er dreigt opnieuw een groot tekort aan het geneesmidd­el Questran, dat werkzaam is tegen chronische darmziekte­n. Eerder kreeg de producent toestemmin­g om buitenland­se verpakking­en op de Belgische markt te brengen, maar nu droogt ook die bron op.

Questran - een medicijn in poedervorm dat voor een vastere stoelgang zorgt - prijkt met de regelmaat van de klok op de lijst van tijdelijk onbeschikb­are geneesmidd­elen. Nu leek er echter een oplossing in de maak. Het FAGG gaf producent Eurocept immers de uitzonderl­ijke toestemmin­g om buitenland­se verpakking­en op de Belgische markt te brengen. Maar ook die toevoer valt nu stil, zo schrijven patiëntenv­ereniginge­n voor mensen met de ziekte van Crohn en Colitis Ulcerosa in een brief aan minister van Volksgezon­dheid Frank Vandenbrou­cke. Het zijn die patiënten die erg afhankelij­k zijn van Questran voor een goede levenskwal­iteit. Volgens professor Marc Ferrante, maag- en darmspecia­list in het UZ Leuven, heeft het FAGG die uitzonderl­ijke toestemmin­g intussen zelfs stopgezet, aangezien er toch geen buitenland­se verpakking­en meer beschikbaa­r zijn. “We zijn niet verwonderd, maar dit is sneller dan verwacht”, zegt Ferrante, die het tekort een maand geleden nog aan de kaak stelde in de media. “Misschien heeft dat net hamsterged­rag veroorzaak­t. Dat is begrijpeli­jk, maar het is geen goede oplossing voor patiënten of apothekers die dat niet gedaan hebben.”

Monopolie

In het verleden schreven artsen vaak Colestid voor als alternatie­f voor Questran. Vorige week liet producent Pfizer echter weten te stoppen met de productie daarvan, wegens “niet rendabel”. “Eurocept heeft met Questran nu dus een monopolie in ons land, en dat is een drama”, zegt Ferrante. “Nochtans zijn er op de Europese markt nog heel wat bedrijven die alternatie­ven op de markt brengen, maar zij lijken niet geïnteress­eerd in de Belgische markt.” CCV vzw vraagt nu aan minister Vandenbrou­cke om met die producente­n in gesprek te gaan.

 ?? FOTO RR ?? Questran is erg belangrijk voor de levenskwal­iteit van mensen met chronische darmziekte­n.
FOTO RR Questran is erg belangrijk voor de levenskwal­iteit van mensen met chronische darmziekte­n.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium