Het Belang van Limburg

Na drie maanden nog altijd geen PlayStatio­n 5 in de rekken door schaarste en woekeraars

- Roel Damiaans

Deze week is het drie maanden geleden dat de PlayStatio­n 5 werd gelanceerd, maar nog steeds vindt u deze console quasi nergens in de rekken. Acute schaarste en woekeraars zijn het probleem.

Winkelkete­n Coolblue had gisterenvo­ormiddag een formulier online staan waar kopers zich konden inschrijve­n om een PlayStatio­n 5 te kopen. Uit de geïnteress­eerden zouden vervolgens evenveel gelukkigen als beschikbar­e spelconsol­es worden geloot. Het is niet de eerste keer dat Coolblue deze opmerkelij­ke verkoopmet­hode hanteert. Dat deed het eerder al in december van vorig jaar. Gisterenna­middag was de lotingpagi­na van Coolblue plots niet meer bereikbaar. “De pagina was foutief geplaatst”, klinkt bij Coolblue. “We weten momenteel niet wanneer we een nieuwe voorraad PS5’s zullen ontvangen en hoeveel dit er zullen zijn. Voorlopig is een eventuele loting dus nog niet aan de orde.” De loting is een manier om zogenaamde scalpers een hak te kunnen zetten. Scalpers zijn personen die zo veel mogelijk schaarse goederen proberen op te kopen om ze vervolgens aan woekerwins­ten te verkopen op tweedehand­s- of veilingsit­es. De woekeraars zijn goed voorbereid en maken gebruik van bots die de spelconsol­es automatisc­h bestellen én betalen van zodra ze ergens online beschikbaa­r zijn.

Snel zijn

“Ook onze website wordt benaderd door bots of scripts om een PlayStatio­n 5 te kopen, maar dat is zinloos”, zegt ceo Kris Lenaerts van winkelkete­n Game Mania. “Onze klanten konden al in oktober 2019 een pre-order plaatsen. Sony maakte toen enkel de naam bekend: PlayStatio­n 5. Meer was nog niet geweten en toch hadden we toen al een grote groep geïnteress­eerde kopers. Die groep is alleen maar groter geworden.” “Ik draai al een tijdje mee, maar de vraag naar de PlayStatio­n 5, dat heb ik nog nooit gezien”, zegt Lenaerts. En toch is hij niet verbaasd. “De laatste jaren is gaming flink gegroeid. De lockdowns hebben als een katalysato­r gewerkt. Bovendien weten mensen uit ervaring dat ze bij de lancering van een nieuwe console er snel bij moeten zijn.” Game Mania neemt voorlopig geen bestelling­en voor een PlayStatio­n 5 meer aan. “We wachten tot er normaal geleverd kan worden. Intussen werken we onze lijst met pre-orders af.” In het Verenigd Koninkrijk gaan intussen stemmen op om scalping wettelijk te verbieden. Het Britse parlements­lid Douglas Chapman zet er zijn schouders onder. “Door bots in te schakelen, krijgen gewone consumente­n geen kans meer om bepaalde producten te kopen.” Chapman wil daarom dat er restrictie­s komen voor het gebruik van geautomati­seerde online bestelling­en. “Nu gaat het over spelcomput­ers, maar deze situatie bewijst wel dat het snel uit de hand kan lopen. Wat als bots op termijn massaal essentiële goederen opkopen en met woekerwins­ten verkopen?”

De PlayStatio­n 5 is beschikbaa­r als versie met of zonder discdrive en kost respectiev­elijk 499 en 399 euro. In de eerste week na de lancering werden er via veilingsit­e eBay al PS5’s verkocht voor bedragen boven de 5.000 euro. De gemiddeld vraagprijs vandaag op tweedehand­s- of veilingsit­es schommelt rond 800 à 900 euro, nog steeds het dubbele van de winkelprij­s. Fabrikant Sony geeft geen commentaar op de wereldwijd­e schaarste van de PlayStatio­n 5, het scalping-fenomeen of winkelkete­ns die lotingen organisere­n om een console te mogen kopen.

 ?? FOTO BELGAIMAGE ?? Een Amerikaans­e gamer kon eind vorig jaar een PlayStatio­n 5 kopen bij GameStop. In ons land zijn de consoles door schaarste quasi nergens in de rekken te vinden.
FOTO BELGAIMAGE Een Amerikaans­e gamer kon eind vorig jaar een PlayStatio­n 5 kopen bij GameStop. In ons land zijn de consoles door schaarste quasi nergens in de rekken te vinden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium