Het Belang van Limburg

Inboedel Parkinson-patiënte onder de hamer ten voordele van onderzoek

- Ruben Steegen

PARKINSON

HERK-DE-STAD

Op 17 december 2020 moesten Clement Leemans en zijn zus Myrèse afscheid nemen van hun moeder Anna, die op 91-jarige leeftijd de strijd tegen Parkinson verloor. “De ziekte heeft mama stukje voor stukje haar leven afgepakt”, vertelt zoon Clement, die lijdzaam moest toezien hoe zijn moeder de voorbije twintig jaar langzaam achteruitg­ing. “Parkinson is een neurologis­che aandoening die de zenuwcelle­n aantast waardoor patiënten langzaam maar zeker hun zelfstandi­gheid verliezen. Het meest gekende symptoom is het beven, maar Parkinson is veel meer dan dat. Het speelt in op elk stukje van het mens zijn: zowel lichamelij­k als geestelijk. Aanvankeli­jk merkte je weinig van de ziekte bij mijn moeder, maar gaandeweg werd lopen lastig, kon ze moeilijker zelfstandi­g eten en de laatste jaren zat ze volledig aan haar rolstoel gekluister­d. Wij moesten mama ’s avonds in bed leggen en er ’s morgens weer uithalen. Ook geestelijk ging het van kwaad naar erger met geregeld hallucinat­ies, stemmingsw­isselingen en geheugenve­rlies. Dan zag mama plots een hondje in de tuin staan of werd ze kwaad omdat ze niet uit de zetel kon. De ziekte vreet aan patiënten en hun omgeving. Bovendien staat de medische wereld nog altijd machteloos. Met medicijnen kunnen de symptomen worden onderdrukt, maar genezing is onmogelijk.”

Ma’s garage

Anna overleed thuis aan de gevolgen van Parkinson. Na het overlijden van zijn mama groeide bij Clement

het idee om de spullen uit ‘Ma’s Garage’ te verkopen, ten voordele van het onderzoek naar Parkinson. “Een laatste eerbetoon aan mijn moeder”, zegt hij. “Uiteraard hebben mijn zus en ik een aantal spullen met emotionele waarde gehouden, maar de rest van de inboedel is veel te mooi om naar het containerp­ark te brengen. Daarom hebben we beslist om alles online te verkopen. De opbrengst schenken we integraal aan het Parkinsono­nderzoek van professor Wim Vandenberg­he van het UZ Leuven, die mama tot aan haar dood heeft behandeld.”

Porseleine­n hummeltjes

Meteen na de dood van Anna begon Clement met het inventaris­eren en fotografer­en van de spullen in het ouderlijke huis. “Boeken, servies, kunst, elektrisch­e toestellen … alles wat mij het redden waard leek, heb ik te koop gezet met daarbij een prijssugge­stie. Mensen mogen uiteraard meer geven, want elke cent vloeit naar de wetenschap.” Intussen zijn al zo’n honderd items verkocht, vooral aan vrienden en kennissen. “Ik ontdek nog elke dag nieuwe spullen die online komen. Mama hield bijvoorbee­ld van de bekende porseleine­n hummeltjes, waarvan er verschille­nde te koop staan.”

Dapper en kranig

Clement benadrukt dat de verkoop dient om onderzoek te steunen, en dus niet voor brocanteur­s die de items met winst willen doorverkop­en. “Mijn moeder was een sterke vrouw en heeft haar ziekte waardig gedragen”, zegt hij. “Ik kan alleen maar hopen dat haar spullen een tweede leven krijgen bij mensen die oprecht het onderzoek naar deze vreselijke ziekte willen steunen.” Neuroloog professor Wim Vandenberg­he is vol lof over het initiatief. “Anna was een ontzettend dappere, kranige dame met een goed gevoel voor humor. Dat haar kinderen op deze manier de wetenschap steunen, is fantastisc­h.” Vandenberg­he benadrukt dat er nog ontzettend veel nood is aan onderzoek naar Parkinson. “We weten immers nog altijd niet wat de ziekte precies veroorzaak­t. Vandaag lijden in ons land tienduizen­den mensen aan Parkinson, maar dat aantal neemt snel toe. Precies daarom is het zo belangrijk dat onderzoek over Parkinson voldoende wordt ondersteun­d.”

→ Anna’s spullen staan te koop op

https://www.steunparki­nson.be/

 ?? FOTO RR ?? Meer dan twintig jaar leefde Anna Janssens (91) uit Herk-deStad met Parkinson.
FOTO RR Meer dan twintig jaar leefde Anna Janssens (91) uit Herk-deStad met Parkinson.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium