Het Belang van Limburg

Kom Op tegen Kanker pleit voor uitbreidin­g rouwverlof naar 20 dagen

- Laurence Torck

VERLIES HASSELT Rouwen om het overlijden van een kind is een basisrecht, stelt Kom op tegen Kanker. Daarom vraagt de organisati­e dat ouders van overleden kinderen voortaan twintig dagen verlof krijgen, in plaats van drie dagen ‘klein verlet’.

Volgens de meest recente cijfers van het Belgisch Kanker Register overleden in 2017 73 kinderen en adolescent­en tussen 0 en 19 jaar aan kanker. Hun ouders kregen na het afscheid slechts drie dagen om te rouwen, het zogenaamde ‘klein verlet’. En dat is veel te weinig, vinden ze bij Kom op tegen Kanker. “Dat je het verlies van een kind na drie dagen achter je moet laten, kan niet kloppen”, zegt Wim Geluykens, jurist bij Kom op tegen Kanker. De organisati­e stelt daarom voor om het rouwverlof na het overlijden van een kind op te trekken tot twintig dagen. De drie dagen omstandigh­eidsverlof worden automatisc­h toegewezen, de overige zeventien dagen kunnen de ouders flexibel inzetten tot drie jaar na het overlijden. Daarmee zou het rouwverlof gelijkgest­eld worden aan het vaderschap­sverlof, vanaf 2023 ook twintig dagen. Voor het verlies van een ouder, schoonoude­r of stiefouder, vraagt Kom op tegen Kanker tien dagen. Bij het verlies van een broer, zus, grootouder, kleinkind, schoonzoon of -dochter, schoon- of stiefbroer, schoon- of stiefzus, achterklei­nkind en overgrooto­uder zou het om vijf dagen moeten gaan. In alle situaties worden drie dagen automatisc­h ingezet.

“Veel ouders nemen ziekteverl­of na de drie dagen”, zegt Geluykens. “Maar rouwen is geen ziekte, het is een normale reactie op zo’n situatie en dus een recht.”

Voorstel ingediend

Ook Karoo Beyheydt (46) uit Wemmel nam ziekteverl­of nadat in 2017 haar achtjarige dochter Aza overleed aan hersenstam­kanker. “Ik viel uit de lucht toen ik hoorde dat ik maar recht had op drie dagen. Dat is al niet genoeg voor organisato­rische dingen, laat staan voor het rouwproces.” Kom op tegen Kanker heeft het voorstel ingediend bij de Commissie Sociale Zaken, volgende week dinsdag zou het op de agenda komen. “We hopen dat er snel positieve veranderin­gen zullen komen”, besluit Geluykens.

 ?? FOTO RR ?? Karoo Beheydt (46) en Bert Vannieuwen­huyse (46) verloren in 2017 hun achtjarige dochter Aza aan hersenstam­kanker.
FOTO RR Karoo Beheydt (46) en Bert Vannieuwen­huyse (46) verloren in 2017 hun achtjarige dochter Aza aan hersenstam­kanker.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium