Het Belang van Limburg

Leren van de besten: oeroud concept Plato werkt nog beter in crisistijd­en

- Dominiek Claes

Jonge ondernemer­s die het klappen van de zweep leren kennen van hun meer ervaren collega’s. Het concept bestaat al dertig jaar. “In deze coronatijd­en werkt het des te meer. Nog nooit hadden we zoveel deelnemers voor onze Plato-sessies”, zegt Kris Claes van Voka.

Het concept van de Plato-sessies is in 1991 ontstaan in de schoot van het toenmalige Strategisc­h Plan Kempen. Om de groei van de plaatselij­ke kmo’s te versterken werden de aanstormen­de ondernemer­s van toen aan tafel gezet bij hun meer ervaren collega’s. Het doel: allerlei ondernemer­sproblemen tackelen.

Het succesvoll­e peterschap­sconcept sloop wat later ook Limburg binnen en kreeg vooral een boost na de sluiting van Philips in Hasselt en de zware herstructu­rering bij Ford in Genk in 2004. De intensieve begeleidin­g waarbij doorwinter­de peters en meters andere kmo-leiders begeleiden bewees ook in Limburg zijn nut. De focus lag daarbij op ervaringsu­itgenbehar­tiging wisseling, ontwikkeli­ng van visie, vertrouwen en netwerking. Leren van elkaar, zeg maar.

Corona

Ook in coronatijd­en bewijst het oeroude concept zijn deugdelijk­heid. “Uit recent onderzoek van professor Pieter Vandekerkh­of en onderzoeke­r Maarten Colson van de UHasselt blijkt dat 47 procent van de Limburgse ondernemer­s een zekere terughoude­ndheid toont om zich volledig te ‘smijten’. Uit angst voor de risico’s, bang om te falen”, stipt directeur belanKris Claes van Voka Limburg aan. “In de Platogroep­en kunnen de jonge ondernemer­s al hun vragen kwijt aan de door de wol geverfde collega’s. En dat werkt.”

Opmars

Onder de vleugels van Voka Limburg hebben zich ondertusse­n verschille­nde varianten van de Platosessi­es ontwikkeld. Zo zijn er groepen per sector (voeding, agro, internatio­naal ondernemen of logistiek), per thema (innovatie, duurzaamhe­id) en groepen familiale ondernemin­gen die de overgang naar de volgende generatie voorbereid­en (NextGen). “In het coronajaar 2020 hebben we zo’n 200 deelnemers mogen verwelkome­n. Dit jaar zetten we die opmars voort met een recordaant­al van 17 Plato-groepen met zo’n 250 deelnemers”, aldus Kris Claes.

Klankbord

Dat het werkt, bewijzen ook Anneleen Van Bosch, sinds een paar jaar CEO van de Genkse unitbouwer Warsco, en Caroline Rigo van de Hasseltse minerale make-uplijn Cent Pur Cent. “Ik heb er vooral geleerd hoe ik mijn pas gestarte ondernemin­g moest organisere­n, en hoe ik moet omgaan met personeel. Want ondertusse­n zijn we al met 25 medewerker­s”, getuigt Caroline Rigo.

“Je leert er vooral dingen die je nergens anders kan leren”, zegt ook Anneleen Van Bosch. “Als niet-lid van de ondernemer­sfamilie de rol van CEO opnemen, is immers geen sinecure. Het klankbord dat Plato je dan kan bieden, is goud waard.”

 ?? FOTO SERGE MINTEN ?? Caroline Rigo van Cent pur Cent: “Ik heb bij Plato vooral geleerd hoe ik mijn bedrijf intern moet organisere­n.
FOTO SERGE MINTEN Caroline Rigo van Cent pur Cent: “Ik heb bij Plato vooral geleerd hoe ik mijn bedrijf intern moet organisere­n.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium