Het Belang van Limburg

Vijf kilometer ecorasters langs N76

- Roger Dreesen

Landmeters zijn gisteren begonnen met het uitzetten van de bouwlijn voor een ecoraster langs de N76 in Oudsbergen en Genk. “De voorbereid­ende werken en de eigenlijke installati­e beginnen waarschijn­lijk nog eind deze maand of begin maart”, zegt Sep Vandijck van AWV Limburg.

De N76 doorkruist het waardevoll­e natuurgebi­ed Duinengord­el en leunt aan tegen het militair schietveld Meeuwen-Helchteren. “Daar steken everzwijne­n, reeën, vossen en wolven de drukke gewestweg over. Met ongevallen tot gevolg en het verlies van waardevoll­e fauna. En niet te vergeten met geregeld fysieke of materiële schade bij automobili­sten. Om het risico op ongevallen te verlagen, installeer­t het Agentschap Wegen en Verkeer nu ecorasters”, zegt Sep Vandijck.

Dat gebeurt aan beide zijden van de weg over een lengte van ongeveer 5 kilometer. “Vanaf de Gestelstra­at in Meeuwen tot net voor de Henri Forirstraa­t in Genk. De afrasterin­g vormt zo een barrière voor dieren, zodat ongecontro­leerde oversteekb­ewegingen niet meer mogelijk zijn”, aldus Vandijck.

Ter hoogte van de woonwijk Nieuwe Kempen en bedrijvenz­one Opglabbeek-Noord komen er rasters aan de overzijde van de gewestweg. “Waar woningen langs de gewestweg staan, op de grens van Opglabbeek met WijshagenM­eeuwen, gaat de afrasterin­g achter de percelen door. Waar de afrasterin­g een zijstraat kruist, worden wildrooste­rs geplaatst in de weg. Deze vormen voor de dieren een barrière, maar maken de passage voor wandelaars of voertuigen wel nog mogelijk”, verduideli­jkt Vandijck.

Wilddetect­ie

De bedoeling is om de ecorasters te combineren met ecoducten of tunnels. De studie naar een ecoduct als veilige oversteekp­laats start dit jaar nog op. Vlaams Minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open Vld) voorziet in haar investerin­gsplan 600.000 euro voor ecorasters langs de N76. Er is eveneens 200.000 euro voorzien voor de studie naar de bouw van een ecoduct over deze drukke gewestweg. “Op korte termijn zullen er voorlopige wilddetect­iesystemen worden geplaatst. Die detecteren dieren in de omgeving van de rijweg en waarschuwe­n chauffeurs voor mogelijk oversteken­d wild”, zegt Vandijck.

Hinder

De werken duren vermoedeli­jk een drietal maanden. “In eerste instantie wordt een werkzone vrijgemaak­t en worden er bomen en planten verwijderd. Aansluiten­d plaatst men de ecorasters. De hinder blijft relatief beperkt op de N76 tussen Meeuwen en Genk. Tijdens het aanleggen van de wildrooste­rs kunnen zijstraten hooguit twee dagen worden afgesloten. Fietsers en voetganger­s moeten mogelijk een lokale omleiding volgen.”

 ?? FOTO RDR ?? De landmeter voert al rijdend metingen uit voor het ecoraster langs de N76.
FOTO RDR De landmeter voert al rijdend metingen uit voor het ecoraster langs de N76.
 ?? FOTO AGENTSCHAP WEGEN EN VERKEER ??
FOTO AGENTSCHAP WEGEN EN VERKEER

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium