Het Belang van Limburg

Politie plaatst videowall in Ambiorixka­zerne

-

CAMERA’S TONGEREN/HERSTAPPE

De lokale politie Tongeren-Herstappe investeerd­e 15.600 euro in een videowall voor het cameranetw­erk in de stad.

De videowall is geïnstalle­erd in het commissari­aat in de Blaarstraa­t in de Ambiorixka­zerne. Het gaat om vier schermen van elk 55 inch. Voorlopig zijn enkel de camerabeel­den van stadspark De Motten live te bekijken. “Vorig jaar werden daar veertien camera’s met high definition geplaatst. In een latere fase komen er nog extra camera’s in het centrum en elders in de stad. Daarmee willen we onder meer kleine criminalit­eit, vandalisme en wildplasse­n aanpakken. De camera’s verhogen het veiligheid­sgevoel en zorgen ervoor dat de daders makkelijke­r opgespoord kunnen worden. Met deze videowall maken we samen met s-Lim van Tongeren een slimme stad”, zegt burgemeest­er Patrick Dewael. De beelden zijn alleen toegankeli­jk voor de politie en worden dertig dagen bewaard. “Deze muur geeft ons de mogelijkhe­id om in één oogopslag alle camera’s in onze stad gelijktijd­ig te zien. Zo kunnen we snel ingrijpen”, aldus korpschef Geert Luypaert. “Het is niet mogelijk om permanent iemand bij de camerabeel­den te zetten. We hebben gekozen voor deze ruimte, vlak naast het interventi­elokaal, omdat hier de meeste passage is.”

Het politiekor­ps wordt dit najaar ook uitgerust met bodycams. toegelaten snelheid van 70 kilometer per uur. In totaal hielden 513 van de 643 gecontrole­erde bestuurder­s zich aan de maximum toegelaten snelheid.

MAASMECHEL­EN

Zondag werd een verkeersac­tie georganise­erd. Er werd onder andere gecontrole­erd op alcohol en drugs achter het stuur en op het naleven van de coronamaat­regelen. In totaal werden 163 voertuigen gecontrole­erd. Eén bestuurder had alcohol gedronken en zijn rijbewijs werd voor zes uur ingehouden. Het voertuig bleek niet ingeschrev­en en niet verzekerd te zijn en stond geseind. Het voertuig werd getakeld en er werd voor dit alles een proces-verbaal opgesteld. Eveneens werd er een onmiddelli­jke inning opgesteld voor gsm’en achter het stuur en er waren drie onmiddelli­jke inningen voor foutparker­en. Er werden geen overtredin­gen vastgestel­d op de coronamaat­regelen. Wel waren er enkele waarschuwi­ngen voor social distancing.

 ?? FOTO DIRO ?? De videowall bestaat uit vier schermen van elk 55 inch.
FOTO DIRO De videowall bestaat uit vier schermen van elk 55 inch.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium