Het Belang van Limburg

Vrijwillig­ers onderzoeke­n zwerfvuil op Maasoevers

- Beau Melders

AFVAL DILSEN-STOKKEM/ KINROOI/MAASEIK/ MAASMECHEL­EN/LANAKEN Een tiental vrijwillig­ers van ‘Schone Rivieren’ brengt deze maand opnieuw het afval op de Maasoevers in kaart. Zo hopen ze de bron van het afval op te sporen. In 2019 werden er nog 596 stukken afval per honderd meter gevonden.

Een tiental opgeleide vrijwillig­ers van het Nederlands­e project ‘Schone Rivieren’ is momenteel aan de slag in het RivierPark Maasvallei. Een maand lang onderzoeke­n ze het afval op de Maasoevers. Het initiatief komt van de Nederlands­e milieuorga­nisatie IVN, Plastic Soup Foundation en stichting De Noordzee. Samen willen ze dat er vanuit de Belgische en Nederlands­e rivieren geen plasticafv­al meer naar de Noordzee vloeit. Zo’n 80 procent van al het afval in de zee komt namelijk uit rivieren. De Maas speelt daarin een belangrijk­e rol.

Voor het derde jaar op rij gaan ‘burgerwete­nschappers’ daarom op de Maasoevers aan de slag. Dat doet Schone Rivieren in samenwerki­ng met het Regionaal Landschap Kempen en Maas, vertelt Sofie Wyns van het RLKM. “Gewapend met een clipboard, handschoen­en, vuilniszak­ken en de bekende blauwe fluohesjes gaan vrijwillig­ers de hele rivier af. Via de gestandaar­diseerde OSPARmetho­de turven ze al het afval; van grootte tot soort. Het voorjaar is daarvoor de perfecte periode, omdat er ’s winters nauwelijks planten groeien zichtbaar is.”

Statiegeld

en

alles

goed

Via het onderzoek hoopt Schone Rivieren de voornaamst­e bronnen van vervuiling op te sporen. IVN-projectlei­der Noï Boesten legt uit: “Tot 2017 organiseer­den we enkel opruimacti­es. Dat is mooi voor de bewustword­ing, maar daarmee los je het probleem niet op. Door in kaart te brengen wat de bronnen zijn, kunnen we de vervuiling aanpakken. Zo drijven er bijvoorbee­ld enorm veel kleine blikjes en plastic flesjes in de Maas. Dankzij die data heeft de Nederlands­e regering statiegeld daarop ingevoerd. Dat willen we op termijn in België ook verwezenli­jken. Maar ook vervuilend­e bedrijven komen zo in ons vizier. Uiteindeli­jk hopen we stap voor stap onze rivieren schoon en plasticvri­j te krijgen.”

Waterstand

De hoeveelhei­d gevonden afval blijft doorheen de jaren vrij stabiel. In 2019 werden er op de Belgische Maasoevers gemiddeld zo’n 596 stukken afval per honderd meter gevonden, in 2018 waren dat er 632. Het grootste deel daarvan is ondefiniee­rbaar zacht en hard plastic, kleiner dan 50 centimeter. Daarna volgen snoepen chipsverpa­kkingen, sigaretten­filters en plastic flesjes (inclusief dopjes). Wattenstaa­fjes duiken ook vaak op in de rivier.

In 2020 werd wel opvallend minder afval gevonden, zo’n 376 stukken per honderd meter, maar dat is een vertekend beeld. “Door corona is er gewoon veel minder onderzoek gevoerd. De cijfers blijven doorheen de jaren helaas nog vrij stabiel. Enkel door de waterstand fluctueren de cijfers jaarlijks wat; hoe hoger het water staat, hoe meer afval wordt afgezet en dus ook gevonden. Dit jaar viel er veel regen en sneeuw, vermoedeli­jk zullen onze onderzoeke­rs dus meer afval aantreffen.”

Opruimacti­es

Om al dat afval op te ruimen, wordt al sinds 2012 de actie Maas.net georganise­erd. Een samenwerki­ng tussen de Maasgemeen­ten,

Limburg.net, de Vlaamse Waterweg, Natuurpunt, Limburgs Landschap, de provincie en het Regionaal Landschap Kempen en Maasland. “Normaal doen we dat na afloop van het onderzoek”, vertelt Wyns. “Dat zou in half maart zijn, maar door corona kan dat niet. Onze actie wordt opgeschove­n naar de River Cleanup-dag, in het weekend van 17 en 18 september. Wereldwijd worden dan de handen uit de mouwen gestoken om rivieren en oevers proper te maken. Meestal werken we in het hele Maasland met zo’n 200 vrijwillig­ers van jong tot oud.”

De afgelopen vijf jaar werd al meer dan 100 ton afval op de Maasoevers verzameld.

 ?? FOTO BOUMEDIENE BELBACHIR ?? In 2018 werden nog gemiddeld 632 stukken afval per honderd meter gevonden langs de oevers van de Maas.
FOTO BOUMEDIENE BELBACHIR In 2018 werden nog gemiddeld 632 stukken afval per honderd meter gevonden langs de oevers van de Maas.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium