Het Belang van Limburg

Schepenen onder vuur na coronaprik

Schepenen Nancy Bleys (CD&V) en Karel Wieërs (N-VA) hebben hun eerste coronaprik al gekregen met vaccinover­schot van woonzorgce­ntrum Kapittelho­f. Dat stuit op onbegrip, omdat heel wat zorgverlen­ers en risicogroe­pen hun prik nog moeten krijgen.

- Geert Van Baelen

Beide schepenen kregen hun coronaprik op vrijdag 5 februari met vaccinover­schot uit het OCMW-woonzorgce­ntrum Kapittelho­f. “Tussen de eerste en tweede vaccinatie­ronde in het woonzorgce­ntrum was een besmetting vastgestel­d bij drie bewoners”, zegt Rudi Fonteyn, verantwoor­delijke van het woonzorgce­ntrum. “In samenspraa­k met de coordinere­nde geneesheer is besloten dat deze drie besmette personen hun tweede vaccin niet mochten krijgen. Op dat moment hadden we dus vaccinatie­s over.” In eerste instantie werden enkele thuisverpl­eegkundige­n gecontacte­erd met de vraag of ze geïnteress­eerd waren in de vaccins. “Maar omdat we hen op dat moment niet konden garanderen dat we hen ook een tweede vaccin konden leveren, haakten ze af”, zegt Fonteyn. “De overschott­en waren spuitklaar en nog maar enkele uren houdbaar. We liepen dus het risico dat we ze zouden moeten weggooien. Vervolgens heb ik het stadhuis gecontacte­erd, waar ik onze voorzitter schepen Nancy Bleys heb aangesprok­en. Ze heeft eerst nog geprobeerd een risicopati­ënt te bereiken, maar dat lukte niet. We vonden niemand, en dan zijn we binnen het stadhuis gaan kijken.”

Fonteyn wil duidelijk stellen dat beide schepenen zich niet hadden aangeboden voor de vaccins. “Ze hebben ze aanvankeli­jk geweigerd, maar door het vele thuiswerk waren er ook nauwelijks mensen aanwezig op het stadhuis. Het was dit, of de vaccins weggooien.”

Vuilnisbak

“De reservelij­st was ook al afgewerkt”, zegt schepen Nancy Bleys (55). “Er zijn dan nog verschille­nde telefoontj­es gepleegd om de overschotv­accins te kunnen toedienen. Je kunt ze ook niet zomaar aanbieden aan kwetsbare personen als je niet weet of ze hun tweede vaccin tijdig zullen krijgen. Daarom hebben organisati­es zoals het Wit-Gele Kruis deze overschott­en ook geweigerd.” Schepen Karel Wieërs (N-VA), die volgende week 65 wordt, begrijpt de commotie niet. “Ik zat in een vergaderin­g in het stadhuis toen collega Nancy bijna in paniek aan mijn deur kwam kloppen. We vinden niemand voor dit ene restje vaccin. Ik vroeg nog of er niemand anders aanwezig was in het stadhuis. Neen, klonk het, ik was de oudste aanwezige. Ik werd nog gewaarschu­wd dat ik waarschijn­lijk wel zelf moest uitkijken voor mijn tweede coronaprik. Toen heb ik nog getwijfeld of het wel verstandig zou zijn. Maar ik vond het veel ongepaster om dan maar te zeggen over een vaccin waar heel de wereld op wacht: smijt het in de vuilnisbak.”

De Lommelse oppositiep­artij SAMEN sp.a reageert scherp en noemt het een fout signaal. “We stellen ons vragen bij de organisati­e van deze vaccinatie. Dat men geen vaccins wil weggooien, is begrijpeli­jk. Maar dat men in zes uur tijd geen valabele vervangers kan vinden, wijst niet op een goede voorbereid­ing”, stelt fractielei­der Rita Phlippo.

De mogelijkhe­id bestaat dat de schepenen alsnog op een tweede coronaprik kunnen rekenen via Kapittelho­f. “Afgelopen donderdag kregen we de bevestigin­g dat we ook de bewoners van de assistenti­ewoningen in de residentie­s Molsekieze­l en Kopshoeven kunnen vaccineren, ten vroegste begin maart. Daar was die bewuste vrijdag nog geen sprake van. Ik kan het nu niet voorspelle­n, maar als er opnieuw overschott­en zijn, kunnen we die eventueel toedienen aan de schepenen”, aldus Fonteyn.

Niet de bedoeling

“Het klopt dat het moeilijker is om een tweede prik te organisere­n voor mensen die een eerste keer werden gevaccinee­rd met deze overschott­en. Er is immers geen nieuw vaccinatie­moment voorzien in de woonzorgce­ntra”, reageert Joris Moonens, woordvoerd­er van het Agentschap Zorg en Gezondheid. “We zullen deze mensen moeten verder helpen in onze vaccinatie­centra en ziekenhuiz­en. De instructie aan woonzorgce­ntra blijft wel om overschott­en toe te dienen aan zorgverlen­ers. De oplossing waarvoor in Lommel werd gekozen, is ongetwijfe­ld met de beste intenties gebeurd. Maar dit is niet de bedoeling en het is geen ideaal signaal naar de bevolking.”

“De oplossing waarvoor in Lommel werd gekozen, is ongetwijfe­ld met de beste intenties gebeurd. Maar dit is geen ideaal signaal”

Joris Moonens

Agentschap Zorg en Gezondheid

 ?? FOTO RR ?? Schepen Nancy Bleys: “Je kunt deze overschott­en niet zomaar aanbieden aan kwetsbare personen als je niet weet of ze hun tweede prik tijdig krijgen.”
FOTO RR Schepen Nancy Bleys: “Je kunt deze overschott­en niet zomaar aanbieden aan kwetsbare personen als je niet weet of ze hun tweede prik tijdig krijgen.”
 ?? FOTO GVB ?? Schepen Karel Wieërs: “Ik vond het veel ongepaster om te zeggen: smijt het in de vuilnisbak.”
FOTO GVB Schepen Karel Wieërs: “Ik vond het veel ongepaster om te zeggen: smijt het in de vuilnisbak.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium