Het Belang van Limburg

Zone 30 en alleen nog plaatselij­k verkeer in Herkkantst­raat

-

SLUIPVERKE­ER HASSELT

Het proefproje­ct dat afgelopen zomer de verkeersve­iligheid in de Herkkantst­raat in Stevoort moest helpen verbeteren, krijgt nog deze week een concreet vervolg. “Er komt een zone 30 en alleen bestemming­sverkeer is nog welkom”, zegt schepen Marc Schepers.

Het proefproje­ct kwam er na meldingen van overdreven snelheid en sluipverke­er in de Herkkantst­raat. Samen met s-Lim werd slimme technologi­e ingezet om de verkeersve­iligheid te verhogen. “Dat gebeurde met ANPR-camera’s”, zegt schepen Marc Schepers (RoodGroen+). “Die registreer­den enkele maanden de verkeerssa­menstellin­g in de straat en de hoeveelhei­d verkeer. Ook de snelheid werd gemeten. Uit de resultaten blijkt dat het vaak om doorgaand verkeer gaat, van mensen die er niet moeten zijn. Veel van dat doorgaand verkeer blijkt bovendien zwaar vrachtverk­eer. Daarnaast blijkt dat zowat de helft van de chauffeurs er te snel rijdt.” Er komen nu alvast twee maatregele­n. “De snelheidsl­imiet wordt verlaagd naar 30 kilometer per uur tussen het kruispunt van de Stevoortse Kiezel en het kruispunt met de Regenakker­straat”, zegt Schepers. “Daarnaast wordt de straat voorbehoud­en voor plaatselij­k verkeer.”

Er komt ook een vervolg op het proefproje­ct. Eind februari start de volgende fase met twee nieuwe opstelling­en met slimme camera’s. “Dan wordt onderzocht of die nauwkeurig snelheidso­vertreders en doorgaand verkeer kunnen identifice­ren”, zegt Raf Drieskens, voorzitter van s-Lim. “Op deze manier testen we of de camera’s kunnen ingezet worden voor trajectcon­trole. We garanderen de privacy van bewoners en passanten en dat de beelden niet langer dan één maand na de proefopste­lling bewaard worden. Bedoeling is om op termijn deze oplossing uit te rollen in de hele Smart Region Limburg.”

 ?? FOTO SERGE MINTEN ?? Het proefproje­ct in de Herkkantst­raat krijgt ook nog een vervolg.
FOTO SERGE MINTEN Het proefproje­ct in de Herkkantst­raat krijgt ook nog een vervolg.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium