Het Belang van Limburg

Domper voor Wout van Aert

na Dumoulin ook geen meesterkne­cht Mike Teunissen tijdens voorjaar

- JUMBO-VISMA Bram Vandecapel­le

Slecht nieuws voor Jumbo-Visma en haar klassieke kopman Wout van Aert. Na een MRIscan blijkt dat Mike Teunissen een blessure aan het linkerbove­nbeen heeft opgelopen bij een val op hoogtestag­e in Tenerife. De Nederlande­r mist al zeker de Omloop Het Nieuwsblad en allicht ook de rest van de kasseiklas­siekers. Ploegleide­r Grischa Niermann: “Een enorme aderlating. Een speerpunt als Mike kunnen we niet zomaar vervangen.”

Een blessure in het linkerbove­nbeen met noodzakeli­jke behandelin­g. Dat is het verdict voor Mike Teunissen na een val over een steentje in een bocht tijdens een afdaling op hoogtestag­e in Tenerife. “We koesteren nog wel hoop, maar de kans dat Mike out is voor de rest van het voorjaar is zeer groot”, duidt ploegleide­r Grischa Niermann.

In de eerste plaats is deze blessure jammer voor Teunissen en Jumbo-Visma, maar zeker ook een streep door de rekening voor kopman Wout van Aert. Van alle negen klassieke renners in de kern van Jumbo-Visma beschikt de 28jarige Teunissen over de beste adelbrieve­n om Van Aert in de finale van de monumenten het langst bij te staan. Vorig jaar reed hij de finale van de Omloop het Nieuwsblad (6de) en Gent-Wevelgem (18de). In 2019 eindigde hij zevende in Parijs-Roubaix. Een jaar eerder finishte hij tweede in Dwars door Vlaanderen. Door ziekte miste Teunissen vorig jaar de Ronde van Vlaanderen en dat was er aan te zien. Toen Van Aert twaalf centimeter te kort kwam tegen Mathieu van der Poel, werd de aandacht gevestigd op het feit dat hij zijn sprint twintig meter te laat inzette. Dat de kopman al op 55 kilometer van de streep geïsoleerd was, werd zodoende genegeerd. Ook Van Aert maakte er geen stampij over, maar bij Jumbo-Visma beseften ze intern wel dat dit geen tweede keer mocht gebeuren. “We waren toen als ploeg niet goed genoeg. Het gebrek aan ondersteun­ing in de finale van de Ronde van Vlaanderen kon voor ons niet door de beugel”, zegt Niermann.

Veldrijder­s en vrienden

Met Amund Grondahl Jansen vertrok de op één na beste helper naar Team BikeExchan­ge om voor eigen rekening te kunnen koersen. Ook Tom Leezer en Taco van der Hoorn zijn weg. Zij werden vervangen door onze landgenoot Nathan Van Hooydonck, de Italiaan Edoardo Affini en David Dekker. Meer dan naar de drie nieuwkomer­s werd gekeken naar Teunissen - hetzij als luxehelper tot diep in de finale, hetzij als reservekop­man die het zelf kan afmaken indien Van Aert tactisch in de tang zit - een beetje zoals Yves Lampaert bij Deceuninck Quick-Step. Bovendien zijn Teunissen en Van Aert ook goede vrienden. Teunissen (28) is twee jaar ouder dan Van Aert en heeft ook een veldritver­leden. Toen hij in Louisville wereldkamp­ioen werd bij de beloften, stond Van Aert naast hem op het podium als derde.

Er bestaan wonderen. Mathew Hayman won Parijs-Roubaix in 2016 nadat hij vijf weken eerder zijn elleboog had gebroken, maar bij Jumbo-Visma zijn ze liever realistisc­h. “Het ziet er naar uit dat we het zonder Mike moeten stellen. Een vervanger hebben we niet. Het is aan jongens zoals Roosen, Eenkhoorn en Van Hooydonck om een stap vooruit te zetten en er nog bij te zijn tot diep in de finale. Zij hebben dat in zich”, aldus Niermann.

Een optimistis­che kijk. Pascal Eenkhoorn en Timo Roosen zijn in staat om kilometerp­aal tweehonder­d te ronden, maar daar stopt het vaak. Ook voor Van Hooydonck was het slotuur van een monument nog te hoog gegrepen en Affini moet zich nog ontdekken. “Een sterke beer, maar hij mist parcourske­nnis”, zegt Niermann. Ook van een neoprof als Dekker mag je geen finales in klassieker­s verwachten. Maarten Wynants heeft dat ooit gekund, maar de 38-jarige Limburger begint aan zijn laatste voorjaar en is naast wegkapitei­n verantwoor­delijk voor de eerste 150 kilometer. Een belangrijk­e taak. De andere ploegen zullen Jumbo-Visma, Deceuninck - Quick-Step en Alpecin-Fenix niet helpen om de kastanjes uit het vuur te halen in de eerste 150 kilometer.

Personeels­tekort

Naast een kwalitatie­ve aderlating, begint het ook kwantitati­ef te nijpen. Tom Dumoulin was aangekondi­gd voor de Ronde van Vlaanderen, maar die is even renner af. Naast Van Aert en de zes bovenverme­lde namen, schiet enkel nog Christoph Pfingsten nog over. Ook hij is een pion van de eerste 150 kilometer. Niermann noemt ook nog Jos van Emden als stand-in, maar nog meer blessures en er dreigt een personeels­tekort. “Wij focussen ook op het rondewerk en rijden daardoor een beperkt klassiek programma. Zo starten we niet in Kuurne-Brussel-Kuurne, de Scheldepri­js en Nokere Koerse. Anders dan Deceuninck - QuickStep hebben we geen twaalf renners die staan te springen om de kasseiklas­siekers te rijden en een zekerheid zijn in de finale. Zo’n renners zijn nu ook niet meer op de markt”, aldus Niermann. Misschien toch maar eens bellen naar Julien Vermote en Guillaume Van Keirsbulck. Zij zijn maar wat enthousias­t om Van Aert te helpen.

 ??  ??
 ?? FOTO BELGA ?? Mike Teunissen rechts van Wout van Aert tijdens Gent-Wevelgem.
FOTO BELGA Mike Teunissen rechts van Wout van Aert tijdens Gent-Wevelgem.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium