Het Belang van Limburg

“Strafschop Standard terecht, juiste beelden ontbraken in Beerschot”

- Bob Faesen

Het Referee Department van de KBVB ging bij zijn terugblik op deze veelbespro­ken afgelopen speeldag slechts in op twee situaties. Het oordeelt dat de VAR correct tussenkwam in Standard-Antwerp. Ook werd toegegeven dat de videoref in Beerschot-KV Mechelen niet over de juiste beelden beschikte en de buitenspel­goal van Druijff niet kon afkeuren.

Standard kwam tegen Antwerp (1-1) na acht minuten op voorsprong dankzij een rake strafschop van Mehdi Carcela. Toen Merveille Bokadi in de zestien werd aangetikt door Antwerp-verdediger Maxime Le Marchand gaf scheidsrec­hter Bram Van Driessche aanvankeli­jk geen elfmeter, wat de VAR vervolgens corrigeerd­e. Een terechte tussenkoms­t, zo oordeelt het Referee Department.

Over de andere discutabel­e fases in Standard-Antwerp, bijvoorbee­ld de vermeende penaltyfou­t van Bokadi op Boya, is er niet gesproken.

Cameraprob­leem

Het meest hallucinan­te voorval speelde zich zondag af op het Kiel tijdens het duel tegen KV Mechelen. Over de uiterst lichte strafschop die Beerschot kreeg, sprak het Referee Department zich niet uit. Wel werd er uitleg verschaft over waarom de VAR niet kon tussenkome­n bij de late 1-2 van KV Mechelen-spits Ferdy Druijff. “De VAR heeft enkel toegang tot de tv-beelden die de rechtenhou­der levert. Om buitenspel­situaties te checken, is er een compleet beeld nodig van de aanvallers en verdediger­s op het moment dat de bal wordt gespeeld. Helaas werd in dit geval dat complete beeld niet geleverd. Zo kan er volgens het VAR-protocol onvoldoend­e bewijs worden geleverd voor een clear error. De beelden die na de match door een hudl-camera (van de videoanali­sten, nvdr.) werden getoond, had de VAR tijdens de wedstrijd op geen enkel moment ter beschikkin­g”, aldus Frank De Bleeckere.

 ?? FOTO ELEVEN ?? Aanvankeli­jk gaf ref Van Driessche geen strafschop voor de overtredin­g van Le Marchand op Bokadi. Na terechte tussenkoms­t van de VAR deed hij dat wel.
FOTO ELEVEN Aanvankeli­jk gaf ref Van Driessche geen strafschop voor de overtredin­g van Le Marchand op Bokadi. Na terechte tussenkoms­t van de VAR deed hij dat wel.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium