Het Belang van Limburg

Een voetbalvel­d ontdooien doe je zo: STVV geeft het voorbeeld

- Pieter Vanlommel

Drie wedstrijde­n in de Jupiler Pro League werden dit weekend afgelast omwille van bevroren velden. Waasland-Beveren, Oostende en Charleroi kunnen misschien eens op Stayen gaan luisteren naar hoe het wél moet. Daar hield een team van acht mensen de mobiele veldverwar­ming dag en nacht draaiende. Resultaat: een kunstgrasm­at in perfecte conditie voor de komst van Zulte Waregem.

In tijden van vorst mogen onze Belgische eersteklas­sers een beroep doen op twee systemen: een ondergrond­se veldverwar­ming of een bovengrond­s zeil waarin warme lucht wordt geblazen. Geen van beide is feilloos, zo bleek tijdens dit bar koude weekend. Op de Freethiel was de dure veldverwar­ming niet opgewassen tegen de lage vriestempe­raturen. En in Oostende en Charleroi kon het goedkopere systeem met tentzeil niet het volledige veld ontdooien. Geen sprake van ‘betonnen’ stroken of spekgladde plekken in SintTruide­n. Het vaak bekritisee­rde kunstgrasv­eld van Stayen lag er voorbeeldi­g bij toen het tentzeil er zaterdagmi­ddag werd afgehaald. Stéphane Lambinon is terecht fier op wat hij met zijn team van acht vrijwillig­ers heeft verwezenli­jkt.

“Je mag niet onderschat­ten hoeveel tijd en werk er in dit systeem kruipt”, getuigt het hoofd onderhoud op Stayen. “Eens de installati­e in werking treedt, moet deze voortduren­d gemonitord worden.”

Nachtwaker

Die voortduren­de monitoring gebeurt in verschille­nde shiften. Ook een inspectie van de grasmat op verschille­nde plaatsen gebeurt zeer frequent. Lambinon: “We schakelen zelfs de nachtwaker op Stayen in om een oogje in het zeil te houden. Letterlijk dan. (lacht)

De zeilen van de tent zijn aan elkaar geweven met een plastic band en die mag niet loskomen of het systeem werkt niet meer zoals het hoort. Vrijdag gebeurde dat en toen hebben we snel ingegrepen.” De Pro League riep dinsdagavo­nd al op om alles in werk te stellen om de velden speelklaar te krijgen tegen het weekend. Aan de Tiensestee­nweg schoten ze meteen in actie. Woensdagoc­htend werd het immense zeil opgetrokke­n, drieenhalv­e dag later werd dat opnieuw afgebroken. Van het resultaat konden ze in Charleroi en Beveren alleen maar dromen.

“Hebben ze de tent daar te laat opgezet? Te vroeg? Of ligt het aan ons kunstgras? Ik heb er het raden naar”, aldus Lambinon, die zegt geen warme lucht nodig gehad te hebben. “Dat was ook niet nodig, want de grasmat is nooit bevroren geweest. We hebben enkel koude lucht in het zeil geblazen.” “Qua kwaliteit van het veld stak STVV er dit weekend met kop en schouders bovenuit”, klinkt het fier bij de eigenaar van Stayen. Volgens Roland Duchâtelet is hiermee bewezen dat zijn destijds geïntroduc­eerd systeem werkt. “Onze ondergrond­se parking zorgt voor een natuurlijk­e vorm van veldverwar­ming. In de parking, onder het veld, vriest het nooit. Dat met de tent erbovenop blijkt een enorm efficiënte combinatie. Dit is het systeem van de toekomst.”

500.000 euro versus 150.000 euro

Elf jaar geleden werd de mobiele overkappin­g door Duchâtelet aangekocht bij het Britse bedrijf Sports & Stadia, marktleide­r in tentsystem­en voor voetbalvel­den. Aankooppri­js voor het tentzeil met blazers: om en bij de 150.000 euro. De prijs van ondergrond­se veldverwar­ming: tussen de 250.000 en 500.000 euro. Een flinke investerin­g en daarmee zijn nog niet alle kosten gedekt. “Veldverwar­ming moet de hele winter draaien voor die luttele keren dat het veld bevriest”, weet Duchâtelet. “Een tent kan je bijna à la minute inzetten. Het is dus ook veel ecologisch­er dan ondergrond­se veldverwar­ming.” Ecologisch­er, dat wel. Maar er is ook een nadeel aan het bovengrond­s systeem. Er kruipt mankracht in. Voor de thuiswedst­rijd tegen Zulte Waregem werd het hele systeem op Stayen - één windturbin­e en twee gigantisch­e rollen - opgeborgen. Maar dat wil niet zeggen dat het werk van Lambinon en co erop zit: “Bij goed weer moeten we nog eens alles opnieuw uitrollen over het veld. Dan kan het zeil drogen en controlere­n we dat op scheuren. Ja, het is erg arbeidsint­ensief. Maar op momenten als deze wordt het vele harde werk beloond.”

“Tijdens deze winterprik schakelen we zelfs de nachtwaker op Stayen in om een oogje in het zeil te houden. Letterlijk dan”

Stéphane Lambinon

hoofd onderhoud STVV

 ?? FOTO TOM PALMAERS ?? Voor de wedstrijd STVV - Zulte Waregem hield een team van acht mensen de mobiele veldverwar­ming dag en nacht draaiende.
FOTO TOM PALMAERS Voor de wedstrijd STVV - Zulte Waregem hield een team van acht mensen de mobiele veldverwar­ming dag en nacht draaiende.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium