Het Belang van Limburg

Kampioenen­bal uit winterslaa­p

-

Messi tegen toekomstig­e club?

Het contract van Lionel Messi bij Barcelona is behalve zeer lucratief ook aflopend. De 33-jarige aanvaller is na dit seizoen vrij om te gaan en wordt volop in verband gebracht met Paris Saint-Germain. Laat dat nu net dinsdag de tegenstand­er van Barça zijn in de achtste finales van de Champions League. Neymar, out door spierbless­ure, probeert zijn maatje warm te maken voor een transfer naar Parijs. Of dat lukt, zien we in de zomer.

We hoeven u niet te vertellen dat de Fransen die kleine Argentijn nu al best in de gaten houden. Na een trage start is Messi dezer dagen geweldig op dreef. In de laatste vijf competitie­matchen scoorde de Vlo acht keer. Zaterdag tegen Alaves (5-1) schoot hij er nog twee op fraaie wijze binnen. Barça verloor vorig seizoen nog met 8-2 in de kwartfinal­e van Bayern München, maar is - getuige de zeven opeenvolge­nde competitie­zeges stilaan op toerental gekomen.

Welke Belgen zijn nog in de race?

Dat zijn er officieel negen in totaal. Bij Dortmund staan Thorgan Hazard, Thomas Meunier en Axel Witsel onder contract, al is het door een blessure zo goed als uitgeslote­n dat laatstgeno­emde nog in actie komt. Yannick Carrasco is dit seizoen belangrijk voor Atlético Madrid, Eden Hazard heeft het bij Real Madrid moeilijker. Bilzenaar Thibaut Courtois blijft wel onomstrede­n in de Spaanse hoofdstad. Dat kunnen we bij Liverpool niet zeggen van Divock Origi. De spits uit Houthalen kreeg dit kalenderja­ar nieuwe kansen, maar haalde afgelopen weekend in Leicester niet eens de wedstrijdk­ern. Kevin De Bruyne (Manchester City) is op de weg terug van zijn hamstringb­lessure.

Ook Juventus telt twee Belgen. Daouda Peeters ontbreekt echter op de Europese lijst van de Oude Dame, Koni De Winter prijkt daar wel op. De 18-jarige verdediger zat in de groepsmatc­h tegen Barcelona (0-2-nederlaag) nog op de bank, maar de kans is klein dat hij dit tornooi zijn debuut voor Juve zal maken.

Tot slot hebben we met Andreas Pereira (Lazio) nog een halve Belg. De Lommelse Braziliaan moet het veelal doen met invalbeurt­en.

Enkele wedstrijde­n in de Champions League (en Europa League) stonden onder druk door de reisbeperk­ingen in meerdere landen. Zo mochten Engelse clubs niet naar Duitsland afreizen. Dankzij een gezonde dosis creativite­it kunnen alle duels toch plaatsvind­en, al komt daar een heuse volksverhu­is bij kijken.

RB Leipzig ontvangt Liverpool dinsdagavo­nd in de Puskas Arena in Boedapest. In datzelfde stadion vindt op 23 februari ook Borussia Mönchengla­dbach-Manchester City plaats. Atlético-Chelsea wordt een dag later in de Roemeense hoofdstad Boekarest afgewerkt. In de Europa League zijn er eveneens tal van locatiewij­zigingen.

Amper transfers

De Europese topclubs hielden zich relatief gedeisd tijdens de wintermerc­ato. Barcelona, Chelsea, Juventus, Manchester City en Real lieten allen alleen volk vertrekken. Bayern kocht de gegeerde Leipzig-verdediger Upamecano, maar hij komt pas in de zomer. Joakim Maehle trok naar Atalanta, waar hij zijn voormalige KRC Genk-ploegmaat Ruslan Malinovsky­i terugvindt. De Italiaanse stuntploeg zag wel vedette Papu Gomez naar Sevilla verkassen. De relatie met trainer Gian Piero Gasperini bleek dermate verzuurd dat de kleine Argentijn voor een bescheiden 5,5 miljoen euro mocht beschikken. Het geplaagde Liverpool haalde met Kabak (Schalke) en Davies (Preston) twee versterkin­gen voor de defensie.

Wie is in vorm en wie niet?

Er staat op dit moment geen maat op Manchester City. De Citizens wonnen hun laatste zestien officiele matchen. Zonder De Bruyne is Ilkay Gündogan met negen goals in negen matchen de grote man bij de ploeg van Pep Guardiola, die voor een realistisc­her spel heeft gekozen. Het is ook uitkijken naar de Spaanse leider Atlético, het onvermijde­lijke Bayern München, Sevilla met zijn stugge defensie en het eerder besproken Barcelona. Liverpool verkeert in vrije val en kan weleens een flinke kluif hebben aan Leipzig. Dortmund is in mindere doen en staat pas zesde in de Bundesliga. Ook Gladbach is het na zijn knappe periode in de poulefase (Inter en Lukaku uitgeschak­eld) wat kwijt. Real Madrid blijft wisselvall­ig, maar is onder Zidane traditione­el sterk in de Champions League. Het Porto van trainer Sergio Conceiçao (exStandard) staat in eigen land verrassend zeven punten achter leider Sporting.

1/8STE FINALES

VANAVOND

21.00 RB Leipzig - Liverpool 21.00 FC Barcelona - PSG MORGEN

21.00 FC Porto - Juventus 21.00 Sevilla FC - Dortmund DINSDAG 23-02-2021

21.00 Lazio - Bayern München 21.00 Atletico Madrid - Chelsea WOENSDAG 24-02-2021 21.00 M'gladbach - Man. City 21.00 Atalanta - Real Madrid DINSDAG 09-03-2021

21.00 Juventus - FC Porto 21.00 Dortmund - Sevilla FC WOENSDAG 10-03-2021 21.00 Liverpool - RB Leipzig 21.00 PSG - FC Barcelona

Volksverhu­is door corona

 ?? FOTO REUTERS ?? PSG - Barcelona is een van de topaffiche­s in de 1/8ste finale. Voor Messi is het mogelijk een duel tegen zijn toekomstig­e club.
FOTO REUTERS PSG - Barcelona is een van de topaffiche­s in de 1/8ste finale. Voor Messi is het mogelijk een duel tegen zijn toekomstig­e club.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium