Het Belang van Limburg

WIELRENNEN Geen Sagan, wel Alaphilipp­e in de Omloop Het Nieuwsblad

- Hugo Coorevits

Geen Peter Sagan in de Omloop Het Nieuwsblad (27/2) en KuurneBrus­sel-Kuurne (28/2). Maar ook zonder de flamboyant­e Slovaak telt het Belgische openingswe­ekend nog erg interessan­te namen, met Julian Alaphilipp­e op kop.

Peter Sagans werkgever, Bora-Hansgrohe, wenst na de besmetting met Covid-19 begin februari geen risico’s te nemen met de Slovaak. Hij verblijft nog altijd op Gran Canaria, samen met zijn broer Juraj en Erik Baska, die beiden ook positief reageerden bij een PCR-test. Intussen is de quarantain­e wel afgelopen en zijn de milde - ziektevers­chijnselen voorbij, maar dat betekent niet dat Sagan competitie­klaar is. BoraHansgr­ohe is bezig om de transfer van de drie renners te regelen. Vooraleer Sagan opnieuw voluit mag koersen, wil het medisch team van de Duitse ploeg zijn longen en hart grondig testen, om uit te sluiten dat er gevolgen zijn van de besmetting. Over zijn nieuwe koersschem­a is nog niets bekend. Sagan was van plan om er voor het eerst in vier jaar opnieuw bij te zijn op het Belgisch openingswe­ekend. Zowel in 2016 als in 2017 was hij tweede in Gent en vier jaar geleden won hij Kuurne-BrusselKuu­rne.

Dubbelaars

Is het openingswe­ekend door het gedwongen forfait van Sagan onthoofd? Zeker niet. Zelfs zonder Wout van Aert (die pas begint in de Strade Bianche) en Mathieu van der Poel (die inrijdt in de UAE Tour) mag het deelnemers­veld nog altijd gezien worden. En wie op zaterdag 27 februari wint, heeft

BELGISCH OPENINGSWE­EKEND sowieso een geslaagd voorjaar achter de rug. Vraag maar aan Jasper Stuyven.

Met olympisch kampioen en dubbele winnaar Greg Van Avermaet en Oliver Naesen krijgen we voor het eerst de tweekoppig­e draak van AG2R-Citroën in Vlaanderen in actie. Naast ex-winnaars Jasper Stuyven, Sep Vanmarcke en Philippe Gilbert, die met een derde zege mee het record kan pakken. Op Jasper Philipsen (ook in de Verenigde Arabisch Emiraten) na staat al het inlandse klassieke geweld aan de start in Gent. Al is het wel zo dat de deelnemers­lijst in deze coronatijd­en nog wijziginge­n kan ondergaan. Dé blikvanger van deze Omloop Het Nieuwsblad wordt Julian Alaphilipp­e, die zijn debuut maakt in de eerste World Toureendag­skoers van het seizoen. De wereldkamp­ioen toonde in de Ronde van de Provence vier dagen lang dat hij altijd en overal zijn regenboogt­rui wil showen. Er is ook nog de taaie Kristoff die in de Omloop Het Nieuwsblad er nog nooit iets van bakte, maar in Kuurne daags nadien al twee keer tweede en één keer derde eindigde. Voor de Noor is zo’n openingswe­ekend altijd dé lakmoespro­ef voor zijn conditie eind februari.

Blik sprinters in Kuurne

Op zondag in Kuurne wordt traditiege­trouw vooral een blik sprinters opengetrok­ken. Onder hen Arnaud Démare, de zegekoning van het coronajaar 2020, die op de Brugsestee­nweg nog nooit kon winnen. Tim Merlier mag het daar opnemen tegen snelle mannen als Alvaro Hodeg, Davide Ballerini, Sonny Colbrelli, Matteo Trentin, Timothy Dupont, Bryan Coquard en andere Boasson Hagens. Al demonstree­rde Kasper Asgreen vorig jaar dat het in een hertekende finale door Bellegem ook desnoods met een solo kan.

Alaphilipp­e zit tijdens KuurneBrus­sel-Kuurne voor zijn scherm. Zoals u en ik in dit openingswe­ekend van een voorjaar dat opnieuw zonder publiek zal plaatsvind­en.

 ?? FOTO LAPRESSE ?? Peter Sagan is nog niet opnieuw aan koersen toe na zijn coronabesm­etting.
FOTO LAPRESSE Peter Sagan is nog niet opnieuw aan koersen toe na zijn coronabesm­etting.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium