Het Belang van Limburg

“Nu droom ik van mooie dingen op de Spelen”

Heeft België met Jente Hauttekeet­e (18), de kersverse en eerste Belgische indoorwere­ldrecordho­uder zevenkamp bij de juniores, een Nafi Thiam bij de mannen?

- Hans Jacobs

“Ik had eigenlijk online les. Maar ik heb toch twee lesuren gemist omdat ik wilde uitslapen. Ik was pas ’s avonds laat terug.” Het is de achttienja­rige student Lichamelij­ke Opvoeding aan de Arteveldeh­ogeschool vergeven. Jente Hauttekeet­e is sinds afgelopen weekend de nieuwe indoorwere­ldrecordho­uder zevenkamp bij de min-20-jarigen met 6.062 punten. Zelfs in het meerkampmi­lieu is hij niet superbeken­d. Althans, Roger Lespagnard, de coach van olympisch kampioene Nafi Thiam, kende hem niet. “Maar zo’n puntentota­al op die leeftijd, dat is énorme, hein? Dat is veelbelove­nd. Hoe heet hij alweer?”

Jente Hauttekeet­e dus, het beste van twee werelden: zijn mama, Melanie Moreels, was vooral hordeloops­ter, zijn papa, Hendrik, verspringe­r en sprinter. “Mama traint me bij het hordelopen, papa bij de sprint, het verspringe­n en uithouding. Voor de andere discipline­s doe ik een beroep op specifieke coaches.”

Geen garantie op succes

Hoever kan hij geraken? Enkele vergelijki­ngspunten: Kevin Mayer, de Franse wereldreco­rdhouder tienkamp bij de seniores, behaalde als junior op de zevenkamp indoor 5.872 punten, de vierde prestatie aller tijden. Dan zou je zeggen: het medaillewa­lhalla wenkt voor Hauttekeet­e. Maar dan is er ook de Spanjaard Eusebio Caceres, de vorige wereldreco­rdhouder en dus beter dan Mayer in zijn tijd. Wel, Caceres brak niet door tot de wereldtop als tienkamper. Hij schoolde zich om tot verspringe­r, waar hij tot nog toe geen medaille op een WK bij de seniores of Olympische Spelen pakte. Om maar te zeggen: dit is zeer hoopgevend, maar gegarandee­rd olympisch goud - zoals Nafi Thiam bij de vrouwen - is een junioreswe­reldrecord niet. Hauttekeet­e: “Ik wil in elk geval kijken waar mijn grenzen liggen op de meerkamp, eerder dan nu al te specialise­ren. Ik kom op dit ogenblik nog beter tot mijn recht op de indoorzeve­nkamp dan op de tienkamp outdoor. Net daarom wil ik aan die drie bijkomende discipline­s, die nu wat minder zijn, schaven.” Cruciaal worden de volgende jaren, de stap van juniores naar seniores, waarbij de trainingsb­elasting onvermijde­lijk zal worden opgedreven en het blessureri­sico verhoogt. Zeker in de meerkamp, waar verschille­nde discipline­s moeten worden getraind. Lespagnard: “Dat hij een toptalent is, staat buiten kijf. Het komt eropaan om verstandig de trainingen op te bouwen, niet op korte termijn, maar op lange termijn te denken.”

Geleidelij­ke opbouw

Hauttekeet­e is er zich van bewust. “Ik heb altijd veel zorg gedragen voor een geleidelij­ke opbouw. Ik doe bijvoorbee­ld nu pas voor het tweede jaar zware krachttrai­ning en ik let erop hoe ik blessures kan vermijden.” Hauttekeet­e heeft in zijn achterhoof­d Parijs 2024 voor zijn olympische debuut. “Toen ik met atletiek begon, dacht ik: Als ik ooit de Spelen haal, is dat megagoed. Na dat wereldreco­rd droom ik ervan om mooie dingen te doen op de Spelen. Niet dat ik ga zweven, ik blijf met beide voeten op de grond. Ik ben geen stoefer. (lacht) Ik ben ook niet iemand die het publiek opzweept of zo.”

Hoe vindt hij het om door zijn ouders te worden gecoacht? “Dat gaat heel goed. Het is ook makkelijk. Alleen al om mij overal naartoe te brengen, bijvoorbee­ld. Zeker omdat ik nog niet kan rijden.” (lacht)

 ?? FOTO BELGA ?? Jente Hauttekeet­e wordt getraind door zijn ouders, allebei ex-atleten.
FOTO BELGA Jente Hauttekeet­e wordt getraind door zijn ouders, allebei ex-atleten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium