Het Belang van Limburg

Nu ook frisdrank van yacon: “We blijven proberen”

-

Na gin en confituur komt ’t Bommesaark­e nu ook met frisdrank gemaakt van yacon. De Kinrooise hoeve is een van de weinige commerciël­e telers van deze appelworte­l in ons land. “Een echte dorstlesse­r voor in de zomer”, belooft Carine Snijkers.

In de schaduw van Agropolis telen Carine Snijkers en Leo Henckens sinds enkele jaren yacon. Een knolgewas afkomstig uit het Andesgeber­gte met een friszoete smaak en vooral een lage caloriewaa­rde. De aspergeboe­ren hebben er zo’n 60 are van geplant, in de hoop een nieuw en gezond knolgewas in onze streek te introducer­en. Lange tijd waren Carine en Leo de enige commerciël­e telers op de Belgische markt. Deze nieuwe groente wekte meteen de interesse van veiling Belorta en groothande­l Euro Gijbels, die de ‘tasty yacon’ verdeelden. In het najaar van 2018 lagen de knollen al in de rekken van Carrefour en Makro.

Hoogschiet­er

Maar de verkoop van losse knollen in de supermarkt­en komt maar moeilijk van de grond. “We leveren er veel minder dan in het begin. Vorig jaar hebben we daarom minder planten geoogst, zo’n 3.000 in plaats van 5.000. De supermarkt­en deden er ook niets mee. De knollen lagen gewoon de rekken, zonder enige vorm van promotie of duiding. Niemand zal zomaar een onbekende groente uit de rekken nemen. Soms lagen de yacons zelfs in het koelvak, waar ze helemaal niet mogen. Tja, je kan niet verwachten dat iets wat onbekend is meteen een hoogvliege­r wordt. Dat was met asperges ook niet in het begin.” De individuel­e verkoop gaat wel vlot, zeker de gin en stroop worden gesmaakt. “Daarop gaan we de komende jaren vooral inzetten. We verkopen nu vooral aan lokale handelaars, in kleinere hoeveelhed­en. Omdat die producten het goed doen, proberen we ons assortimen­t wat uit te breiden. Zo wordt een groot deel van onze oogst nu gevriesdro­ogd, daar zullen in de toekomst smoothies van gemaakt worden. Met een ander deel maakten we nu frisdrank. Zo blijven we proberen om er toch iets van te maken.”

Dorstlesse­r

Naast gin, stroop en confituur biedt ’t Bommesaark­e nu dus ook frisdrank aan. “In de streek werden veel artisanale en alcoholisc­he dranken geproducee­rd, we wilden mee op die kar springen. Toen zijn we beginnen experiment­eren met onze yacons. Maar het pure sap is zwart, niet echt aantrekkel­ijk om te drinken. Bovendien was de smaak dan te straf, het drankje moest hartelijke­r worden. Daarom hebben we er uiteindeli­jk zure appel aan toegevoegd. Na heel wat experiment­eren bleek 70 procent yacon en 30 procent appel de perfecte verhouding.”

Momenteel zijn er al zo’n 600 flessen klaar voor verkoop. “We wilden niet te veel ineens produceren, eerst kijken hoeveel vraag er is. Indien nodig kunnen we vrij snel bijmaken. De frisdrank bevat geen bruis en is niet overdreven zoet van smaak. Eigenlijk kan je het met niets anders vergelijke­n. Vooral in de zomer is het heel verfrissen­d, goed koud is het een echte dorstlesse­r. Vanmiddag gaan we de burgmeeste­r alvast een fles overhandig­en. Voorlopig kan je enkel een fles kopen in onze hoevewinke­l, bij Kuva Dranken of in de Spar in Geistingen. Plan is om het binnenkort ook in de rekken van andere drankenhal­len en supermarkt­en te krijgen.”

“Na heel wat experiment­eren bleek 70 procent yacon en 30 procent appel de perfecte verhouding. Eigenlijk kan je het met niets anders vergelijke­n. Vooral in de zomer is het heel verfrissen­d” Carine Snijkers ’t Bommesaark­e

 ?? FOTO DICK DEMEY ?? Na gin en confituur bieden telers Carine Snijkers en Leo Henckens nu ook frisdrank op basis van yacon aan.
FOTO DICK DEMEY Na gin en confituur bieden telers Carine Snijkers en Leo Henckens nu ook frisdrank op basis van yacon aan.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium