Het Belang van Limburg

Vlaanderen wil overgeblev­en hoogstambo­omgaarden redden

- Toon Royackers

LANDSCHAP WELLEN Vlaams minister voor Onroerend Erfgoed Matthias Diependael­e (N-VA) wil de overgeblev­en hoogstambo­omgaarden in Haspengouw en Voeren voortaan beter beschermen. Parlements­lid Ludwig Vandenhove (sp.a) trok daarvoor aan de alarmbel, omdat de oude boomgaarde­n steeds meer verdwijnen uit het Limburgse landschap.

“Voor sommige telers zijn gewoon alle middelen goed: het noodweer of de wind een handje helpen of zelfs ziekten faken”, zegt Vlaams Parlements­lid Ludwig Vandenhove (sp.a). Afgelopen jaar was er een fruitteler die in Wellen een volledige hoogstambo­omgaard rooide en wisselde voor een laagstam perenplant­age. Om aan de regels te voldoen, plantte hij de gevraagde hoogstam kerselaren tussen de nieuwe fruitplant­age. Dat veroorzaak­te veel protest, en ook de gemeente wees erop dat op zijn minst ‘de geest van de kapvergunn­ing’ overtreden was. De oude hoogstambo­omgaarden worden in Limburg immers tot het erfgoed gerekend.

Procedures

“Maar de controles moeten dan wel opgedreven worden”, zegt parlements­lid Ludwig Vandenhove (sp.a). “Daarvoor pleit ik al jaren. En het is kennelijk nodig ook, want ze blijven maar verdwijnen.” Vandenhove stelde daarom een parlementa­ire vraag aan Vlaams minister Zuhal Demir (N-VA), bevoegd voor onder meer toerisme. Samen met minister Matthias Diependael­e kondigt zij nu een betere beschermin­g aan. Alle overgeblev­en hoogstambo­omgaarden worden tegen volgend jaar geïnventar­iseerd en er komen duidelijke procedures voor kappingen en het heraanplan­ten van fruitbomen.

“Deze hoogstambo­omgaarden zijn typisch voor het Limburgse landschap. Ik ga er vanuit dat er voortaan strenger wordt opgetreden, anders zijn ze binnenkort allemaal verdwenen.”

 ?? FOTO RR ?? Vlaams minister voor Onroerend Erfgoed Matthias Diependael­e (N-VA) wil de overgeblev­en hoogstambo­omgaarden in Haspengouw en Voeren voortaan beter beschermen.
FOTO RR Vlaams minister voor Onroerend Erfgoed Matthias Diependael­e (N-VA) wil de overgeblev­en hoogstambo­omgaarden in Haspengouw en Voeren voortaan beter beschermen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium