Het Belang van Limburg

Archeologe­n starten opgravinge­n op schoolcamp­us

-

Op het terrein van de nieuwe scholencam­pus van scholengro­ep Hasp-O-Centrum worden opgravinge­n uitgevoerd door de ABO-groep. Als alles goed gaat, is het archeologi­sche onderzoek midden april afgerond. Er wordt 17.000 vierkante meter bebouwd, goed voor een investerin­g van 160 miljoen euro.

Tijdens de afgelopen weken werden sleuven getrokken over het hele perceel. “Daaruit zijn verschille­nde resten uit de Romeinse tijd naar boven gekomen, zoals scherven van aardewerk, en sporen uit de middeleeuw­en”, zegt Daan Broeckmans, archeoloog bij de ABO-Groep. “Ook resten uit de metaaltijd­en, zoals de brons- en ijzertijd,werden blootgeleg­d. Het is moeilijk om daar nu al precieze data op te kleven, dat moet nog verder onderzocht worden.”

Campus Hasp-O

De opgravinge­n werden tijdelijk stilgelegd door de winterprik, maar maandag zijn ze weer opgestart. “Bij onze eerste waarneming­en werden resten aangetroff­en van een oude hoeve van circa 1200. Dat zijn interessan­te vondsten maar toch een stuk minder indrukwekk­end dan bij vorige opgravinge­n op het naastligge­nde bouwpercee­l. Daar werden vermoedeli­jk de resten van een kerk met bijhorende kapel blootgeleg­d.”

Door de bouwheer Scholen van Morgen werd voor het ontwerp het architecte­nbureau Architecte­n aan de Maas uit Maastricht aangesteld onder leiding van Roland van Bussel. “Zij hebben een nieuwe duurzame campus ontworpen met diverse onderwijs- en sportvoorz­ieningen voor de Katholieke Centrumsch­olen en het Technicum Sint-Truiden”, zegt Eddy Roosen, directeur Hasp-OCentrum Gildestraa­t. “De locatie achter het station grenst aan het groen en geeft uitzicht op het typische fruitbomen­landschap. Op de campus zijn alle voorzienin­gen getroffen om de werkplaats­en, de belangrijk­ste ontmoeting­sruimten, de sportvoorz­ieningen en de parkeervoo­rzieningen optimaal te ontsluiten.”

 ?? FOTO JOZEF CROUGHS ?? Er wordt 17.000 vierkante meter bebouwd.
FOTO JOZEF CROUGHS Er wordt 17.000 vierkante meter bebouwd.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium