Het Belang van Limburg

Lidewij Nuitten gaat op zoek naar haar eerste liefje Mark

- Wout Desmytere

Een reportagem­aakster gaat, bijna twintig jaar na hun laatste ontmoeting, op zoek naar haar jeugdliefd­e. Het zou een romantisch­e Hollywoodf­ilm kunnen zijn, maar het is de nieuwste reportager­eeks van Lidewij Nuitten. In Waar is Mark? gaat ze op zoek naar, welja, Mark. Haar eerste vlam.

Al drie maanden was Lidewij Nuitten (28) op speurtocht, toen ze afgelopen november aanschoof bij Danira Boukhriss. In één van de laatste aflevering­en van de talkshow Vandaag lanceerde ze een oproep naar alle kijkers. Of zij haar misschien op het spoor konden brengen van Mark, een zwarte man van ongeveer haar leeftijd. Het kon ook Marc zijn. Een achternaam had ze niet. Want Nuitten was maar acht of negen jaar toen ze hem ontmoette, op sportkamp in de Kempen. Hij lachte altijd en gooide kusjes naar haar vanuit zijn stapelbed. Zelfs toen het kamp ten einde liep en nadat Mark in de auto van zijn ouders Nuittens leven uit reed, is ze hem nooit vergeten. “Die oproep in Vandaag was mijn laatste redmiddel”, vertelt Nuitten nu.

Doemscenar­io

Want het is gemakkelij­ker gezegd dan gedaan. “Het is een hele leuke pitch, maar hoe ga je dan verder? Mijn gedroomde slot was natuurlijk dat ik bij Mark zou aanbellen, hij zou opendoen en zeggen: Lidewij, natuurlijk ken ik je nog. Ik ben jou ook nooit vergeten. Maar ik had nul zekerheid. Voor hetzelfde geld vond ik ‘m niet. Of bleek hij, toen hij de deur opendeed, een lompe bruut te zijn. Of was hij - mijn ultieme doemscenar­io overleden.”

Eén opsteker: Nuitten zou het antwoord snel te weten komen. “Dat dacht ik althans. Want hoeveel zwarte Marken van mijn leeftijd lopen er nu in België rond? Best wel een paar, is gebleken. En allemaal werden ze als kind naar België gebracht voor adoptie.” Zo schetst Waar is Mark? ook een beeld van de wanpraktij­ken die in de jaren 80 en 90 aan de gang waren in verschille­nde adoptiebur­eaus. “Tal van adoptieoud­ers werden gewoon niet gescreend. Getrouwd en katholiek, dat was goed genoeg.” Nog een verrassing: Nuitten was misschien helemaal niet op zoek naar een Mark. “Sommige adoptieoud­ers gaven hun kind een andere naam. Velen hebben, eens ze volwassen waren, hun geboortena­am opnieuw aangenomen.”

Verliefd

Een vleugje maatschapp­ijkritiek krijgen we dus ook in Waar is Mark? Het is Nuitten dan ook niet vreemd, of het nu haar rubriek Mijn straat in Iedereen beroemd of haar reportage Tussen Eupen en Oostende is. “Maar grote statements maken is nooit mijn vertrekpun­t”, vertelt ze. “Ik stond niet op een ochtend op met het idee: ik ga eens iets over adoptie maken, zie. Ik wou die Mark terugvinde­n. Al mijn projecten vertrekken vanuit mezelf. Anders zou het ook niet werken, denk ik.”

Want tijdens haar zoektocht naar Mark kwam Nuitten ook zichzelf tegen. Dat zie je dinsdagavo­nd al, in de eerste aflevering. “Dat is wel een knappe”, klinkt het wanneer ze een foto van een mogelijke kandidaat-Mark te zien krijgt. “Ik ben eigenlijk lesbisch, maar ik denk dat dat aan het veranderen is.” Niet zomaar een grapje.

“Ben je nu echt nog verliefd op die Mark of ben je gewoon verliefd op een romantisch idee? Ik heb me die vraag vaak gesteld. Maar als iemand die je sinds je achtste niet meer gezien hebt zoveel gevoelens bij je losmaakt, wat wil dat dan zeggen? Dan gaat het toch niet meer over nieuwsgier­igheid alleen? Ik val op mensen, niet op geslachten. Intussen al een cliché, maar het klopt wel voor mij. Fluïde, dat vind ik een mooi woord. Je leven verandert voortduren­d, dus waarom zou je geaardheid niet mee veranderen?”

→ ‘Waar is Mark?’, ÉÉN, 21.30 uur

“Ik val op mensen, niet op geslachten. Intussen al een cliché, maar het

klopt wel voor mij”

Lidewij Nuitten

Reportagem­aakster

 ?? FOTO VRT ?? Lidewij Nuitten probeert haar eerste vriendje op te sporen: “Voor hetzelfde geld vond ik ‘m niet. Of bleek hij, toen hij de deur opendeed, een lompe bruut te zijn.”
FOTO VRT Lidewij Nuitten probeert haar eerste vriendje op te sporen: “Voor hetzelfde geld vond ik ‘m niet. Of bleek hij, toen hij de deur opendeed, een lompe bruut te zijn.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium