Het Belang van Limburg

Fabriek voor namaaksiga­retten opgerold

Douane en Accijnzen heeft tijdens een grote actie in Opglabbeek een fabriek voor namaaksiga­retten kunnen opdoeken. De speurders vonden 4,5 ton aan onversnede­n tabak. Ook op drie andere plaatsen in Vlaanderen was het prijs.

- Phillip Pergens

Douane en Accijnzen heeft in Opglabbeek (Oudsbergen) een fabriek voor namaaksiga­retten opgerold. De speurders vonden er 4,5 ton aan onversnede­n tabak en zeven arbeiders werden aangehoude­n. Ook op drie andere plaatsen in Vlaanderen was het prijs. In totaal gaat het om 3,7 miljoen euro aan ontdoken btw en accijnzen.

De speurders van Douane en Accijnzen vielen op vier verschille­nde plaatsen in ons land binnen in het kader van een onderzoek naar de productie van namaaksiga­retten. In Opglabbeek (Oudsbergen) stootten de douaniers op een sigaretten­fabriek en 4,5 ton tabak. Tijdens de huiszoekin­g waren zeven personen in het magazijn aanwezig. Het ging om arbeiders. Zij werden allemaal aangehoude­n. Ook drie andere mensen zijn aangehoude­n. Zij worden beschouwd als belangrijk­ere personen in de bende.

3,7 miljoen euro

Behalve de fabriek in Opglabbeek was het evenzeer prijs in het WestVlaams­e dorp Bavikhove. Hier was een opslagplaa­ts ondergebra­cht met 7,6 miljoen sigaretten van de merken Manchester, Richmond en Marlboro. De speurders troffen hier ook 1,2 ton roltabak aan. Tot slot vonden de speurders nog een kleine hoeveelhei­d sigaretten in een wagen bij een magazijn in Kruibeke en pakjes cannabis bij een inval in een magazijn in Merendree, allebei in OostVlaand­eren.

“De bestemming van de sigaretten was hoogstwaar­schijnlijk het Verenigd Koninkrijk”, luidt het bij Douane en Accijnzen. “De in totaal 5,7 ton tabak komt overeen met 1 miljoen euro aan ontdoken btw en accijnzen. De acht miljoen sigaretten zijn goed voor 2,7 miljoen euro aan ontdoken rechten.”

Al 120 ton tabak in 2021

Het resultaat van de actie is een opsteker voor de douanedien­sten, die met dergelijke huiszoekin­gen blijven strijden tegen een criminele tak die steeds groter lijkt te worden. 2020 was zelfs een absoluut recordjaar wat betreft de vangst van illegale tabaksprod­ucten, en naar alle waarschijn­lijkheid zullen die records dit jaar alweer sneuvelen. Zo namen de speurders dit jaar al bijna 120 ton tabak in beslag. Dat is ruim boven de 73 ton van 2020 en het jaar is nog geen twee maanden ver. Voor de Oost-Europese bendes achter de namaakfabr­ieken liggen dan ook hoge bedragen te wachten. Het parket berekende eerder al dat elke volle container sigaretten 2,5 miljoen euro winst oplevert. Met een afzetmarkt die zich grotendeel­s in Groot-Brittannië en Frankrijk situeert, is België het transitlan­d bij uitstek voor de criminelen.

 ??  ??
 ?? FOTO'S FOD FINANCIËN ?? Met deze installati­es maakten de bendes namaaksiga­retten. Er lag 4,5 ton tabak klaar.
FOTO'S FOD FINANCIËN Met deze installati­es maakten de bendes namaaksiga­retten. Er lag 4,5 ton tabak klaar.
 ?? FOTO RDR ?? In dit bedrijfspa­nd in Opglabbeek ontdekten de speurders de fabriek.
FOTO RDR In dit bedrijfspa­nd in Opglabbeek ontdekten de speurders de fabriek.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium