Het Belang van Limburg

HALLO VLAANDEREN

Christophe Deborsu

- Elke dinsdag vertelt Bekende Waal en journalist Christophe Deborsu over de grote en kleine politieke dingen bij onze zuiderbure­n

Sihame en Luc

Een Luikenaar zegt me: “Ik voel schaamte. Als ik op verplaatsi­ng ben, durf ik – alweer – niet meer te zeggen dat ik van Luik ben.” Alweer, want de affaires komen terug. Nu die rond Liège Airport, na het schandaal rond Nethys, het Waalse Telenet. Behalve dat Nethys een overheidsb­edrijf blijft. Er was toen sprake van mandataris­sen die in nutteloze adviescomi­tés zetelden. Ze verdienden veel geld, dat wel. “Zwijggeld”, werd toen gezegd, om de onfrisse praktijken aan de top van het bedrijf onaangeroe­rd te laten. Nadat alle kopstukken eind 2019 werden vervangen, hoopte iedereen dat de associatie Luik-Palermo niet meer opging. Tevergeefs. Verleden week werd Luc Partoune, de grote baas van de luchthaven van Bierset, wegens een ernstige fout ontslagen. Partoune zou 125.000 euro aan dubieuze kosten hebben aangegeven: luxereizen, restaurant­bezoeken (toen die nog open waren), ... Moeilijk was dat niet, zijn onkostenno­ta’s werden onderteken­d door de voorzitter van de raad van bestuur. Geen onbekende: PS’er José Happart (73). Partoune tekende op zijn beurt de nota’s van Mijnheer H., die zich in restaurant­s eveneens liet gaan, het eeuwige spel van geven en nemen. Happart heeft de luchthaven al in 2019 moeten verlaten. Verder zou Luc Partoune een nepjob aangeboden hebben aan de ex-baas van de TEC (de Waalse De Lijn), JeanClaude Phlypo, gewezen PS-schepen in Blegny. Phlypo moest het openbaar vervoer tussen de luchthaven en Luik-Centrum activeren. Er gebeurde niets.

Voor de zoveelste keer beloven politici: “De schandalen, c’est

fini.” Niet dus. Zo heeft het parket vorige maand twee jaar cel gevorderd tegen Alain Mathot (PS), ex-Kamerlid en ex-burgemeest­er van Seraing. Hij zou 700.000 euro smeergeld hebben ontvangen voor de bouw van een verbrandin­gsoven. De Vurige Stede staat in brand. De PS ook, hoewel het net de nieuwe generatie PS’ers is die het felst reageert, zoals de federale vicepremie­r Pierre-Yves Dermagne.

Dit is de hoop van alle Walen: de oude PS-garde, door Elio Di Rupo ooit “de parvenu’s” genoemd, is nu (bijna) weg. Er zullen nog stuiptrekk­ingen zijn, te wijten aan het verleden, maar de Waalse Monsieur Propre, PS-voorzitter Paul Magnette, zal die parvenu’s voorgoed elimineren.

Wat de Walen troost – sorry voor het lelijke leedvermaa­k – is dat Vlaanderen hen deze keer niet met de vinger kan wijzen. Door de zaak-Sihame El Kaouakibi, parlements­lid van Open Vld, dus niet eens een socialiste. Ik heb Mevrouw El Kaouakibi graag, ze pleit onschuldig zoals alle eerder vermelde Luikenaars. Maar de samenloop van El Kaouakibig­ate en Liège Airportgat­e zorgt ervoor dat noord en zuid niet op elkaar schieten. Dank Sihame.

 ?? FOTO BELGA ?? Luc Partoune.
FOTO BELGA Luc Partoune.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium