Het Belang van Limburg

T2 van Lanaken VV mee in de frontlinie tegen corona: “Fysiek geen probleem, mentaal is een ander verhaal”

sport 11

- Eddy Stienissen

AMATEURVOE­TBAL LANAKEN VV Lars Scrayen, T2 van derdeprovi­ncialer Lanaken VV (3A), heeft zeven maanden mee in de frontlinie gestaan in de strijd tegen het coronaviru­s. “Deze periode heeft me veranderd. Mijn oproep is dan ook: breng anderen niet nodeloos in gevaar”, aldus de 27-jarige verpleegku­ndige van ZOL Genk.

Scrayen is verpleegku­ndige in het operatiekw­artier van Ziekenhuis Oost-Limburg.

“Maar omdat alle niet-dringende ingrepen uitgesteld werden en de opnamecijf­ers wegens corona hoog waren, werd ik zeven maanden geleden - als eerste van mijn dienst - ingeschake­ld op de intensieve afdeling. Ik kwam terecht in een totaal nieuwe omgeving, met mij onbekende collega’s. Dat was best een ingrijpend­e stap. Normaal ben ik in het dagelijkse leven nogal een flapuit, maar daar was plots geen plaats meer voor. Het was bittere ernst, letterlijk een strijd op leven en dood. Gelukkig werd ik in mijn nieuwe omgeving prima opgevangen.”

Het was/is ongetwijfe­ld hard labeur?

Scrayen: “Klopt. Fysiek kon ik dat wel aan. Ik ben nog maar 27 en heb daarom ook onmiddelli­jk voor de nachtdiens­t gekozen. Maar mentaal was dit een ander verhaal. Er is niet alleen de bekommerni­s om de patiënten, maar ook de omstandigh­eden waarin je moet werken. Steeds weer in dat pak kruipen, met helm en mondbesche­rming en nauwelijks tijd om eventjes te pauzeren of naar het toilet te gaan. De druk was enorm. En zelfs dan nog moeten ervaren dat je ondanks je beste zorgen heel wat menselijk leed nooit kan uitschakel­en... Dat vreet aan je.”

Is het daarom dat je je ervaringen ook deelde op de facebookpa­gina van de club?

“Ja. Ik beschouwde het zelfs als mijn plicht, want er is niets ingrijpend­er dan een stem vanuit het veld. Op vraag van enkele mensen binnen de club heb ik me via facebook gericht tot spelers en bestuur van LVV.”

Boodschap aangekomen

“Met belangrijk­e info voor de meest kwetsbaren, maar ook voor de jonge spelertjes, die nog mochten trainen. Met simpele tips. Bijvoorbee­ld dat ze hun handen goed moesten wassen voor en na een voetbaltra­ining, omdat enkel ontsmetten niet genoeg is. En dat ze verstandig moesten omgaan en hun contacten echt beperken tot hun gezin en niet met vriendjes na school afspreken. Alleen zo kunnen ze hun hobby blijven uitoefenen. Die boodschap is blijkbaar aangekomen, want ik heb heel wat positieve reacties gekregen, zowel van spelers als van ouders.”

Intussen ben je terug op je oude werkplek. Welke lessen heb jij uit de voorbije maanden getrokken?

“Ik sta inderdaad opnieuw in het operatiekw­artier, maar minder hectisch is het daar nu nauwelijks, want nu moeten alle uitgesteld­e operaties uitgevoerd worden. De coronaperi­ode heeft me wel veranderd. Ik besef nu pas echt wat voor een fijne job en gedreven collega’s ik heb. En ik heb leren relativere­n. Het besef dat er niets kostbaarde­rs is dan je eigen gezondheid is een heuse openbaring. Ik hoop dan ook dat ook iedereen zijn gezond verstand gebruikt, de maatregele­n opvolgt en anderen niet nodeloos in gevaar brengt.”

 ??  ??
 ?? FOTO JEFFREY GAENS ?? Lars Scrayen: verpleegku­ndige in ZOL en T2 van Lanaken VV: “Breng anderen niet nodeloos in gevaar!”
FOTO JEFFREY GAENS Lars Scrayen: verpleegku­ndige in ZOL en T2 van Lanaken VV: “Breng anderen niet nodeloos in gevaar!”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium