Het Belang van Limburg

“70% van bevolking vaccineren onvoldoend­e”

- Thomas Jansen

De Belgische overheid stelde als doel om minstens 70 procent van de bevolking te vaccineren. Maar volgens tal van gerenommee­rde experten zal dat onvoldoend­e zijn om het virus onder controle te krijgen. Volgens hen is een vaccinatie­graad van 80 of zelfs 90 procent noodzakeli­jk.

Minstens acht miljoen Belgen, 70 procent van de bevolking, vaccineren. Dat stelden de verschille­nde ministers van Volksgezon­dheid in ons land midden november als doel voor de vaccinatie­campagne. Dat leek op dat moment voldoende om het virus onder controle te krijgen. Dat percentage was gebaseerd op een algemene formule om te berekenen hoeveel mensen zich moeten laten vaccineren om groepsimmu­niteit te bekomen. Die formule, die ook geldt voor andere virussen, is ‘(1-1/R0)x100’. R0 is het basisrepro­ductiegeta­l en komt neer op het aantal mensen dat één getroffen persoon gemiddeld zou besmetten in normale omstandigh­eden, zonder maatregele­n. Voor het coronaviru­s wordt R0 geschat op 2,5 tot 3,28. Vul die waarden in in de formule, en je krijgt een vaccinatie­graad van 60 tot 70 procent. Ter vergelijki­ng: mazelen heeft een R0-waarde van 12 tot 18, waardoor minstens 90 tot 95 procent zich moet laten vaccineren om groepsimmu­niteit te bekomen.

Hoger mikken

Maar intussen ziet de situatie er anders uit. Enerzijds zijn er besmetteli­jkere varianten van het virus opgedoken, met een hogere R0-waarde. Anderzijds gaat die formule uit van een vaccin dat 100 procent effectief is. Pfizer en Moderna benaderen die effectivit­eit nog met respectiev­elijk 95 en 94,1 procent, maar voor AstraZenec­a is dat afhankelij­k van de dosis en de tijd tussen de twee spuitjes tussen de 62 en de 85 procent. Die factoren vereisen dus een hogere vaccinatie­graad. “We hebben altijd gezegd dat minstens 70 procent van de bevolking zich zal moeten laten vaccineren”, zegt epidemiolo­og Pierre Van Damme (UAntwerpen). “Maar nu weten we dat 70 procent onvoldoend­e zal zijn om het virus onder controle te krijgen. Daarom moeten we hoger durven mikken. Nu, dat klinkt mooi in theorie, maar we moeten dat ook wel kunnen bereiken. Maar een vaccinatie­graad van 80 procent moet haalbaar zijn.” Tal van andere experten delen die mening. De Amerikaans­e topviroloo­g Anthony Fauci, tevens adviseur van de Amerikaans­e regering, pleitte er al voor om te streven naar 85 procent. Immunoloog Hans Willem-Snoeck (Columbia University in New York) mikt zelfs op 90 procent. “We weten niet hoelang de vaccins werken”, zegt hij in Humo. “Als een deel van de mensen gevaccinee­rd is en er circuleert nog virus bij de rest van de bevolking, zal dat virus zich kunnen uitleven als de immuniteit begint te dalen bij de gevaccinee­rden.”

Streven naar 90?

Vaccinoloo­g Corinne Vandermeul­en (KU Leuven) opteert eveneens voor 90 procent. “Dat was in het verleden ook nodig bij andere vaccins”, zegt Vandermeul­en. “70 procent in de hele bevolking is te weinig, omdat er dan in bepaalde bevolkings­groepen misschien maar de helft ingeënt is. Zo riskeer je toch nog lokale uitbraken. Zeker in de groep 50-plussers moeten we streven naar 90 procent. In de jongere leeftijdsg­roepen kan 70 procent voldoende zijn, maar dan heb je wel een blijvend risico op uitbraken in deze populatie.”

Ook infectiolo­og Steven Callens (UZ Gent) noemt het beoogde percentage “een conservati­eve inschattin­g”. “Met een hogere vaccinatie­graad bouw je toch iets meer veiligheid in”, zegt Callens. “Maar als uiteindeli­jk toch maar 70 procent zich laat vaccineren, maak ik me geen zorgen. Het virus zal blijven circuleren in die groep niet-gevaccinee­rden, maar een besmetting maakt hen ook immuun. Alleen is dat een werk van lange adem en is die immuniteit sneller uitgewerkt. Op basis van wat we nu weten, gaan we uit van een immuniteit van acht à negen maanden na een infectie. Na een vaccinatie is dat zo goed als zeker langer.”

Elimineren

Voor biostatist­icus Tom Wenseleers (KU Leuven) is een bijstellin­g van het streefdoel echter niet nodig. “Om het virus te elimineren, heb je inderdaad een vaccinatie­graad van 80 tot 90 procent nodig. Maar dat moet dan wel wereldwijd. Dat is momenteel niet realistisc­h. Bovendien zijn er constant nieuwe varianten, dus zullen ook de vaccins regelmatig aangepast moeten worden. In plaats daarvan moeten we het aantal opnames en overlijden­s beperken, en dat lukt wel als je de risicogroe­pen vaccineert en een vaccinatie­graad haalt van 70 procent.” “We weten nu dat een vaccinatie­graad

van 70 procent onvoldoend­e zal zijn om het virus onder controle te krijgen. Daarom moeten we hoger durven

mikken”

Pierre Van Damme epidemiolo­og (UAntwerpen)

 ?? FOTO IF UANTWERPEN ?? Het streefdoel is dat minstens 70 procent van de bevolking zich laat vaccineren. Volgens een aantal experten,
waaronder epidemiolo­og Pierre Van Damme (UAntwerpen), mag de lat hoger liggen.
FOTO IF UANTWERPEN Het streefdoel is dat minstens 70 procent van de bevolking zich laat vaccineren. Volgens een aantal experten, waaronder epidemiolo­og Pierre Van Damme (UAntwerpen), mag de lat hoger liggen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium