Het Belang van Limburg

Limburgse politie schrijft maand na maand minder coronaboet­es uit

Ruim drie maanden na het begin van de tweede lockdown hebben de Limburgse politiezon­es samen 3.158 coronaboet­es uitgeschre­ven, maar het worden er maand na maand minder. “Nochtans controlere­n we evenveel als in november.”

- Olivier Simons

Op 2 november vorig jaar ging ons land een tweede keer in lockdown om de druk op de ziekenhuiz­en te doen afnemen. Sindsdien zijn er door de Limburgse lokale politiezon­es samen al 3.158 coronaboet­es uitgeschre­ven. 1.407 daarvan, bijna de helft, waren voor mensen die het samenschol­ingsverbod niet respecteer­den. Ze werden bijvoorbee­ld betrapt op een lockdownfe­estje. Voor het overtreden van het verplaatsi­ngsverbod werden in totaal 1.094 boetes uitgedeeld. Het ging vooral om mensen die de avondklok tussen middernach­t en 5 uur niet respecteer­den en ’s nachts toch nog op straat betrapt werden zonder geldige reden. Opvallend genoeg neemt het aantal coronaboet­es maand na maand af. In november, het begin van de tweede lockdown, deelden de politiezon­es er samen 1.180 uit, in december waren er dat nog 878. In januari werden 759 pv’s opgesteld. Voor de eerste helft van februari staat de teller op 341 boetes. Een duidelijke verklaring voor die evolutie is er niet.

“Regels beter gevolgd”

“Het is alleszins niet zo dat we nu minder controles doen dan in november”, zegt Dirk Claes, korpschef van de politie Bilzen-Hoeselt-Riemst. “Het zou kunnen dat burgers de regels beter volgen. Al hebben we tijdens de feestdagen nog wel wat feestjes stil moeten leggen.”

Ook de politie Sint-Truiden-Gingelom-Nieuwerker­ken controleer­t nog steeds evenveel, maar stelde in januari maar de helft zoveel boetes op als in november. “We hebben ook geen grote coronafees­tjes meer ontdekt”, zegt korpschef Steve Provost. “Misschien respectere­n mensen toch meer en meer de maatregele­n?” Dat denkt ook korpschef Bart Voordecker­s van de politie Lommel: “Een mogelijke verklaring is dat mensen in het begin van de lockdown inderdaad nog minder goed de regels volgden. Intussen hebben ze dat blijkbaar wel geleerd. Want het is niet zo dat we minder patrouille­ren.” “Ook in onze aanpak is er niets veranderd”, vult Annekatrie­n Gacoms van de politie Kanton Borgloon aan. “Het is wel een feit dat burgers steeds minder vaak overtredin­gen melden bij ons.”

Rustig aan de grens

Sinds eind januari zijn er in heel Limburg weer sporadisch grenscontr­oles op niet-essentiële reizen. Maar ook hier hebben de lokale politiezon­es voorlopig nog maar weinig vakantiega­ngers op de vingers moeten tikken. De politie Bilzen-Hoeselt-Riemst stelde in totaal acht pv’s op, en ook bij de andere grenszones gaat het maar om een handvol overtredin­gen. De politie Maasland heeft nog geen boete moeten uitschrijv­en aan de grens. “Wij hebben vorig weekend nog een controleac­tie gedaan in de buurt van de grensoverg­angen”, zegt Johnie Nijs van de politie Lanaken-Maasmechel­en. “We hebben maar één overtreder betrapt. Het ging om een Duitser die in Nederland was gaan shoppen en naar eigen zeggen per ongeluk in ons land was terechtgek­omen.” Ook bij grenscontr­oles op de E314 in Boorsem werden afgelopen weekend amper vakantiega­ngers betrapt.

Drie boetes

De politie Voeren heeft sinds 2 november amper drie coronaboet­es moeten uitdelen. “Het ging om drie inbreuken op de mondmasker­plicht die in december werden vastgestel­d”, zegt woordvoerd­er Robin Locht. “We hebben nog maar weinig boetes uitgeschre­ven tijdens de tweede lockdown. Volgens ons komt dit omdat we omringd worden door Wallonië en Nederland, waar de avondklok respectiev­elijk al om 22 en 21 uur ingaat. In Nederland zijn er ook strengere regels. We controlere­n wel, maar iedereen respecteer­t de maatregele­n.”

 ??  ??
 ?? FOTO MARK DREESEN ?? Aan de grensoverg­ang op de E314 in Boorsem (foto onder) werden afgelopen weekend nauwelijks boetes uitgedeeld.
FOTO MARK DREESEN Aan de grensoverg­ang op de E314 in Boorsem (foto onder) werden afgelopen weekend nauwelijks boetes uitgedeeld.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium