Het Belang van Limburg

Aantal Limburgse centra vroeger dan verwacht bevoorraad

- VACCINS HASSELT/GENK/TONGEREN/ BILZEN

Normaal zouden de 15 Limburgse vaccinatie­centra donderdag de eerste 1.600 vaccins van AstraZenec­a ontvangen, maar een aantal centra kreeg dinsdag al de eerste dosissen geleverd. Onder meer in Bilzen, Tongeren, Hasselt en Genk waren er al leveringen.

Donderdag 1.600 vaccins, maandag nog eens 2.500 vaccins. Zo zouden de Limburgse vaccinatie­centra bevoorraad worden. Tegen alle verwachtin­gen in werden een aantal centra echter dinsdag al bevoorraad. Bovendien werden ineens ook de vaccins geleverd die normaal pas volgende week maandag zouden aankomen. In Genk kwamen 300 vaccins aan. “Het is een vreemd verhaal”, zegt Wim Dries. “Eerst hoorden we dat de vaccins ten vroegste donderdag zouden komen, daarna werd dat ‘ten laatste donderdag’. Daarom ook dat we pas maandag zullen starten met de vaccinerin­g”

Planning wijzigt niet

In Hasselt kwamen dinsdag 600 vaccins aan. In het centrum van Tongeren kwamen 200 vaccins aan, in Bilzen 300. Toch zijn ze ook daar niet van plan om de planning te wijzigen. “Als we dat zouden willen doen, dan moeten we al die eerstelijn­szorgverle­ners één voor één contactere­n en dat zou ons heel veel tijd kosten”, zegt dr. Luc Hendrix, voorzitter van eerstelijn­szone ZOLim. “Daarom blijven we bij onze oorspronke­lijke vaccinatie­planning. We starten volgende week dinsdag en vaccineren de komende twee weken elke dinsdag en donderdag.”

In Peer en Lommel was het dinsdagnam­iddag echter nog wachten op de leverancie­r. “Er is ons verzekerd dat we ten laatste donderdag de vaccins zullen hebben”, zegt Maarten Mulkers, coördinato­r van beide centra. Dat wordt bevestigd door het Agentschap Zorg en Gezondheid. “Als er vaccins beschikbaa­r zijn, kunnen de leveringen eerder gebeuren”, zegt woordvoerd­er Joris Moonens. “Elk vaccinatie­centrum in Vlaanderen krijgt hoe dan ook ten laatste nu donderdag zijn eerste vaccins.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium