Het Belang van Limburg

Alle hens aan dek voor Braziliaan­se variant

- Anton Goegebeur

Voor het eerst is in ons land de Braziliaan­se variant van het coronaviru­s vastgestel­d. Dat is slecht nieuws, want de mutatie is in staat om mensen die al ziek zijn geweest alsnog opnieuw te besmetten. Toch is er ook een verrassend lichtpuntj­e. “De Britse variant kon ons helpen om de opmars van andere mutaties tegen te houden”, zegt biostatist­icus Geert Molenbergh­s (KU Leuven/ UHasselt).

Na de Britse en ZuidAfrika­anse variant is ook de Braziliaan­se variant – oftewel P.1 – opgedoken in ons land. De besmetting­en werden vastgestel­d bij een man uit het Waalse Seraing, drie personen in Brussel en één in de Vlaamse rand. De Braziliaan­se variant is zeldzaam in Europa, en hoe hij zijn weg naar België heeft gevonden, is onduidelij­k. De man uit Seraing had recentelij­k niet gereisd, maar zijn besmetting is genetisch verwant met een geval in Marseille. Van een Brusselse patient is geweten dat hij of zij contact heeft gehad met iemand die in december in Brazilië is geweest. Hoewel tussen hun bakermat een oceaan ligt, zijn de Braziliaan­se en Zuid-Afrikaanse variant bijna hetzelfde. Ze delen drie cruciale mutaties in het spike-eiwit. Twee maken het virus besmetteli­jker, maar het is de derde – de E484Kmutat­ie – die experts het meeste zorgen baart. Daardoor kan het coronaviru­s bepaalde antistoffe­n ontwijken en mensen makkelijke­r herbesmett­en.

In de Braziliaan­se miljoenens­tad Manaus ondervinde­n ze nu de geAlle

“Stel dat de Britse variant zo dominant wordt dat het de andere varianten buiten houdt. Dat zou bijna goed nieuws zijn”

Geert Molenbergh­s

biostatist­icus KU Leuven/ UHasselt

volgen. Daar veroorzaak­t P.1 een ernstige tweede golf, hoewel in oktober driekwart van de bevolking al antistoffe­n had. “Het lijkt erop dat wie Covid heeft doorgemaak­t, vrij gemakkelij­k weer ziek kan worden met de Braziliaan­se variant”, zegt biostatist­icus Geert Molenbergh­s (UHasselt/KU Leuven). Dat heeft ook gevolgen voor de vaccins. “We weten dat ze minder werkzaam zijn tegen de Zuid-Afrikaanse variant. Dat zal bij uitbreidin­g ook het geval zijn voor de Braziliaan­se”, zegt vaccinoloo­g Pierre Van Damme (UAntwerpen). producente­n werken momenteel aan verbeterde versies van hun vaccins. Over de concrete impact op de werking van de huidige generatie is nog weinig geweten. Enkel Johnson & Johnson weet uit een Zuid-Afrikaanse studie dat de algemene beschermin­g afneemt van 72 naar 57 procent. “Tegen ernstige symptomen blijft het gelukkig wel werken”, zegt Van Damme. Een kleine studie met het AstraZenec­a-vaccin zette de Zuid-Afrikaanse regering ertoe aan om die vaccins niet in te zetten. Deze week verwacht het land de eerste J&J-vaccins.

Onverwacht­e bondgenoot

Bij ons is de Braziliaan­se variant beperkt tot een handvol gevallen en maakt de Zuid-Afrikaanse variant ongeveer 4 procent van alle nieuwe besmetting­en uit. De Britse variant zit al over de 30 procent en is op weg om in maart dominant te worden. Dat is een geluk bij een ongeluk, want tegen die variant werken de vaccins wél met zekerheid goed. “Ze kan helpen om de andere buiten te houden of op zijn minst de opmars te vertragen”, zegt Molenbergh­s. Van Damme beaamt: “Stel dat de Britse variant zo dominant wordt dat het die andere varianten buiten houdt. Dat zou bijna goed nieuws zijn.”

“Ik maak mij niet zo heel veel zorgen over die varianten. Ze zijn onderdeel van de epidemie”, zegt viroloog Steven Van Gucht van Sciensano. “Het is belangrijk dat het draagvlak voor de maatregele­n voldoende hoog blijft. Als we het virus weinig ruimte geven, dan kunnen we dit onder controle houden. De cijfers van vandaag tonen dat. De curve is stabiel en daalt zelfs een beetje, ondanks de Britse variant.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium