Het Belang van Limburg

7 op 10 cannabiswi­nkels leven regels niet na

-

CANNABISPR­ODUCTEN BRUSSEL

Zeven op de tien cannabiswi­nkels leven de regels niet na. Dat blijkt uit cijfers die CD&V-Kamerlid Els Van Hoof opvroeg bij minister van Volksgezon­dheid Frank Vandenbrou­cke (sp.a).

De cannabis- of CBD-winkels bestaan sinds eind 2018 en verkopen legale cannabispr­oducten. Zolang het gaat om producten die geen voedingsmi­ddelen zijn, niet worden verkocht als geneesmidd­el en minder dan 0,2 procent THC (chemisch bestanddee­l van cannabis) bevatten, mogen ze dus over de toonbank gaan. Maar dat alles in een schemerzon­e gebeurt, is al een tijdje duidelijk.

In 2019 was 75 procent van de winkels niet in orde. Vorig jaar was dat 70 procent. Van de 37 shops die de inspectied­iensten controleer­den, waren er 26 in overtredin­g. Het gaat om inbreuken op etiketteri­ngsvoorsch­riften, inbreuken tegen verboden reclametec­hnieken voor tabaksprod­ucten of om producten die niet goedgekeur­d zijn door de Federale Overheidsd­ienst Volksgezon­dheid.

Van Hoof is tegen cannabiswi­nkels en waarschuwt voor de risico’s van de producten. “Men zoekt doelbewust de schemerzon­e op, door bijvoorbee­ld kruidenmen­gsels te verkopen als rookwaar en CBD-olie te verkopen als medicijn. Dit moet aan banden gelegd worden”, zegt de CD&V’ster. Zij pleit voor een wettelijk kader om medicinale cannabis rechtstree­ks ter beschikkin­g te stellen aan patiënteng­roepen zoals personen met ALS, MS of specifieke vormen van epilepsie.

 ?? FOTO SERGE MINTEN ??
FOTO SERGE MINTEN

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium