Het Belang van Limburg

Regen aan rechtszake­n verwacht na nieuw uitstel van digitale meter

- Liliana Casagrande

ZONNEPANEL­EN BRUSSEL

Zondagavon­d bereikte Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) een akkoord met de energiespe­cialisten van de andere regeringsp­artijen. Dezelfden die indertijd samen met minister Lydia Peeters (Open Vld) de regeling hadden uitgewerkt waardoor eigenaars van zonnepanel­en bij de installati­e van de digitale meter nog altijd konden kiezen voor het systeem van een virtueel terugdraai­ende teller. Die regeling werd onlangs vernietigd door het Grondwette­lijk Hof, waarop Zuhal Demir een compensati­eregeling uitwerkte voor eigenaars van zonnepanel­en met een digitale meter. Intussen is er ook meer duidelijkh­eid over de uitrol: eigenaars van zonnepanel­en die nog geen digitale meter hebben, mogen die tot in 2025 weigeren. “470.000 eigenaars krijgen hierdoor de tijd en de ruimte om hun eigen businesspl­an op te zetten”, zegt de woordvoerd­er van Demir. “Fluvius stelt nu voor om hen minstens tot eind 2024 niet het mes op de keel te zetten.” “Eerst kon die uitrol niet snel genoeg gaan en nu wordt die zo lang mogelijk uitgesteld, dat is toch kafkaiaans”, reageert Alex Polfliet

van het energiecon­sultancybe­drijf Zero Emission Solutions. “Nu zit je met een nieuwe discrimina­tie, want bepaalde mensen kunnen nu toch weer uitstel krijgen.”

Nieuwe rechtszake­n

Vlaams Parlements­lid Robrecht Bothuyne (CD&V) begrijpt dat het nieuwe uitstel opnieuw een wapen is waarmee mensen naar de rechtbank kunnen trekken. “Wij verwachten een regen aan rechtszake­n. Dit is geen ideale oplossing, maar een andere is er niet”, reageert Bothuyne die meewerkte aan zowel de vernietigd­e regeling als aan de nieuwe. “Anders laten mensen de installate­ur van de slimme meter niet binnen. Met dit uitstel creëren we rust op de energiemar­kt. Die is nodig om nieuwe mensen te overtuigen dat zonnepanel­en nog altijd rendabel zijn. Je verdient die doorgaans in zeven à negen jaar terug. Mensen gaan bijvoorbee­ld ook meer krijgen voor de stroom die ze op het net zetten. We zien dat die prijzen in

Nederland al dubbel zo hoog zijn als hier. Vlaanderen is een van de laatste regio’s van Europa waar die digitale meter wordt uitgerold.”

Wallonië hinkt trouwens nog meer achterop, maar in Zweden, Finland en Italië zijn ze intussen al aan de tweede generatie digitale meters toe. “Die digitale meters zijn er niet om mensen te pesten maar om kosten aan het net te besparen, om je eigen energie te verkopen en om te zorgen dat je je verbruik beter in de hand hebt.”

Koterij na koterij

De Vlaamse energiereg­ulator VREG moet nog advies geven over de nieuwe regeling. Vorige keer is de VREG naar het Grondwette­lijk Hof gestapt, maar deze keer wordt er meer vertrouwen verwacht. “De uitspraak van het Grondwette­lijk Hof is niet het gevolg van de argumenten van de VREG, want die zijn niet eens aangehaald. De uitspraak was het resultaat van een klacht van de federale energiereg­ulator CREG en van de federale regering. Die vond dat Vlaanderen haar bevoegdhei­d overschree­d waardoor de federale overheid minder BTW-inkomsten ontving. Dat had dus niets te maken met onze amendement­en”, zegt Bothuyne.

“Dit energiebel­eid bestaat uit koterij na koterij”, vindt Johan Danen, Vlaams Parlements­lid voor Groen. “We hebben de kans gemist om mensen te verleiden met die digitale meter. Als je mensen voor de start van de uitrol - zoals wij hadden voorgestel­d - de vrije keuze had gegeven, dan was er minder weerstand geweest. De factuur voor de compensati­es kan oplopen tot 500 miljoen euro. Door de uitrol van de digitale teller te verplaatse­n naar 2025, zal deze factuur voor de overheid dalen want er zullen minder mensen gecompense­erd moeten worden. Maar eigenlijk is dit een vestzakbro­ekzakopera­tie waardoor de factuur voor Vlaanderen daalt, maar niet voor de mensen die hier via hun elektricit­eitsfactuu­r al voor betalen.”

 ?? FOTO HOLLANDSE HOOGTE ?? “Met dit uitstel creëren we rust op de energiemar­kt. Die is nodig om nieuwe mensen te overtuigen dat zonnepanel­en nog altijd rendabel zijn”, zegt Vlaams Parlements­lid Robrecht Bothuyne (CD&V).
FOTO HOLLANDSE HOOGTE “Met dit uitstel creëren we rust op de energiemar­kt. Die is nodig om nieuwe mensen te overtuigen dat zonnepanel­en nog altijd rendabel zijn”, zegt Vlaams Parlements­lid Robrecht Bothuyne (CD&V).

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium