Het Belang van Limburg

Kamer gaat rouwverlof uitbreiden naar 10 of 20 dagen

- Farid El Mabrouk

OMSTANDIGH­EIDSVERLOF BRUSSEL De Kamer gaat het aantal dagen rouwverlof uitbreiden. Alle meerderhei­dspartijen zijn daartoe bereid. Ze willen ingaan op de oproep van Kom op tegen Kanker om zeker bij het overlijden van een kind guller te zijn met het aantal dagen ‘klein verlet’.

Na meer dan een decennium discussie over het dossier gaat het er eindelijk van komen. In 2009 bestond er eigenlijk al een politieke consensus over dat drie dagen rouwverlof - zeker in het geval van overlijden van een partner of kind - te weinig is. Niet alleen de Senaat maakte er toen een rapport over, ook de Nationale Arbeidsraa­d liet weten dat het omstandigh­eidsverlof - zoals het officieel heet - moet worden verlengd en dat het niet kan dat rouwen als een ziekte wordt beschouwd. Veel rouwenden gaan na de drie dagen bij de huisarts immers een ziektebrie­fje halen.

10 of 20 dagen

“Drie dagen zijn bij het overlijden van kind of partner nauwelijks voldoende om de praktische zaken van de begrafenis te regelen. Laat staan voor het eigenlijke rouwproces, dat pas nadien begint”, zegt CD&V-Kamerlid Nahima Lanjri. Een wetsvoorst­el van haar hand staat na het krokusrece­s op de agenda van de Kamercommi­ssie Sociale Zaken. Maar ook de groenen, de socialiste­n en het cdH hebben wetteksten geschreven om het rouwverlof uit te breiden, variërend van 10 tot 20 dagen bij het overlijden van een kind of partner.

Niet dat het volgende week allemaal al in kannen en kruiken zal zijn. Het parlement zal eerst nog advies inwinnen bij verschille­nde organisati­es en eventueel hoorzittin­gen organisere­n. Ook de Vivaldi-partijen moeten nog officieel overleg plegen. Maar nu al is duidelijk dat ze alle het rouwverlof te beperkt vinden, ook de liberalen. “Een uitbreidin­g is voor ons zeker een mogelijkhe­id, zeker in geval van een overleden kind”, stelt

Tanja De Jonge van Open Vld. Verschille­nde partijen verwijzen naar de uitbreidin­g van het vaderschap­sverlof, dat vanaf 2023 ook 20 dagen zal zijn. “Het is zo evident dat het nu gewoon te weinig is. We mogen mensen die het sowieso al ongeloofli­jk moeilijk hebben niet in de steek laten,” dixit Groen-Kamerlid Evita Willaert. Ook haar sp.a-collega Anja Vanrobaeys denkt er zo over. Wie de rekening gaat betalen - de werkgevers of de overheid - moet nog worden uitgeklaar­d. CD&V wijst er echter op dat het nu al vaak de ziekteverz­ekering is die de extra (ziekte)dagen vergoedt. “Heel veel zal het dus niet kosten. Het is eerder een vestzak-broekzak-operatie”, benadrukt Lanjri.

 ?? FOTO BELGA ?? Nahima Lanjri (CD&V).
FOTO BELGA Nahima Lanjri (CD&V).

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium