Het Belang van Limburg

Prijzenoor­log tussen supermarkt­en woedt weer volop na promoban vorig jaar

- Kristof Simoens en Michael Temmerman

Bij één pakje ham vijf stronkjes witloof gratis. Bij één pot choco vijf bananen gratis. Met zijn nieuwste stunt pookt de Nederlands­e supermarkt­keten Albert Heijn de prijzenoor­log op. Een oorlog die stilaan weer op volle toeren draait na de promotieba­n tijdens de eerste lockdown.

Uherinnert het zich misschien nog: in maart vorig jaar werd een verbod op promoties in supermarkt­en ingevoerd om hamsterged­rag bij het begin van de eerste lockdown tegen te gaan. Gevolg: winkelen werd duurder. En nog geen klein beetje. Het tij keerde pas nadat de promoban weer werd opgeheven. Sindsdien gingen de prijzen omlaag en nu is er zelfs weer sprake van een prijzenoor­log.

“Dit zat eraan te komen”, zegt Pierre-Alexandre Billiet, CEO van retailmaga­zine Gondola. “Supermarkt­en behoren tot de beursgenot­eerde bedrijven. Om hun aandelen in waarde te laten stijgen, moeten ze het elk jaar beter doen dan het jaar voordien. Doorgaans lukt dat, traag maar gestaag, met een gemiddelde groei van zo’n 0,5 tot 1 procent per jaar. Maar toen kwam corona, ging de horeca dicht en moesten we thuis zelf koken. En dus meer boodschapp­en doen. Resultaat: de inkomsten van de supermarkt­en stegen explosief, zeker in het tweede kwartaal (tijdens de eerste lockdown, nvdr.). Dit jaar staan de ketens onder enorme druk om dat ook maar te proberen evenaren. En daarom komen ze met prijsdalin­gen, promoties, coupons in de winkels...”

En met nieuwe filialen. In 2020 telde ons land volgens marktonder­zoeksburea­u Nielsen al 3.830 supermarkt­en, grote én kleine. Dit jaar zou volgens Gondola de kaap van de 4.000 worden gerond. “België is al de wereldkamp­ioen qua aantal supermarkt­en per vierkante meter, maar de successen van vorig jaar hebben tot een nieuwe expansiedr­ang geleid. En hoe overtuig je de klant beter om naar die nieuwe winkels te gaan dan met promoties en lagere prijzen?”, zegt Jorg Snoeck, oprichter van RetailDeta­il. “Tegelijk beseffen de supermarkt­en beter dan wie ook dat eens de cafés en restaurant­s weer opengaan, de mensen weer een pak meer buitenshui­s zullen gaan eten. En dat is niet goed voor hun omzet. Ook hier vormen lagere prijzen het beste wapen om de consument te overtuigen.”

Allen tegen Colruyt

Hoe sterk de prijzen zullen dalen, is koffiedik kijken. “Er zijn elk jaar zo veel externe factoren die een invloed hebben, dat het onmogelijk is om te voorspelle­n of de prijzen met pakweg vijf, tien of twintig procent gaan dalen”, zegt Billiet. Al kan het volgens RetailDeta­il-hoofdredac­teur Stefan Van Rompaey ook veel minder zijn: “Ik denk dat alle ketens intussen wel weten dat je geen prijzenoor­log kunt winnen tegen Colruyt. Maar je kunt het Colruyt – en bij uitbreidin­g de prijsbewus­te consument – wel lastig maken door één-op-één prijsverge­lijkingen moeilijk te maken, bijvoorbee­ld met getrouwhei­dskortinge­n zoals bij Delhaize of combi-promo’s à la Albert Heijn.”

Al neemt Colruyt de handschoen ook op: “Wij passen onze prijzen aan, zodat je bij ons dezelfde combinatie voor dezelfde prijs kunt kopen. Met als extra voordeel dat je er bij ons die andere producten die je misschien niet nodig hebt, niet moet bijnemen”, zegt woordvoerd­er Eva Biltereyst.

Onleefbaar

Wie dit alles met lede ogen aanziet, is Buurtsuper.be, de Unizoorgan­isatie van zelfstandi­ge supermarkt­en. “Wij hebben economiemi­nister Pierre-Yves Dermagne (PS) gevraagd om een onderzoek in te instellen naar een mogelijke overtredin­g van het verbod op verkoop met verlies”, zegt directeur Luc Ardies, die in de zomer van 2019 al een soortgelij­ke zaak won tegen Albert Heijn, toen rond een 1+2 gratis-actie. “Dit soort promotieac­ties op verse voeding kan de inzet zijn van een ratrace naar de laagste prijs. De negatieve impact van zulke acties op de rendabilit­eit van zelfstandi­ge supermarkt­en, die het vooral van verse voeding moeten hebben, is zeer groot. En ook de totale leefbaarhe­id van onze verse voedingske­ten, tot bij de boer, komt hiermee in gedrang. Tijd voor bezinning.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium