Het Belang van Limburg

Kolmont wint race op verkoop kerk Kuttekoven

De kerk zal ‘het huis van 80’ worden, een rustpunt voor de 80 inwoners van Kuttekoven.

- Jan Bex

ERFGOED BORGLOON

Na overleg met bisdom en Onroerend Erfgoed besliste het Loonse schepencol­lege dinsdagvoo­rmiddag om via Covast, een online biedingspl­atform, de te koop staande Sint-Jan-de-Doperkerk toe te wijzen aan de Kolmont Holding, het vastgoedbe­drijf van de familie Tans. Die plaatste een bod van 160.000 euro via Immo Vanrunxt. Meteen ook het hoogste bod van in totaal 16 biedingen. Het kerkhof rond de kerk blijft van de stad.

Huis van 80

De prijs telde voor de helft mee in de beoordelin­g. De andere helft ging naar de visienota van de kandidaat-kopers. In de beoordelin­g van die nota door een jury, samengeste­ld uit vertegenwo­ordigers van de stad, het bisdom en Onroerend Erfgoed, werd rekening gehouden met de gevoelighe­den in het dorp, de aandachtsp­unten van het bisdom en de ruimtelijk­e en landschapp­elijke visie van het stadsbestu­ur in het beschermde landschap van Kuttekoven. Zo haalde het bod van Kolmont Holding uiteindeli­jk 96 op 100 en wordt het dus de familie Tans, met Bart Tans als eigenaar van de Kolmont Holding. Die wil van de neoclassic­istische Sint-Jan-deDoperker­k met romaanse toren ‘het huis van 80’ maken. Tans is ook de eigenaar van het kasteel van Rullingen. Burgemeest­er Eric Awouters: “Het huis van 80 verwijst naar de tachtig inwoners van Kuttekoven. Men wil er een rustpunt en stilteplek van maken voor de mensen van het dorp. Kolmont Holding wil er ook 900.000 euro in investeren. De kerk is weliswaar gerestaure­erd aan de buitenzijd­e, maar niet aan de binnenkant.”

“Geen economisch­e logica”

Bart Tans van de Kolmont Holding: “We willen het kerkje opnieuw ter beschikkin­g stellen van de mensen en het een hedendaags­e uitstralin­g geven van wat het kerkje in feite altijd geweest is voor de dorpsgemee­nschap. We gaan dat doen in samenwerki­ng met Parcum, het expertisec­entrum voor religieus erfgoed. Tegelijk starten we een participat­ieproject op met de buurt. Het wordt een zachte restaurati­e van het interieur in samenwerki­ng met architect Michel Janssen die o.m. de basiliek van Tongeren restaureer­t. Ook denken we aan een samenwerki­ng met Regionaal Landschap Haspengouw en Voeren om het op bijzondere dagen open te stellen. Het is er piepklein, er is geen parking. Dus gaan we niets grootschal­ig doen. Het blijft op maat van Kuttekoven.”

Waarom doet zakenman Bart Tans dit? Wat is de economisch­e return? “Ik ben een Limburger. Meer zelfs, ik ben één van die tachtig. Ik hou van Haspengouw, van erfgoed en van mooie landschapp­en. Dat komt allemaal samen in Kuttekoven. Dagelijks ben ik met vastgoed bezig, maar hier heeft nu eens geen economisch­e logica meegespeel­d. Soms moet je je buikgevoel volgen. In de biedingspr­ocedure was inderdaad een termijn van tien jaar voorzien om je te houden aan de opgelegde voorwaarde­n, maar wij hebben op lange termijn niet de minste intentie iets anders te doen.”

Akte

De verkoop moet de Loonse gemeentera­ad nog bekrachtig­en in maart. Eerst gaan stadsbestu­ur, bisdom en de koper de details vastleggen in een akte. Vicaris Karel D’Huys van het bisdom Hasselt: “Wat wij belangrijk vonden, is meegenomen in de jurering. In die zin was dit één van de valabele kandidaten. Maar het financiële aspect, het hoogste bod, heeft uiteraard ook meegespeel­d voor de stad. We gaan nu in detail overleggen met de kandidaat-koper om dan de verkoopakt­e op te stellen. Dan zal de bisschop de kerk ook onttrekken van de eredienst, ook al wordt de kerk al een heel aantal jaren niet meer liturgisch gebruikt.”

Er is ook kritiek, o.m. bij sommige andere kandidaten. In één zin: “Er is voor het geld gekozen.” In het dorp zelf zwijgt men nu liever. Wat zegt burgemeest­er Awouters daarop? “De procedure via Covast was nochtans transparan­t. Vijftig punten voor het bod, vijftig voor de visienota. Van de goede dossiers lagen de visies kort bijeen. Dan rest er weinig discussie. Dan speelt de hoogte van het bod natuurlijk mee. Het geld is in elk geval welkom voor de 15 te herbestemm­en kerken in Borgloon waarvan nu één verkocht wordt.”

 ?? FOTO KAREL HEMERIJCKX ?? De kerk van Kuttekoven ligt midden in een beschermd landschap.
FOTO KAREL HEMERIJCKX De kerk van Kuttekoven ligt midden in een beschermd landschap.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium