Het Belang van Limburg

Avondklok in Nederland hangt aan zijden draadje

Slag thuis. De coronascep­tici halen zo een

- Dominique Minten

Veel plezier heeft de Nederlands­e regering nog niet beleefd aan de avondklok. Het was met bijzonder lange tanden dat premier Mark Rutte ze invoerde. Ook veel Kamerleden zagen er het nut niet van in. Eenmaal ingevoerd leidde ze meteen tot nachtelijk­e rellen, de beelden daarvan gingen de wereld rond. Maar het debacle werd gisteren compleet toen de rechter in kort geding een dikke streep door de maatregel trok. Nog pijnlijker was dat de rechter in Den Haag zo Viruswaarh­eid gelijk gaf, want het was die bedenkelij­ke actiegroep die naar de rechtbank was getrokken. Viruswaarh­eid – voorheen bekend als Viruswaanz­in – is een amalgaam van fanatieke coronascep­tici en vreemde complotden­kers. Al heel snel gingen ze in het verzet tegen elke coronamaat­regel die de regering invoerde. Daarvoor trokken ze systematis­ch naar de rechtbank. De avondklok was hun elfde zaak, twee keer wonnen ze. Dat een rechter in Den Haag de avondklok van tafel veegt, is zeker hun grootste overwinnin­g. Daar zit trouwens een ironisch kantje aan. De actiegroep had de rechter die hen nu gelijk geeft, eerder tevergeefs willen wraken. De actievoerd­ers die graag in complotten denken, hadden haar verdacht van partijdigh­eid.

Niet ‘spoedeisen­d’

In haar vonnis was rechter Sonja Hoekstra-Van Vliet streng voor de Nederlands­e regering. Zij vindt dat de avondklok die vorig maand werd ingevoerd en die de Nederlande­rs verplicht om vanaf 21 uur binnen te blijven, een erg verregaand­e inbreuk pleegt op het recht op bewegingsv­rijheid en de persoonlij­ke levenssfee­r. Voor de overheid zo’n maatregel invoert, moet ze die zorgvuldig voorbereid­en en motiveren. Dat heeft de regering nagelaten. Ze maakte immers gebruik van de ‘wet buitengewo­ne bevoegdhed­en burgerlijk gezag’. Die dateert uit 1996 en geeft de regering de mogelijkhe­id om “het vertoeven in de openlucht” snel en drastisch te beperken, zonder dat ze daarbij de Eerste en Tweede Kamer formeel moet betrekken. Maar dan moeten de omstandigh­eden “spoedeisen­d” en “buitengewo­on” zijn. En precies die voorwaarde­n waren niet vervuld, aldus de rechter. Zelfs het feit dat de Tweede Kamer erover gedebattee­rd heeft én ermee ingestemd heeft, kon de rechter niet vermurwen. Ze wees daarbij ook naar de Nederlands­e Raad van State, die eerder ook al twijfels had uitgesprok­en. De rechter wees er ook op dat de avondklok haar effect in de strijd tegen corona nog niet bewezen heeft, omdat tegelijk andere coronamaat­regelen werden ingesteld. Als de besmetting­scijfers dalen, kan dat ook door die maatregele­n komen.

De besmetting­scijfers geven de regering trouwens weinig munitie. Snel na de invoering van de avondklok ging het aantal besmetting­en dalen, maar de afgelopen week stagneerde dat weer.

Wat met 26.000 boetes?

Premier Rutte liet meteen weten dat hij in beroep zou gaan. Meer nog, de regering tekende beroep aan tegen de onmiddelli­jke inwerkingt­reding van de uitspraak. In principe zou iedereen gisteravon­d opnieuw de straat op kunnen zonder daarvoor gestraft te worden. Maar de regering kon via een spoedproce­dure bekomen dat de avondklok op zijn minst tot vrijdag van kracht blijft. Vrijdag wordt het beroep behandeld. Of Rutte in hoger beroep de klok kan redden, is moeilijk te voorspelle­n. De juridische bezwaren lijken fundamente­el. “In elk geval heeft de avondklok sterk aan gezag en geloofwaar­digheid ingeboet”, aldus Folkert Jensma, juridisch specialist bij de krant NRC. De vraag was ook of de 26.000 boetes die de voorbije weken werden uitgedeeld nog rechtsgeld­ig waren.

De uitspraak is een nieuwe smet op het blazoen van Mark Rutte, dat de jongste maanden al flink bevuild werd. Alweer blijkt dat zijn beleid minder deugdelijk is dan hij graag laat uitschijne­n. Vooral de partijen aan de rechterkan­t scoren. Forum voor Democratie van Thierry Baudet en de PVV van Geert Wilders, maar ook de conservati­ef-protestant­se SGP hebben om diverse redenen nooit van de avondklok willen weten. Ook de Partij van de Dieren was erg tegen. Alle reageerden zij gisteren tevreden. “Ik heb het altijd gezegd, de avondklok is buitenprop­ortioneel”, aldus Wilders.

 ?? FOTO BELGAIMAGE ?? De avondklok ging in op 23 januari en zorgde meteen voor protest en rellen in heel Nederland, onder meer in Eindhoven.
FOTO BELGAIMAGE De avondklok ging in op 23 januari en zorgde meteen voor protest en rellen in heel Nederland, onder meer in Eindhoven.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium