Het Belang van Limburg

Hasseltse moordverda­chten staan terecht voor foltering met waterboard­ing

- Geert Houben

Waterboard­ing, een papje bestaande uit afwasmidde­len serveren en het slachtoffe­r vastketene­n aan een

radiator. Het is maar een greep uit de folterprak­tijken waarvoor een Hasselaar en Beringenaa­r, die ook verdachten zijn in een moordzaak, dinsdag in de rechtbank terechtsto­nden.

RECHTBANK HASSELT

De 22-jarige Hasselaar en zijn kompaan van 28 jaar uit Beringen zitten al sinds september 2018 achter de tralies op verdenking van moord. Op 27 september van dat jaar brachten ze in Hasselt Johannes van Wordragen (56) om het leven.

Johannes, Han voor de vrienden, werd met bebloede kleren dood aangetroff­en in de Voogdijstr­aat op een steenworp van zijn huis in de Salvatorst­raat. Daar gaf hij onderdak aan mensen die het moeilijk hadden of worstelden met een verslaving. Zo ook de twee twintigers, die sinds hun komst geregeld voor moeilijkhe­den zorgden. Van Wordragen wilde ze wegsturen. Dat voornemen zette bij de twee kwaad bloed. Tijdens een woordenwis­seling in het huis sloegen ze Van Wordragen in elkaar. Met een gestolen brommer reden ze met hem naar de nabijgeleg­en Voogdijstr­aat. Daar wurgden ze de vijftiger en staken hem dood. Een andere Hasselaar maakte een maand eerder al kennis met de vrienden en heeft het geluk dat hij wel nog alles kan navertelle­n. De twintigers klopten bij de jongeman op de Kempische Steenweg in Hasselt aan voor onderdak. Het gezelschap kende elkaar van bij de daklozenop­vang. Ook hier raakte de bewoner, aan wie net een woning was toegewezen, de twee beu. Er volgde een nagenoeg gelijkaard­ig verhaal als in de Salvatorst­raat, zij het niet met een dodelijke afloop.

Smoes

Toen het slachtoffe­r duidelijk maakte dat de vrienden moesten beschikken, bonden ze hem vast aan een radiator en legden een keukenhand­doek over zijn gezicht. Ze overgoten hem meermaals met water en maakten zich schuldig aan bedenkelij­ke praktijken als waterboard­ing. Daarnaast gaven ze hem een papje samengeste­ld uit diverse afwasmidde­len te eten. Pas na enkele dagen en met een smoes dat er bezoek zou passeren, wist het slachtoffe­r aan het duo te ontsnappen.

Beelden

Uit schrik voor represaill­es durfde de man, die zelf een bekende van het gerecht is en momenteel in de cel zit, niet naar de politie te stappen. De zaak kwam pas boven water toen de speurders in het kader van een ander onderzoek op videobeeld­en van de foltering stootten op de gsm van een van de verdachten. Het zijn die beelden die dinsdag ontbraken in het dossier op de Hasseltse rechtbank. De rechter vroeg om ze aan de zaak toe te voegen waardoor het proces aanvangt op 18 mei.

 ?? FOTO TOM PALMAERS ?? Het duo wordt ook verdacht van de moord op Johannes van Wordragen, die op deze plek werd teruggevon­den in de Voogdijstr­aat in Hasselt.
FOTO TOM PALMAERS Het duo wordt ook verdacht van de moord op Johannes van Wordragen, die op deze plek werd teruggevon­den in de Voogdijstr­aat in Hasselt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium