Het Belang van Limburg

NASA dropt vijfde rover op Mars

Het is druk rond Mars. Sinds vorige week vliegen er twee sondes, van China en van de Verenigde Arabische Emiraten, in een baan rond de rode planeet. Deze week zijn alle ogen gericht op NASA. De Amerikanen droppen donderdag voor de vijfde keer een rover op

- Sofie Geusens

RUIMTE

VERENIGDE STATEN

Wat staat er te gebeuren?

Het is vooral uitkijken naar de landing van de ‘marsjeep’ Perseveran­ce van de NASA. Die zal op 18 februari gedropt worden. “Zo’n landing is altijd enorm spannend”, zegt Karolien Lefever van het Belgisch Instituut voor Ruimte- Aeronomie. “Je hebt weinig vat op de situatie en er kan veel mislopen.” Toch heeft Lefever er vertrouwen in. “Het is hen al enkele keren gelukt.”

Ook Koen Geukens van Volkssterr­enwacht Urania heeft er een goed oog in. “Men zegt altijd dat er maar een slaagkans van 40 procent is om te landen op Mars. Maar dat is over de hele lijn gerekend. De afgelopen twintig jaar hadden de landingen van de

NASA een slaagkans van bijna 100 procent.”

Wat gaat de NASA er doen?

“De Perseveran­ce gaat vooral op zoek naar sporen van vroeger leven op Mars. De rover heeft een boor aan boord, waarmee hij stalen van bodemmater­iaal en gesteenten kan verzamelen. Die worden in verzegelde tubes bewaard”, zegt Lefever. En die zouden ooit terug op aarde moeten geraken voor analyse. Maar dat is niet zo simpel. “Nog nooit is iets van Mars teruggekom­en”, zegt Geukens. “Over vijf jaar zou een nieuwe sonde moeten landen om die tubes op te pikken en tegen 2031 moeten die dan op aarde aankomen.” Daarnaast willen de wetenschap­pers voor het eerst iets laten vliegen op Mars. Daarom heeft de Perseveran­ce ook een kleine helikopter aan boord, de Ingenuity.

“Hij zal maar een viertal korte vluchten uitvoeren. Maar zelfs als hij helemaal niet ver geraakt, zullen ze bij NASA blij zijn”, zegt Geukens. “Ingenuity heeft dan ook geen wetenschap­pelijke waarde. Het is een technologi­sch experiment om te kijken of vliegen op Mars überhaupt lukt. En als het lukt, biedt het mogelijkhe­den voor de toekomst.”

Wat staat er op het spel voor de Belgische wetenschap?

Door een ruimtetuig dat al twee jaar op Mars staat, krijgt de landing van de Perseveran­ce ook een Belgisch kantje. Dat ruimtetuig, oftewel de InSight-lander, heeft een seismomete­r aan boord waarmee het aardbeving­en op de planeet kan meten. Donderdag zal die lander proberen de trillingen van de landing van de Perseveran­ce te meten. “Door die trillingen zullen we een hoop leren over de samenstell­ing van de bodem”, zegt Véronique Dehant van de Koninklijk­e Sterrenwac­ht. “Maar er ligt momenteel veel stof op de zonnepanel­en van de InSight-lander. Het is dus niet zeker of we de metingen zullen kunnen uitvoeren.”

De Belgische Sterrenwac­ht neemt deel aan de InSight-missie via twee experiment­en. Ze dragen enerzijds bij aan de interpreta­tie van de gegevens die de seismograa­f doorstuurt. Maar ze zijn anderzijds ook verantwoor­delijk voor de analyse en de interpreta­tie van de gegevens van het

RISE-experiment. Aan de hand van veranderin­gen in radiosigna­len tussen de InSight-lander en de antennes op aarde kunnen ze meer te weten komen over de rotatie van Mars.

En die andere twee missies?

De al-Amal (de Hoop) van de Verenigde Arabische Emiraten vliegt sinds vorige week dinsdag in een baan rond Mars en zal een vol Marsjaar het klimaat in de gaten houden. De Tianwen-1 (Hemelse Vragen) van de Chinezen vliegt sinds vorige week woensdag in een baan rond Mars. Ergens in mei of juni zal de Tianwen-1, net zoals de NASA, een rover op het oppervlak pogen te droppen.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium